Som enda skandinaviska webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag och Hoof Armor - nya lösningar på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel!   /Kerstin Kemlén

Insatser idag syns på hovväggen i sommar - Testa och utvärdera!

Detta inträffar varje år vid den här tiden då höst övergår i vinter.

Gegga, osmältbara ting, visset gräs och fruset vatten

  • Gräs och örter fryser när frost och snö kommer. Växterna har redan backat ner näringen i rötterna så hästar som betar efter fruset visset gräs får inte i sig vare sig nåt nyttigt eller hälsosamt
  • Höstens fuktiga väder med geggiga hagar ger nedsmutsat hö och hästarna får i sig mikroorganismer, mögelgifter och osmältbara ting som ger störningar i matsmältningssystemet
  • Fjolårshöet är på upphällning och hästen har redan fått ta sig genom flera foderbyten när årets skörd av grovfoder och havre introducerats i menyn. Förändringar som påverkar mage och tarm.
  • Vatten fryser i hinkarna innan vi hunnit koppla in vinterns värmesystem. Hagtimmar med frusna vattenbaljor ackumuleras vintertid till ett vätskeunderskott som kanske inte kan återställas genom att försöka dricka retroaktivt inne i boxen.
  • Snö kan inte ersätta vatten! – Det är en myt. Testa själv genom att smälta snö – i handen eller i munnen – så att du får ihop 5 dl vatten. Drick sen. En normalstor häst behöver minst 25 liter vatten/dygn – hur mycket snö måste den hästen äta för att täcka sitt vätskebehov?!
  • Kronranden ("nagelbädden") möts dagligen av extremt växlande klimat - fukt/snö/kyla utomhus och torrt kring fötterna inomhus

 

Om flera små störningar läggs på hög kommer det att leda till synbara konsekvenser längre fram eftersom kroppens förmåga att producera behövliga byggstenar av god kvalitet försämras. Hovväggen visar tillväxtstörningar och den kan tala om när i tid som problemet uppstod. Jag har tagit upp det förut men tar det igen: Ytterväggen växer från kronranden och neråt. Det tar 7-8 månader för ytterväggens horn att växa ner mot marken och bli en del av bärranden. Med det som utgångspunkt kan vi alltså räkna baklänges. Vi kan räkna ut när problemet uppstod och naturligtvis även komma fram till hur lång tid det tar att fixa bekymret!

 

”Min hästs hovar blir alltid torra och spruckna på sommaren, övrig del av året är de fina.”

Om vi förenklar och säger att ”fina hovar” i detta exempel innebär att hovväggens nedre del är hel – oavsett om du har hästen barfota eller skodd (hel nedre yttervägg även om hovväggen har sömhål).

  • Fina hovar på hösten betyder att hästen förra vintern haft tillgång till vätska och näring.
  • Är hovarna fina på vintern så kanske hästen fick gå i grönhage tidigt i somras.
  • Starka hovväggar på våren betyder att näringstillgång varit tillräcklig under sensommar och höstkanten året innan.

Om hovarna är torra och spruckna under sommaren (juni-aug) så har alltså tillväxten blivit störd oktober – december året innan – dvs under den period vi är inne i nu.

Senhösten och förvintern kan ställa till det MEN det går också att göra små förändringar som man ser effekten av först till sommaren. Prova detta och utvärdera resultat under maj – juni 2020!

- Sätt ut uppvärmda vattenbalja nu! Kom ihåg jordfelsbrytaren!

- Lägg till mykotoxinbindare (Safeguard EQ) i foderstaten som skydd mot mögelgifter

- Fodra med analyserat hö/hösilage(kan skilja sig från bal till bal), beräkna foderstat och lägg till naturliga mineraler om det behövs (ex Dr Schaette örtmineral 32%, Homeopathusets Minesyl i mikrodoser) om det behövs. Bra käk ger bra hovar!

 

/Kerstin nov 2019

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information