Som enda skandinaviska webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag och Hoof Armor - nya lösningar på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel!   /Kerstin Kemlén

Etnomatematik för hästfolk

Horseexplore webbutik Etnomatematik för hästfolk

Alla branscher har sitt eget fikonspråk. Nya ord kommer till när andra försvinner. Den här tidningskrönikan - HÄSTLIV - skrevs 2007.  Aktuellt även idag.

 

”    

Tre händer på spets.

-  Vems händer?

Så kunde det låta när man skulle remma fast sulkyn förr i tiden. Idag låter det klick - två gånger. Hästvärlden har sitt eget sätt att mäta. Tumstocken är inget rättesnöre - bara så vi vet.

Forskarstuderande Ylva Jannok-Nutti skulle föreläsa på Kulturens Hus, Luleå. Jag och Ann hade bråttom dit. Vi hann precis få i oss en snabblunch innan dörrarna öppnades. Vi följde strömmen in i föreläsningslokalen. Varför luktade det mat? Fel på fläktsystemet kanske men så såg vi kön utefter ena väggen. Äh, va f-n! Vi hade löst entré till en Vetenskapslunch! Mat ingick ju i föreläsningen! Som tur var hade jag Ester Nilsson som fröken i småskolan. Vi fick inte lämna trots att mattanterna langade på enorma lass på tallriken. Tugga och svälj – väx och bli stor. När jag blev proppmätt och gled in i paltkoma, då kom Ester till undsättning.

­- Kerstin, ställ dig upp. Hoppa så sjunker maten ner. Då får du i dig resten.

Och jag hoppade och maten sjönk. Det funkade ju! Jag lämnar aldrig mat! Med Ester Nilssons ord i bakhuvudet gjorde vi tio små skutt innan vi ställde oss i kön. Tog tallrikar och öste på. Målet var inte att få kroppen att växa – nu var det full valuta för entrébiljetten som stod i fokus.

Ämnet var etnomatematik och Ylva Jannok-Nutti föreläste om samisk matematik. Forskning kring exempelvis hur samer räknar renar. Mängdenheter var skockar, flockar och hjordar - eller rättare sagt: genom att skatta hur stor plats renarna tog gick det att få en uppfattning om hur många de var.

Hur många renar får man in i en rentransport? Vi fick se hur en liten grabb besvarat frågan: Det beror ju på vilka renar som ska med och hur man lastar in dem. Grabben ritade rentransportens alla fack och lastade/ritade in familjens kalvar, vajor och stortjurar så transportens alla avdelningar var fyllda. Teckningen var svaret på hur han lastat. Räkna och sortera efter storlek och kön, det fick man göra själv.

Hästfolk har också praktiska mått. Förr var sulkyns skalmar långa. Om hästen var stor eller ”långstegad” remmade man fast längst ut på skalmen. Var hästen liten blev det en lång skalmände som stack ut längst fram istället. Så stod man på var sida om hästen och skulle vara överens om hur långt in på skalmen man skulle sela fast. Måttet var antalet handsbredder från skalmens spets till punkten där skalmen remmades fast mot selen. Man lärde sig raskt ”räkna om” sina egna nävars mått i relation till andra som selade ut. När gamle travtränaren Gustav Hallén på Bodentravet sa ”tre händer på spets” så betydde det ”tre händer å tre fingrar” med mina nävar som mått. Knappt 31 centimeter.

Nu är skalmarna korta och ”klickas” fast. Ordet kommer från den mekaniska låsningsmekanismen av metall som sitter i selen och låser fast i skalmen. Skalmen trycks mot selen och fastnar när man hör klicket.  Quick hitch kallas seltypen men kallas också för ”klicksele”.

Sulkar finns i olika storlekar. Hur hög är vagnen? Svar: ”En pinne hög” vilket innebär att det ovanför hjulet finns ett tvärstag extra när hjulgaffeln förlängts. En säkerhetsdetalj som hindrar hästen brevid/bakom från att fastna med hoven där om olyckan skulle vara framme. Säkerhetslösningen som blev en måttenhet.

Travhästar har ju en checkrem som de kan ta stödja huvudet emot när de tar i. En rem som löper från hakan upp mellan öronen och fäster i selen. Vissa selar har en förlängd rem som når ända bak till kusken. Denne kan – mitt i farten – själv ändra längd på remmen. Kusken undrar: Vilken längd ska han ha på checken? Tränaren svarar: Testa med två lediga hål. Rena grekiskan men mycket praktiskt: Remmen ser ut som en lång livrem som dras genom en sölja i selen. För att inte livremmen ska dras i botten – och hästen få huvudet hissat farligt högt - finns en stoppbult på remmen som gör att man inte kan dra den vidare genom söljan. Bulten visar kortaste längden och när kusken drar upp checkremmen ska denne se två tomma hål ”i livremmen” mellan stoppbulten och hålet där han låst fast remmen i söljan i selen. Går ej att mäta i centimeter eftersom bultens placering, remmens ålder och hålutformning varierar.

horseexplore webbutik etnomatematik hästfolk Ulf Abrahamsson 2019

Hur ser hästen ut? ”Han står över mycket mark” är ett sätt att beskriva om hästen är kvadratisk eller rektangulär. Ifrån värmlandsskogarna fick jag bästa måttet: ”Han är lång som ett helt vasalopp!” Den beskrivningen fattar alla. Vad använder Du för måttenheter? Hör av Dig till Hästliv! ”

 

Har du exempel på måttenheter som är kopplade till hästbranschens fikonspråk så hör gärna av dig via kontaktsidan

”- Han hänger i knäna.”…..

”- Han blev trött när han fick gå i dödens.”  

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information