Som enda skandinaviska webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag och Hoof Armor - nya lösningar på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel!   /Kerstin Kemlén

Fula drivningar - så kan dom förebyggas! 

Drivningen av Arazi Boko i storloppet i Italien beskrivs i Sverige i termer som ”djurplågeri”.  Motivet för Arazi Bokos kusks våldsamma drivning kan bara vara prispengar. Det kan inte vara något annat eftersom kuskar älskar hästar.

Felaktig drivning förekommer i Sverige och leder till avstängning och böter men drivningsförseelser försvinner inte för det. 

Problem vars orsak är pengar - löses med hjälp av pengar

När det gäller dopning så åker tränaren på böter och avstängning, hästen stängs av till den är "ren" i kroppen och hästägaren blir av med insprugna prispengar. Doping ska inte löna sig. Inga konstigheter, ingen protesterar trots att en ovetande hästägare får ta ekonomiska smällen med risk att även hästen tagit skada.

ST tar prispengarna av hästägaren när tränaren ovetande utfodrar med foder som blivit kontaminerat. En kusk som driver hårt verkar inte vara något problem eftersom prispengarna inte påverkas av ett drivningsbrott. Målet för ST var att slå hårt mot dopning - varför gör man det inte mot missbruk av körspö?! 

Konfiskera prispengarna… 

Låt kusken ta ansvar för det ekonomiska snacket med hästägaren vars prispengar hen precis har randat bort. Kuskar som får återkommande drivningsböter lär få färre uppsittningar om hästägaren blev av med prispengarna. Hästägare har helt enkelt inte råd att anlita dom, och kusken har inte råd att fortsätta driva i samma stil. Det är att ta ful drivning på allvar! En annan effektiv lösning: 

Körspö som visar om drivningen passerat gränsen

Det går att mäta användning av spö, det är ingen rocket science. Vad sägs om körspöet som ändrar färg/blinkar när kusken förbrukat sitt ”drivningskonto” på hästen i loppet. ST tillhandahåller körspö kopplat till nummerbrickan. Ger mätbara värden på användningen av just det körspöt på just den hästen i just det loppet. Objektivt, går ej att argumentera mot.

"Realtidsvarianten"  -  tänk vanliga GPS positioneringen av ekipagen i löp med tillägget att numret ändrar färg när kusken närmar sig drivningsgränsen. När gränsen passerats byter brickan på skärmen färg. Jämför med idag då brickan blir röd om hästen diskats. Spelarkollektivet dör inte av att spelobjektets prispengar konfiskeras och kusken får böter, bara inte eventuell spelvinst går förlorad. 

"Efter loppet varianten"- avläsning av spöets insamlade loppdata görs i samband med att spö och nummerbricka återlämnas till inskrivningen. Data går direkt till ST, eventuellt straff mailas till kusk med bilagda körspövärden och loppvideo. Inget subjektivt, bara siffror och inget att diskutera - skicka kopia till hästägare. ST kan ta hjälp av exempelvis Textilhögskolan i Borås (intelligenta textiler).

Så länge ful drivning tillåts fortsätta och allmänheten reagerar så kommer vi allt närmare den punkt då våra folkvalda beslutar att agera. Då får sporten finna sig i att följa samhällets regelverk och straffskalor. Våld mot hästen får aldrig löna sig! Vad man har för åsikter om ful drivning kanske bäst beskrivs av författaren Ernest Hemingway: "Vad man tycker om tjurfäkning beror på vems perspektiv man väljer - tjurens eller tjurfäktarens." 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information