Som enda skandinaviska webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag och Hoof Armor - nya lösningar på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel!   /Kerstin Kemlén

Hästars morrhår och andra sinnesorgan

För ett tag sedan var det rabalder i Tyskland angående klippning av hästars huvuden och med det menar jag raka hela skallen. Det var diskussion om detta skulle förbjudas och röster höjdes för och emot. Jag har med sax klippt bort utstickande hårtofsar från öronen för att inte "lugga" hästen när jag satt bomull eller rycktussar i öronen vid start. Har aldrig haft någon häst som kört upp skallen när tussarna ska i vilket jag tolkat som positivt. Kanske det inte varit så smart egentligen...

Horseexplore webbutik Dr Cook känsliga områden på hästen

Horseexplore webbutik känselhår ska inte komma i kläm

För hästen som art så är funktionen hos vissa områden på kroppen direkt avgörande för överlevnad. Här en bild av professor emerithus Robert Cook(2003) som verkligen visar var vi ska vara försiktiga.

Ögonen skyddas av känselhår och den känsliga tunna huden runt omkring. En touch mot ett hårstrå är en varning för ögat, nåt är för nära, pass upp.

Tungan har känsliga smaklökar, förflyttar och sortera mat och kan identifiera sådant som inte går att äta. Tungan känner av att bettet inte är mat, men bettet går ej att spotta ut. Tungan är kopplad till svälj också. Bettryck och tungband kan göra tungan helt lealös så att den hänger ut utanför munnen utan funktion.

Munhålans slemhinna är känslig och kan känna av främmande ting. Bettryck gör att hästen försöker ta sig undan i sitt desperata försök att undvika smärtan. Utan fungerande tunga och frisk munslemhinna och hela tänder får hästen problem att tillgodogöra sig födan, livnära sig.

Näsborrarna måste också skyddas och kring dessa har hästen långa känselhår och tunn hud som reagerar på obehagligt yttre stimuli. En nosrem för långt ner eller en pullargrimma som klämmer känselhår runt hela mulen gör alltså hästen handikappad på flera sätt. Andningen är fundamental, näsborrarna måste skyddas eftersom hästen är uteslutande näsandare, andas inte via munnen. Icke fungerande näsborrar och ögon är direkt livshotande. Munskador och icke fungerande tunga ställer till det på lite längre sikt.

Könsorgan skyddas för fortplantningens skull, har tunn och känslig hud och reagerar på beröring.

Hovarna är ett måste för ett bytesdjur som måste kunna ta sig bort eller slåss mot faran. Att verka för hårt eller för sällan kan göra en häst till en krymplig vilket orsakar inre stress hos ett flyktdjur. Som att vingklippa en fågel - fågelns enda livsförsäkring tas ifrån den. 

Öronens förmåga att kunna urskilja ljud är ännu en del av hästens varningssystem. Hela huvudet är ett slags "early warning system" med en superkänslig kombination av syn, hörsel, lukt, smak och med superkänslig hud och känselhår. För att minska ljudvolymen vid transport sätter vi tussar i öronen, för att "väcka" hästen rycker vi tussarna på upploppet. Jaja...

Hästen är beroende av att ha tillgång till dessa känselorgan men vi blockerar den funktionen genom att spänna fast utrustning rakt över känselhår så att de tappar sin funktion. Prova känn på hästens underläpp och under hakan, känn alla känselhår och den mjuka "kindkedjegropen" med sin hyperkänsliga hud. Där placerar vi kindstroppen eller kindkedjan... Vi har bett som skadar munslemhinna och tungband som stryper tungans funktion.

Hästens "early warning system" får så många ihållande felmeddelande från känselorganen så det leder till att nerverna skriker och hästen kränger och far med skallen i ett försök att hantera alla förvrängda signaler till kroppen som hästen omöjligt kan hantera på samma gång. 

Shakespear lär ha sagt att den lilla delikata gropen på hästens underkäke bakom underläppen "är mjukare och känsligare än de mjuka hornen hos en snigel". Prova känn!

Och som om det inte var nog, den pensionerade kärlkirurgen och ryttaren Fridtjof Hansen, Nya Zeeland, poängterar att den spiralformade håligheten i innerörat kallas "cochlea"  - latin: snail (svenska: snigel) - och är högkvarteret för balansen. Kanske rycktussar ska bytas mot ryckhuva på en häst som felar eller går på sig ofta....  

Jag vill inte störa hästens "early warning system". Den ska kunna bibehålla sin egen balans på ett naturligt medfött sätt. Den ska ha alla möjligheter att använda sina sinnen fullt ut för att känna av var den har sina fötter och ben (proprioception).

Och jag utgår från att ingen längre rakar bort hästens livsförsäkring - känselhåren runt skallen. Och bråkar hästen när du vill raka den inuti öronen så inse att den har all anledning att göra det. Den försöker bara värna sig själv... 

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information