Som enda skandinaviska webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag och Hoof Armor - nya lösningar på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel!   /Kerstin Kemlén

Loppet då Erik Adielsson inte vågade svara spets ...

Här en gammal krönika publicerad i min spalt HÄSTLIV i tidningen NSD, februari 2005. Den handlar om en tävlingsdag som jag och min gamla kusk Lotta brukar minnas och skratta gott åt. Då var jag igång och startade med gamle Ajax och Lotta körde - om hon inte satt i buren vill säga. På den tiden var hon lärling hos proffstränare Mats Bucht, Umåker, vilket innebar att om hon gjorde något fel i loppen (ex tjuvstart) så var det lärande (?) straffet för lärlingar avstängning. Att ha mig som uppdragsgivare med tydliga körorder innebar en viss risk ...

"Lotta och Ajax har varit i farten igen. Förra gången vi skulle starta hade Ajax tränat provstarter i hagen utanför köksfönstret. Och hur smart var det?!  Nysnö i massor klibbade under fötterna och hästen kör rivstartsövningar med start i backe! Jagade den osynlig startbil mellan tallarna och hur det slutade behöver man ju inte vara professor för att räkna ut. Han fick sladd i en kurva och körde av vägen så snön yrde. Om man säger åt den hästen att han är klantig så svarar han med att drar en repa till. Han gillar spring i benen!

På kvällen kändes ena bakbenet alldeles iskallt och på morgonen när vi for ut för att köra satt hela rumpan på trekvarten. Det syntes redan i skritt att han hade dragit till sig. Provade skritta honom varm för att se om rumpan skulle räta till sig men inte.  Den hästen kunde absolut inte starta!

När man startanmält en häst så måste man snarast meddela travbanan om hästen inte kan vara med. Så jag ringde och ”sjukanmälde” Ajax med diagnosen – ”ändan sitter snett”. Efter diverse bläddrande i koder för strykningsorsaker blev han formellt struken för ”olyckshändelse”.

- Det var ingen olycka! Det var dåligt fäste!  tjattrade Ajax K som fick snöklibbsulor påmonterade på alla fyra hjulen för säkerhetsskull.

När man strukit en häst av veterinära skäl får man automatiskt anmälningsförbud ett par dagar. Lika bra är ju det och för Ajax del blev det sjukgymnastik och liniment. Ett par dagar i depå för att återfå smidigheten. De spända småmusklerna i svank och höftregion började ge med sig och vi anmälde igen. Nu till Boden med bara 12 minuters resväg.

Folk tror att hästar inte kan prata – då har de inte träffat den här!  Han kan läsa anmälningslistor och vet vilket spår han har! När startlistan är klar börjar han förbereda sig själv inför start. På sitt eget sätt… Han förvandlas till en krokodil – ju mer han är på hugget desto mer hugger han. Han bits ju inte men är snabb som en kobra när han tar tag i jackor, vantar eller vars han kommer åt. Han nafsar andra hästar i svansen så han får hela truten full med hår – ser ut som rena lösmustaschen.

Och så var det dags igen. Ajax tränade bilstart i hagen och nafsade av mig mössan. Kändes smidig och fin och vips så var det söndag. Härligt att tävla hemma på Bodentravet.

Både Lotta och Ajax var rejält på hugget. För nu hade de något extra att bita i! I samma lopp startade nämligen Beijing Ride. ”Ett slyngel i form” – som Ajax skulle ha sagt. Den hästen tränas av Lottas make och arbetsgivare Mats Bucht och vann med Lotta i vagnen förra gången den startade. Nu hade Mats valt Erik Adielsson  – en av Sveriges bästa kuskar – vilket uppfattades som en "kuskförstärkning" på Beijing Ride i förhållande till då Lotta satt i vagnen. Kan man mer än vinna?! …

Vi – Team Ajax - tyckte att det kuskbytet blev en "motståndsförstärkning" för Beijing Ride istället eftersom Ajax fick sin Lotta i vagnen. Nu var det fullt krig som gällde innan start. Lottas gubbe är lättpsykad! Ni kan ju tänka hur snacket gick! Mats skrattade men det syntes i ögat att han visste att vi menade allvar.

- Mats! Lotta kör ju ifrån Adielsson när hon vill!

- Nå, har du tränat så det räcker nu?! Tål Beijing Ride en stenhård öppning?

- Ajax käkar såna som Beijing till frukost…

- Adielsson kommer att fastna med blicken på din snygga fru så han tappar ledningen med Beijing! Å sen släpper Lotta aldrig ut honom.

 

Och så var det då dags. Beijing Ride spår ett, favoriten spår två och Ajax spår tre bakom bilen. Min gubbes stående körorder till Lotta är:

- Kör till spets så jag har en chans att se vars ni är.

Gubben ser nämligen inte skillnad på hästar på håll… För att hjälpa honom lite till så hade den samiska designern Sara Svonni gjort ett snyggt pannband åt Ajax. Lotta själv hade sin plan:

- Vi vill ju synas i TV! Ajax är bäst när vi är med där framme! Jag kör för spets och sätter Beijing i säcken. Haha!

 

När startbilen släppte fältet tryckte Lotta och Ajax utvändigt om Adielsson för att komma till ledningen. Efter 400 meter gav sig Adielsson och Ajax fick spetsen.  De andra provade inte ens. Och i ledningen syntes - kvinnlig fägring i kombination med en äldre gentleman till häst. In på upploppet höll de fortfarande spetsen när anfallen kom bakifrån. De inte orkade stå emot sista biten - när "de där slynglet” anföll tillsammans med storfavoriten – trots att jag skrek bort trumhinnorna på den som stod bredvid. Lottas dotter Emma däremot fick alla rätt: Pappa John Östman etta med favoriten, reservfarsa Mats Buchts häst Beijing Ride tvåa och mamma trea med Ajax.

Lotta skrattade gott när de kom tillbaka till stallet.

- Ajax tuggade på startbilsvingen – det får man göra när man är snabb!

Ajax var bra även om de inte lyckades vinna. Det roliga med trav är att ta ut segrarna i förskott för då får man skratta ännu mera sen… Samtidigt utspelar sig följande i stallet bredvid när Mats tar emot Adielsson och Beijing Ride: 

- Det kom en som tryckte för spets med mord i blicken.  Jag vågade inte svara med den här. Vem var det där som körde som ett tok för att få ledningen?

- Öh.… äh… Du Erik, det var min fru… "

 

 

Du undrar kanske vad det här har med webbutikens produkter att göra - det är ju glasklart: Ajax hade ett pannband i bandväv med samiskt mönster, snyggt mot en vackert brun häst. Här i webbutiken har vi koppel och hundhalsband i mönster inspirerat av samisk bandvävnad och tillverkade i Jokkmokk - Kolla här:

Bolstrat hundhalsband Jokkmokk, tillverkat av Åsa Tuolja, Jokkmokk Hundsport

Hundhalsbandet JOKKMOKK :https://horseexplore.se/nya-produkter/hundhalsband-jokkmokk/

Hundkopplet SÁPMI: https://horseexplore.se/nya-produkter/hundkoppel-sapmi/

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information