Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

”Men jag är ju mjuk på handen!"

När vi tränsar och stoppar in ett bett i munnen på en häst så är det redan kört för den hästen. Den försöker spotta ut, stöta ut eller på annat vis bli av med det främmande föremålet som inte går att äta och därför inte heller hör hemma inne i munnen. Det fattar varenda häst men vi människor begriper inte…

Inte nog med det, mat som hamnar inne i munnen triggar igång matsmältningen och även ett bett stimulerar matsmältningsresponser. Bettet får kroppen att producera saliv och sätta fart på tung- och käkrörelser som om bettet vore mat som ska tuggas, förflyttas i munnen och sväljas ner. Men vi har ju inte tränsat för att hästen ska äta – vi ska ju rida/köra…

Inte nog med att vi placerar icke ätbara ting i munnen på hästen, bettet stimulerar matsmältningen vid helt fel tillfälle. Hästen ”tuggar glatt på bettet” och påstås även ha ”accepterat bettet” – vilket är en helt felaktig analys av vad hästen håller på med när den har bett i munnen som dessutom inte går att spotta ut.

En häst som ska arbeta måste ju kunna andas och syresätta sin kropp men det sorgliga med att ha ett bett i munnen är att vi saboterar hästens naturliga andning. Det spelar ingen roll hur ”snällt” bett vi använder eller hur mjuk vår hand än må vara – bettet tar inte bara ont det skapar också farliga andningsbesvär för hästen.

 

Hästen är en näsandare

Hästen kan bara kan andas genom näsan. För att kunna andas normalt måste hästen därför hålla läpparna förseglade så att ett vakuum uppstår inne i munhålan. Jag uppmanar alla att titta lite närmare på hästar som springer i hagen – lägg märke till mun och näsborrar OCH huvudhållningen när hästen själv har valt.

I det ögonblick vi betslar hästen fråntas den sin naturliga andning.  Användning av bett handlar därför inte om att försöka vara mjuk på hand och använda snälla bett – det handlar istället om en förståelse för vilken ohållbar och stressande situation vi ställer hästen inför när vi väljer bett istället för bettlöst.

Bettet gör att hästen inte kan hålla läpparna förseglade och därför ej upprätta det vakuum som behövs i munhålan. Bettet skapar en glipa i mungipan som släpper in luft i munhålan och hästens andning störs ut. Detta kan på längre sikt leda till fysiska problem i svalget.

 

Bettet triggar igång matsmältningsresponser

Hästen börjar joxa med tungan och ”gormar med bettet” och när den tuggar så producerar kroppen per automatik saliv som i sin tur stimulerar sväljreflex. Men hästen kan inte andas (jobba) och samtidigt svälja eftersom luftväg och matstrupe är skapad så att det är antingen eller som gäller – andas eller svälj. Om bettet har stimulerat stora mängder saliv så måste den andfådda hästen sluta andas under arbete för att svälja undan saliv.

 

Bettet tar ont, triggar matsmältningen, saboterar andning och skapar fysiologisk förvirring i hästkroppen

Matsmältningen funkar ju så att hästen kommer in i en annan ”stämning” när den äter. En speedad häst äter inte.  När matsmältningssystemet sätter igång sänks huvudet mot marken, puls, andhämtning och adrenalinhalt sjunker också. Hästen är avslappnad och kroppen lugn när den äter. Men vad gör vi – jo med bettets hjälp triggas matsmältningen igång på hästen när den är andfådd, har hög puls och är adrenalinstinn. Detta skapar en förvirring inne i hästens kropp – försöker få fart på en häst vars kropp är inställd på att äta.

 

Dags att lämna bronsålderns bettidéer - lyssna på forskningen istället

Det är nya tider nu. Bett sägs vara ett redskap med vilket vi kan kontrollera hästen men det är en gammal myt. Idag pratar vi om att kommunicera med hästar och forskarkåren har definierat användningen av bett som varandes en djurskyddsfråga – bett orsakar smärta, försvårar andningen och leder till såväl fysisk som mental stress. Hästar uppvisar icke viljestyrda smärtreaktioner som kan leda till olyckor, hästar blir svårridna och svårhanterade. Vi tror att vi är dåliga ryttare/kuskar när det i själva verket är felaktig utrustning som ställer till det för häst och människa.

Det finns ingen forskning som stöder bett. Det vi vet är att hästar blir traumatiserade av bett och av att inte få luft, ryttare och kuskar blir frustrerade när hästar ”dummar sig”, vill sälja hästen eller tappar lusten att rida/köra och säger att hästen är ”stenhård i munnen, het som en spis”.

 

Sätt i system att titta på hästars munnar, huvudhållningar och reaktioner på tygel- och tömtag

Gör det varje gång du ser hästar på tv eller nätet. Vad är du ser?

/kerstin okt 2019

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information