Som enda skandinaviska webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag och Hoof Armor - nya lösningar på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel!   /Kerstin Kemlén

Övertrötta hästar

 

För 16 år sedan skrev jag denna Hästlivs-krönika i NSD. Idag ser jag lite annorlunda på hästars möjlighet att kunna sova och bli utvilade. 

_____

"Hur sover hästar egentligen?

Drömmer de som oss? Ja, det finns många sömnfrågor som hästforskare funderar över. Hästar är inte lika beroende av djup sömn som vi människor. Vissa hästar ligger aldrig och andra kan sova middag några minuter mitt i allt. Vad ska hästen ha sömnen till egentligen? Är det för att vila kroppen eller för att ge hjärnan lite ro? undrar Jerome Siegel, Los Angeles Center for Sleep Research.

När vi sover djupt rörs våra ögon(REM- rapid eye movement), full fart i huvudet, vi drömmer men kroppen är helt avslappnad. När vi sover lätt (non-REM - non-rapid eye movement) arbetar hjärnan i långa lugna vågor, kroppen är avslappnad men har kvar muskelanspänning som kan släppa mitt i allt, få ett ben att hoppa till.

Varför djur sover vet faktiskt inte vetenskapen idag (2003) men vi vet att sömnvanor skiljer sig mellan olika arter. Hästen sover på ett helt annat sätt än vi. Vi behöver 2 tim djup sömn per dygn, hästen bara 30 min. Vi behöver 6 tim non-REM vila men hästen klarar sig på hälften. Vissa fladdermöss är riktiga sömntutor, sover djupt 3,9 tim av totalt 19,7 tim.

Hästens korta stunder av djup REM-vila kan ha kopplingar till att hästen är ett bytesdjur, säger veterinär Kathrine Houpt, animal behaviorist, Cornell University. När en kropp går in i REM-vila blir kroppen helt avslappnad och för hästens del borde den ligga ner. Ett farligt sätt att vila om ett rovdjur dyker upp, det gäller att någon annan håller vakten. När hästen sover lätt, ståendes och non-REM, är benapparten låst och på ett ögonblick kan den ta sig från vila till flykt. Sett ur ett utvecklingsperspektiv så anser forskarna att hästens lilla behov av djup REM-sömn är kopplat till artens överlevnad. Får och giraffer är också bytesdjur och de har sömnrutiner som påminner om hästens.

Drömmer hästen?

Ingen vet men råttor verkar göra det. Forskare hävdar att råttor drömmer om vad de gjort innan de lagt sig. Hjärnans aktivitet tyder på det i alla fall, om det är att drömma vet de ej. Å andra sidan visar observationer hur hingstar fått fullt stånd under djup REM-sömn och när de sedan vaknar så verkar tankeverksamheten fortsätta i samma banor. Gossar som drömmer…

Studier på människor visar att vältränade personer som jobbat så de höjt kroppstemperaturen sover hårdare efteråt, som att sova hårt efter ett varmt bad. Studier av det fenomenet är inte gjort på tävlingshäst men vi hästägare ser ju att nog blir hästarna allt lite pömsigare av ett svettigt arbetspass.

Ska vi börja oroa oss över hur hästen sover?

Nej, säger forskarna, vilan fixar hästarna. De är bra på att ta sig en tupplur. Veterinär Houpt har aldrig under sina år sett en häst som uttröttad bara p g a brist på sömn. Men har hästen aldrig legat ner på flera år och plötsligt gör det, då bör man nog kolla upp den. Har en häst i stallet kolik så lär de andra hästarna inte sova heller. Många halta hästar ligger ner för att hjälpa sig själv att avlasta skadan.

Sova gott tips:

  • Se till att det är ro i stallet. Att bråkstakar inte står bredvid varandra, de håller annars hela stallet vaket.
  • Bädda mjukt. Tjock ströbädd inbjuder hästen att ligga ner.
  • Hästar är lättväckta även när de sover REM. Skapa en vilsam miljö.
  • Släck ljuset.

Så, när du halvt medvetslös stupar i säng sent på kvällen så står hästarna fortfarande i stallet och snackar. Plockar lite i höet för att långt senare på natten kvarta en stund. Mer behöver de tydligen inte. Det är kanske därför de alltid möter oss pigga och utvilade på morgonen."

______

Idag vet jag att

Forskningen har hunnit längre och varnar för övertrötta hästar i utedriftens tidevarv. En överttrött varelse får fysiska problem och tankeverksamheten blir lidande. Människa och häst är däggdjur, vi vet hur det känns att vara övertrötta. Hästar kan naturligtvis också bli övertrötta oavsett vad forskaren sa för 13 år sedan. Jag utgår från vad jag själv ser på mina hästar. Saker som sker i omvärlden håller dem alerta, de andra hästarnas beteende inverkar också. Vissa hästar har inte ro att lägga sig ner, de "sover på armbågen" och är startklara istället för att lägga sig på sidan med huvudet i spånet och sulorna i luften, och slappna av i några minuter.

Hur utestallet är placerat på gården tror jag spelar en stor roll. Om det står "bak och fram" i relation till gårdens övriga aktiviteter så uppstår störande ljud "bakom ryggen" som hästen inte kan se och härleda. Ljus kan bli störande, vindriktning likaså. Om ljus från bilar träffar sovplatsen störs sömnen och kanske också de biologiska rytmer i hästens kropp som är ljusreglerade. 

Hästar blir enligt min uppfattning övertrötta som vi själva, vilket märks på deras sätt att vara. De uppför sig som om de vore sega, trögfattade, skvätträdda och lättirriterade. Tas en sådan häst in i ett lugnt stall och har en "vaktkompis" med sig in, så ligger trötter utslagen och snarkar ganska direkt. Trötter kan dock "sova armbåge" om stalldörren är öppen och hästar rör sig utomhus. 

Jag har vanligt stall och två mindre utestall. Av 4 hästar så är det bara en som ligger utslagen och sover djupt i utestallet, de övriga ligger men de "sover armbåge". Hästen som sover djupt ute, "sover armbåge" inne i stallet och lyssnar mycket på ljud utifrån, som han inte kan se/härleda. 

Ofta står alla mina hästar upp och sover nära varann i en utestallet men det är alltid samma häst som sköter vakten. Den vakthästen "sover alltid  armbåge" både ute och inne och det är ytterst sällan man ser henne helt utslagen i djupsömn. Hon är lite seg och jag tror hon är konstant övertrött och behöver som rutin få "ledigt från vakten" med möjlighet att sova inne i stallet med stängda dörrar.  

Jag gör så gott jag kan men...

När jag skrev krönikan år 2003, så fördjupade jag mig inte i "god sovmiljö". Nu vet jag att det är inte så lätt att skapa en gemensam miljö som passar för alla individer.

  • Lugnt i stallet - mina hästarna har levt tillsammans 8-14 år, en fungerande liten flock. Den delen har hästarna fixat själva.
  • Tjock bädd - men hästarna kan inte styra var jag har placerat "sängen". Det som funkar för en passar inte en annan.
  • Omgivningen - här finns ett militärt skjutfält. Bomber och granater väcker hästar också ...
  • Svårt att släcka ljuset - vi har ljust dygnet runt (midnattssol).

Men, min lärdom under de år som gått är att jag försöker hålla koll på dom, se hur dom sover och hur störda de blir av omvärldsfaktorer. Jag började studera det här när jag köpte en italienfödd häst som betedde sig konstigt första våren hon var här. När det blev ljust dygnet runt valde hon att ställa sig inne i skuggan i utestallet och hela hästen formligen skrek:

- Snälla snälla, kan ingen släcka lyset....!! 

Hon var ju övertrött, kunde inte sova utomhus när det var ljust hela tiden och vi försökte hjälpa henne. Första sommaren fick hon en huva med skärm. Nu vet hon ju vad som gäller. 

(Kerstin 20 april 2019)

 

1 kommentar

Hanne 2 veckor sedan
Tack Kerstin!
Produkter

Handla

Information