Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Pappa, varför slår kusken hästen med spöet?

Horseexplore nästa generation hästar har högre krav

Svensk Travsport efterlyser forskning om variationer i hästhudens känslighet med tanke på spödrivning. Och? Vad tillför det? Den som ens funderar på svaret på den frågan borde rimligen ställa sig först i ledet av frivilliga till den undersökningen.

Spödrivning handlar i allmänhetens ögon inte om att SMÅ-slå eller STOR-slå.  Dopning handlar inte om att SMÅ-dopa eller STOR-dopa.  Dopning handlar om det oetiska i att fuska. Spödrivning handlar om det oetiska i att använda spö på ett djur som inte kan freda sig.

Frågan i rubriken ställdes av dottern till en av de ledande figurerna i sulkysporten i Australien, allt enligt en artikel i TravRonden. Facktidningen som numera har lägre medelålder vilket avspeglas i exempelvis djurskyddsfrågor. På annan plats i samma tidning intervjuas en montéryttare från den nya generationen. Hon har aldrig blivit bötfälld för drivning: ”Vissa tränare tycker jag är för snäll, men det är min stil.”

En ung proffstränare,  som inte fått drivningsböter sedan maj 2017, säger att bästa vaccin mot fula drivningar är avstängning – ”Det finns inget som slår hårdare mot en kusk än att inte få tävla.” Min egna föreslagna medicin är beskare än så – stäng av kusken och konfiskera prispengarna. Finns ingen hästägare som tar risken att anlita en potentiell ”mattpiskare”.

Norge har spöförbud sedan 1970-talet och svenska spöförespråkare pekar på fula norska tömryckare och påstår samtidigt att Sverige har världens hårdaste drivningsregler. Hur vet dom det? Den frågan kan bara besvaras av hästkollektivet, dom som inte kan skrika när slaget tar ont.  

Körspöet sägs vara ett kommunikationsmedel – vem lär sig något när pedagogiken bygger på hot om smärta?! Hästsporten framtid dikteras av den sociala acceptansen för vår hantering av tävlingshästarna, det är allmänheten som kommer att diktera hästsportens villkor. Det är nya tider, allt vi gör dokumenteras och forskning når ut till hela samhällskroppen.

Svensk travsport vågar inte fatta beslut om vare sig utrustning eller hästhantering. De slår sig på bröstet, skickar runt Travarhälsan i stallen och agerar som politiker och andra patologiska beslutsfattare. De ”köper tid”, vill göra utredningar och säger sig sakna vetenskapliga studier.

Under de senaste 3-4 åren har forskning kring hästars välfärd exploderat. Det finns vetenskapliga arbetsmodeller som redan används inom hästsporten. Exempelvis via samverkan mellan forskare,  djurskydd/hästvälfärd  och galoppsporten i Nya Zeeland och Australien. Allt går ut på att få social acceptans och förbättra livssituationen för tävlingshästar. Varför? Jo allmänheten har ögonen på hästsporten! Animal welfare är en större kraft än travsporten och den drivs framåt av nästa generation med tillgång till nätet, forskning och allehanda nätverk. Vi är på väg in i en ny tid som hästsporten måste förhålla sig till. Det finns fler än en Greta Thunberg… pass upp Svensk Travsport!

Svensk travsport måste släppa sargen och höja ribban – det räcker inte att räkna drivningar och kolla efter spömärken. Varför inte följa Finnish Trottings hästvälfärdsarbete som exempelvis deras studie av bettskador på starthäst? Undersökning gjord på tävlingsplatsen direkt efter loppet, visade att 84% av hästarna hade färska skador i bettområdet som inte uppmärksammats av tränare/kusk. Den finska studien visade att blod på bettet var en kraftfull indikation på munskada.  MEN den viktiga lärdomen var att om det inte blöder eller om det inte heller syns blod på bettet, så betyder det inte att hästen saknar munskador. När man inser detta kommer man också att som tränare tänka på ett annat sätt om hästen ”bråkar med bettet” eller är besvärlig när huvudlaget ska av eller på. Och absolut inte göra som V75 Direkt experter gör inför allmänheten i tv-soffan; negligerar blodiga munnar genom att påstå att hästar ”kan råka bita sig i tungan” – en oemotsagd killgissning som går att kontrollera sanningshalten på med Googles hjälp. Svensk Travsport - ta lärdom av finnarna. Varför inte redovisa Odelros och Wattles presentation från 2018: Influence of racing on oral health in Standardbred trotters. Hur många % av svenska travarna hade skador i munnen efter löp?

Pappan till flickan som frågade varför kuskarna slog hästarna har samma åsikt som mig. Världen har förändrats, samhället och allmänheten ser på djur på ett annat sätt. När allmänheten ser en ful drivning är skadan redan skedd – sportens anseende har sjunkit i medelSvenssons ögon. Pappan ser ingen annan lösning än att ta bort spöet, det går inte att bemöta allmänhetens argument på något annat sätt. Vad ska vi säga åt en liten ”Trav-Greta”? Att här i Sverige SMÅ-slår kuskarna bara lite, det blir ju inga märken på hästen…”

- ”Det enklaste enligt min personliga åsikt är att ta bort spöet”, säger Brent Fischer, Harness Racing Victoria, chef för tävlingsintegritet, Australien, till Travronden.

Hur svårt kan det vara Svensk Travsport? Pass upp när generationsskiftet blivit genomfört i Hästsportens hus, det kommer att krylla av unga pålästa innovativa Trav-Gretor och Trav-Dennisar.

Vi gråhåriga kepsförsedda travgamlingar med gällivarehäng – vår tid är ute! Som tur är!

1 kommentar

Gigi Isacsson 3 månad sedan
Jag har kartlagt kunskapsläget när det gäller användning av spö inom galoppsporten. Jag har kommit fram till att det inte finns några skäl att tillåta spö i drivande syfte. Men motståndet inom sporten är tyvärr fortfarande stort.
Produkter

Handla

Information