Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Återgälda naturen 3 - Värna världens arbetande hästdjur

Fina väl omhändertagna åsnor  - Bild hämtad från www.lakarmissionen.se  - Åsnor räddare i nöden

Har du tänkt på hur åsnor får slita ont, vara hällade med remmar runt framfötterna, bära tunga laster och ha illasittande utrustning? Det lär finnas över 100 miljoner arbetande hästdjur i utvecklingsländerna och deras livssituation kan uppröra oss. Deras vedermödor stör vårt synsätt på hur människa - djur kommunikation ska fungera. Man får inte lasta på omänskligt stora lass på en liten åsna och sedan driva den framåt med hugg och slag. Dålig behandlingen av åsnor upprör oss. 

 

Mina hästar och u-länders åsnor...

Runt om i utvecklingsländer utsätts arbetade hästdjur för smärtsamma svårigheter som kan liknas vid våra arbetande hästars bettproblem. Hästar skriker inte men deras tysta skrik finns överallt i världen, vårt sätt att använda dem gör att deras arbetande livslängd förkortas, tävlande hästar störtar och dör på tävlingsbanan. Det finns mängder av arbetande hästdjur världen över som skulle få en bättre arbetsmiljö om de fick smärtfri utrustning och detta skulle bli till nytta för deras ägare också. Livssituationen för våra tävlingshästar (och andras hästdjur) kan lätt förbättras om deras arbete inte omfattas av tävlingsreglementens bettkrav. Inte nog med det - bettrelaterade smärtreflexer skulle minska, likaså olycksincidenter för människor som hanterar hästdjur som smärtreagerar. 

 

Är min häst ett "arbetande hästdjur"

Normalt sett ser vi ju inte våra tävlingshästar, sporthästar, skogsmullehästar eller barnens ponnies som arbetande hästdjur. Det är ju inte självklart att sammanföra livssituationen hos det vi har i stallet med åsnor i främmande land som kånkar under stora lass. Men våra hästar är också arbetande hästdjur - det är precis vad de är och det går inte att argumentera bort. De kan också ha utrustning som sitter illa, skaver eller trycker, ha svårt att andas (med bett i munnen) eller ha bettskador som gör ont när de ska äta. Oavsett om vi har en åsna eller häst, befinner oss här eller någon annan stans på jordklotet, så borde vi låta våra arbetande hästdjur utföra sin arbetsuppgift utan att behöva känna smärta. Bett är en djurskyddsfråga, orsakar smärtreflexer och saboterar hästens möjligheter att prestera. Åsnan har liknande bekymmer när den tvingas ha bett.

 

Vad gör jag när inget bett passar min häst?

Vi som rider och kör kan ju inte undgå budskapet i det hästen gör. Den visar att bettet stör, den kastar med skallen eller tar inte styrning, vill inte bli tränsad eller vänder ändan till när det är dags för arbete. Nu är det dags att ändra synsätt. Forskningen har sedan 20 år tillbaka kunnat förklara vad och varför hästen gör som den gör när den har bett i munnen. Agera nu - låt våra arbetande hästar äntligen få andas normalt, slippa bettskador i munnen och fritt kunna använda huvud och hals under arbete. Då först kan de prestera upp till sin fulla potential.

 

Prova bettlösa alternativ

Prova kommunicera med hästen istället för att gå på myten att du med bett kan kontrollera din häst. Det har aldrig fungerat att hota en häst med smärta, inte heller att med bett stoppa en skenande häst. Låt hästen slippa vara rädd för att det ska ta ont i munnen.

 

Apropå åsnor - kolla in hon som gillar åsnor:

https://www.helahalsingland.se/artikel/darfor-foredrar-hanna-asnor-skont-att-slippa-det-dar-nervosa-sattet-hastar-har

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information