Som enda skandinaviska webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag och Hoof Armor - nya lösningar på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel!   /Kerstin Kemlén

Fransk travhästutrustning och Svensk Travsports bettkrav

Förra veckan besökte jag mässan och travhästauktionen på Vincennes travbana i Paris. Där fanns – förutom hästar - alla slags produkter till travsportens utövare. Allt från stängsel, träningsunderlag, foder, fodertillskott, hovslageri, skor, rehab-utrustning, övervak, hästtransporter, avelshingstar, kläder till kuskar, jockey osv osv.

Jag är ju intresserad av hästutrustning så jag satt fart mot just dessa utställare. Där fanns fina täcken, benskydd, välsydda grimmor i fantastiskt fint nätt läder, borstar, klippmaskiner och gud vet allt. Selarna såg också fina ut men det fanns andra produkter som ögonen fastnade på.

Franska hästar

Jag frågade en gång en känd svensk kusk hur de franska hästarna var att köra och han sa då att de var ganska tunga, buliga och bökiga, och ofta heta. Med tanke på vad jag sett i utrustningsväg - både på Vincennes och i franska selkammare - så förstår jag … hästarna. Hur man än vänder sig så sitter ändan alltid bak. Viss fakta kan man helt enkelt inte bortse ifrån. Exempelvis forskning och även det gamla säget: Ju mer man sliter desto mer får man dra.

Politiker brukar följa forskares råd

Forskning kring hästars problem med bett har pågått i över 20 år nu. 2017 sammanställdes forskningsresultat med koppling till bett och kontentan av detta var att bettet var ett så stort problem för hästen att forskare ansåg bettet vara en djurskyddsfråga som behövde åtgärdas. Häpp! Tänk om svenska politiker lägger till ett bettförbud i djurskyddslagen?!

Myten som ingen ifrågasätter trots hästens signaler

Och då slås man av att hästsporten ställer krav i sina utrustnings- och tävlingsreglementen att bett ska användas ”för att kontrollera hästen”. Det finns INGEN forskning som stödjer det argumentet och det finns inga bett som stoppar en häst. Skarpare bett gör bara ännu mera ont och bytesdjurets överlevnadsinstinkt och smärtreflexer skapar helt irrationella beteenden för att komma undan bettsmärta.

Och ute i stallen står hästar som om och om igen utsätts för våld mot munnen av oss människor som stryker dem på mulen och säger att vi älskar dem. Traumatiserade hästar som av erfarenhet lärt sig att när huvudlaget kommer på så vet de vad som komma skall. Vissa hästar försöker undvika träningstillfället genom att vända undan i boxen, gå undan i hagen, vara svår att tränsa osv. Andra har oro i magen och skiter löst, skakar eller trampar fram och tillbaka, gräver eller gnisslar tänder. Det lustiga – fel ord – det sorgliga är att många av dessa beteenden klingar av om bettet fick tas bort MEN det ännu tråkigare är att hästsporten ställer krav på att hästfolk MÅSTE använda bett.

Travsporten pratar med kluven tunga

Jag tar det tydligare – om du som hästägare tagit del av forskningsresultat inom området tävla med häst OCH DU VET att bettet är en djurskyddsfråga så tvingar ändå hästsportens ”hästvälfärdsregler”(?) dig att använda utrustning som utsätter just din häst för såväl hälsorisker som traumatiserande bettsmärta. Sporten tillåter inga bettlösa alternativ – bettvånget tvingar hästägare att tangera djurskyddsgränser…

Antalet svenska travsportsutövare minskar, har bettkravet påverkat något av de avhoppen? Jo, åtminstone ett. Jag valde att avslutat min B-tränarlicens på grund av bettvånget. Och då hade jag 5 hästar i stallet - alla befriades från bettvånget.

Travsporten har egen chefsveterinär som pratar djurskydd och doping, men glömmer bort – eller inte har tid – att punktmarkera utrustning som utsätter hästen för lidande. Sporten lägger stor energi på drivningsfrågor men kniper käft när hästar blöder i munnen och pekar finger mot andra travnationer som de själva anser vara sämre på hästvälfärd.

Media och råd via nätet

Travsportens kommentatorer i tv kallar smärtreaktionerna för ”dummar sig bakom bilen”, ”vill springa fortare än kusken vill”, ”hejdlös galopp”, ”bråkar med bettet” osv. Vissa besvärliga hästar definieras ”har känslig mun” vilket är sant men det gäller ju ALLA hästar och människors munhålor.

Många söker råd via forum på nätet. En hästägare vars häst uppvisar smärtreaktioner från bett i form av exempelvis slå med skallen och knäcka käkremmar kan få rådet "sätt på en gomtryckare" - möta hårt med hårt vilket är så korkat så klockorna stannar.

Det är lika korkat som att dra ännu hårdare i en häst som vrålpullar av bettsmärta. Att hållas emot och dras ihop så hårt att luftvägshinder uppstår - "han låg på så mycket att han kvävde sig till slut". Ingen häst kväver sig själv - det är vi som drar i tömmen som gör den hysterisk av smärta och panikslagen av att inte få luft. Det är vi som "viker luftslangen".

Fransk utrustning

franska bett med piggar på båda sidor Vincennes 2020 Kerstin Kemlénfranska tömmar med piggar Vincennes 2020

På mässan på Vincennes travbana i Paris fanns utrustning som är menad att göra hästen illa, på något annat vis kan utrustningen inte tolkas. Tömmar med piggar (ej tillåtna i Sverige) som ligger an mot halsens båda sidor, bett med skarpa borst eller metallpiggar på bettplattorna på båda sidor om mungiporna… vad är det för fel på oss hästmänniskor egentligen?! Det gick till och med att välja om man ville ha vassa piggar eller ännu vassare….

Jag skäms att vara hästmänniska när jag möter blicken från en häst med ”elak utrustning” eller körd/riden av någon som tror på våld. Jag skäms å mänsklighetens vägnar.

Kika på bilderna ovan och om du tycker det är ok med piggarna så tycker jag att du ska be dina båda bordsgranne trycka var sin gaffel in i DINA mungipor nästa gång ni käkar lunch.  

Så får du bort smärtorsakat problembeteende

Rörelsestörningar eller smärtorsakade problembeteenden försöker vissa lösa genom att tillfoga smärta på något annat ställe… på ett stillsamt och vänligt bytesdjur vars överlevnadsinstinkt gör att de mörkar smärta och deras smärtreflexer är ju inte viljestyrda. Det är ju ryggmärgsreflexer som väcks av smärtan och går därför inte att utbilda bort. Om smärtan inte finns så finns inte heller smärtreaktionerna. Ta bort det som smärtar så försvinner smärtorsakat problembeteende. Ta bort bettet så slipper du bettorsakat problembeteende!

Hästar som gapar och kastar upp skallen när bettet tar ont i gommen slutar med det när bettet tas bort. Idag är det bettkrav och då utrustas hästen med springrem och ett hål till dras i nosremmen.  Vi döljer grundorsak för oss själva och hindrar smärtreflexen. För hästen tar det fortfarande lika ont...  

Lösning för hästen

Tillåt bettlösa alternativ! Vad är beslutsfattarna rädda för?!

 

1 kommentar

Roger Nilsson 7 månad sedan
Håller helt med dig
Produkter

Handla

Information