Som enda skandinaviska webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag och Hoof Armor - nya lösningar på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel!   /Kerstin Kemlén

Gott Nytt År och några hundtips

Gott Nytt År

Hoppas ni haft trevligt under jul och att ni laddat inför det nya året. Det blir ju en omstart eller en nystart vid varje årsskifte. Här i webbutiken har vi inlett samverkan med Sápmi Innovation AB, Jokkmokk, som levererar horntugg till oss. Vi som har häst har ofta hundar så det hänger ju ihop. Här på gården har vi Vaktis (äldre renvallartik från Finland), Kålla (schäfer/collie/aussie) och deras unge Larma - vår testpanel.

 

Horntugg

Horntugg från renar och älgar är protein och mineralrika vilket är en förklaring till varför fällhorn är så svåra att hitta ute i naturen. Fällhorn är lika begärliga för smågnagare som för hundar och om man hittar ett fällhorn ute i terrängen så är det inte ovanligt att det finns gnagspår efter små tänder.

Våra horntugg har 100% spårbarhet eftersom vår leverantör ursprungsmärker varje horntugg - etiketten tala om från vilken sameby i Norrbotten som horntugget kommer. En sameby är ett geografiskt renbetesområde som är reglerat enligt lag och samtidigt även en ekonomisk samfällighet. Alla renar har en ägare och denne är medlem i en sameby och renarna hen äger betar inom samebyns renbetesområde.

Om du vill lära dig mer om rennäringen och samer - www.samer.se eller www.sametinget.se

Testpanelens utvärdering av horntugg

Det vi hittills fått veta av Vaktis, Kålla och Larma är att älghorntugg är lite porösare och renhorntugget lite hårdare och fastare i konsistens. De tuggar lika mycket på båda typerna av horntugg. Vid en närmare titt på hornens inre kan man notera följande:

Den runda änden är horntugg från ren och de två andra är från älg.

Den yttre delen är kompaktare och "liksidig" på horntugget från ren - lika tjockt yttre lager runt hela hornkärnan - uppe till höger på bilden.

De oregelbundna ändorna visar att älghornstugget kommer från ett horn som inte är runt till sin form utan tyder på att hornet är skovelliknande. Det är lättare för hundens tänder att gnaga genom det yttre "skalet" på horndelar där det är tunnare. Då kan hundens tänder nå älghornets kärna.

Valpen Larma jobbade som en liten bäver för att göra åverkan på renhornstugget men hade betydligt lättare att tugga sig in mot kärnan på älghornstugget. En sak är dock säker - horntugg från älg och ren är verkligen en lockande tandborste! 

 

TIPS!

Har du en hund med käkar som fungerar som rena stenkrossen - då ska du satsa på horntugg från ren eftersom de räcker längre.

Våra spårbara horntugg helt naturliga och utan tillsatser, de är storlekssorterade utifrån hundkäkarnas storlek:

 

XXL - för de absolut största hundkäkarna

XL - mastiff, rottweiler

L - schäfer, dalmatiner. malamute

M - springer spaniel, setter, beagel (Vaktis, Kålla och Larma)

S - jack russel, terrier

XS - för de allra minsta hundkäkarna

 

Vill du ha ett eget vackert renhorn?

Titta så vackert ett renhorn kan vara - formen varierar mellan individer och färgen påverkas av mot vad de fejar hornen. Om du själv vill ha ett renhorn som prydnad eller ha till något helt annat, hör av dig via kontaktformuläret så hjälper vi och Sápmi Innovation AB dig hitta exakt rätt horn - och med spårbarheten garanterad kan du peka ut på kartan varifrån renhornet kommer om någon skulle fråga.  

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information