Som enda skandinaviska webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag och Hoof Armor - nya lösningar på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel!   /Kerstin Kemlén

Att återgälda naturen 2 - Regelvidriga drivningar

Felaktigt drivning – problem orsakat av pengar löses med samma mynt

Fula drivningar vill ingen se. Svensk Travsport (ST) delar ut böter och avstängningar som straff för drivningsförseelser men skyddar det hästen från slag? Såg på trav på tv häromdagen. Lade märke till en häst som drevs fult och hårt – kollade i resultatlistan efteråt om kusken blev bestraffad för drivningen – jodå. Djurskydd handlar ju om hästar - inte om kuskar - så jag bestämde mig för att kolla upp tävlingsstatistiken för just den hästen.  

Hästen hade under de två senaste månaderna startat tre gånger och sprungit in hiskeliga 1,3 miljoner kronor. En duktig häst med andra ord – en riktigt duktig häst. I resultatlistan framgick att kusken fick 10 000 kr i böter och blev avstängd i 6 dagar för drivningen jag såg. Det lär ha svidit i hästbaken men sved böterna i plånboken hos kusken?

Prispengarna som hästens sprang in i loppet jag såg var en halv miljon – 500 000 kr! Till kuskar avgår körprovision enligt överenskommelse, kanske 5-10% av prispengarna. Körprovisionen för kusken kan alltså teoretiskt sett ha blivit 25 000 – 50 000 kronor. Dra bort böterna och det lönade sig ändå att ta drivningsböter. Men djurskydd handlar väl ändå om att hästen ska skyddas – får hästar något skydd när kuskar straffas?

Två månader tidigare startade denna fantastiska häst och i den resulatatlistan gick att läsa att samma kusk åter igen fått böter för hård drivning - 8 000 kronor och 6 dagars avstängning. Var hård drivning lönsam den här gången också? Jo, det var en lönsam affär, hästen sprang in 800 000 kronor  och teoretisk sett borde körprovisionen varit 40 000 – 80 000 kronor …

Svensk Travsport skyddar inga travhästar

STs logik är märklig. De pratar travarhälsa och djurskydd och säger sig vara bäst i klassen när det gäller att ta i med hårdhandskarna mot fula drivningar. Pyttsan – varje tävlingsdag utdelas böter och avstängningar och hästar hamnar i kläm. Ovannämnda häst fick inget skydd av ST regelverk. Har STs straff funkat någon gång? Nix, travsportens regler är inte till för att skydda hästar och har aldrig hindrat en kusk från att i stridens hetta driva sin häst för hårt. Punkt slut. 

Det som sker på våra travbanor kan allmänheten följa i tv eller köra i slow motion om och om igen i mobilen. Så som det gjordes när gul kusks lärling randade passhästen i värmningen. Allt vi gör finns dokumenterat och vem som helst kan titta igenom en starthästs historia – det är fritt att gå in  travsport.se och välja ut ett hästnamn. Undrar man hur en bötfälld drivning ser ut så finns ju lopparkivet på atg.se. Så fungerar världen idag – det går inte att mörka något som görs med våra starthästar. 

Det är andra tider nu. Om travsporten vill behålla sitt existensberättigande som sport med djur så måste vi anpassa oss till de etiska krav som råder i övriga samhällskroppen nu. Det går inte att sticka huvudet i sanden.  

ST - testa mitt förslag om ni vill skapa förändring

Mitt förslag bygger på principen att ”problem som orsakas av pengar ska också lösas med hjälp av pengar”:

Låt oss börja med det självklara – INGA PRISPENGAR vid brott mot drivningsregler!

Hur reagerar kusken, tränaren och hästägaren?

Testa och utvärdera utifrån hästarnas perspektiv!

/Kerstin

 

/Kerstin 6 juli 2020

1 kommentar

Therese Strömbergsson 4 veckor sedan
Ett märkbart straff som garanterat skulle fungera bättre än som det är idag!
Produkter

Handla

Information