Som enda skandinaviska webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag och Hoof Armor - nya lösningar på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel!   /Kerstin Kemlén

Vem tog bort Hitler?

 

Svensk Travsports insatser mot fula drivningar ger ingen effekt. Och när de drar till med storsläggan i ren frustration - mot italiensk respektive norsk tränare - så funkar inte det heller och de backar och lindrar straffet.

Propulsionhistorien är också märklig när det gäller Svensk Travsports hantering av det amerikanska exportcertifikatet, lika märligt när Propulsion undersöktes av ST(?!) veterinärer i sällskap med säkerhetschefen. Och sedan fick säkerhetschefen sparken mitt i en mening - var det ett ritualoffer? 

Svensk travsport hjälper inte sina egna (läs tränare) genom att offentliggöra egna undersökningar av munskador hos travhäst. Istället talar de om att utrustning de själva godkänt för tävling kan göra hästen illa. De talar om vad hästen kan göra när något tar ont och har även godkänt utrustning som hindrar hästens smärtreflexerna.

Samtidigt på andra sidan Torneälven, hjälper finnarna sitt travfolk att känna igen munskador och lär dem hur man undersöker hästmunnen. De vill förbättra sporthästens situation. Svensk travsport gör ingenting - det är den svenska fackpressen inom hästsport som tar ansvar och publicerar studier. Och på internationell nivå har för flera år sedan bettet definierats som ett djurskyddsproblem som forskarna menar måste åtgärdas. Medans Svensk Travsport håller käft försöker i alla fall svensk ridsport stävja problemet - blodig mun godkänns inte. "Han har bitit sig i tungan" heter det på travet - hur vet någon att det stämmer utan att huvudlaget tas av och munnen kollas?

Svensk travsport tar sig rätten att ändra i historieboken (stamboken) 

I fjol i november/december gick att läsa i Sulkysport om "Travets hedersman saluterade Hitler" vilket handlade om en svensk uppfödare som 1933 fick en hingstunge e. Ehrenberg - Maglya. Det var ju inget märkligt i sig men i dagens sken anses nog lillhingstens namn vara lite anmärkningsvärt. Fölet döptes nämligen till Hitler och backar man i världshistorien så var det vid den tiden som Adolf Hitler började synas och höras. Om fölungen döptes efter just Adolf Hitler vet inte jag.

Men det vi vet är att hingsten Hitler var stamboksförd, tävlade, fick ett rekord och fanns med i den tryckta stamboken. En stambok är ju skriven i sten, den går man ju inte in och ändrar i. Det är ju en dokumentation av avelsarbete sett över tid. Det går ju inte att snygga till rekord, insprugna pengar eller sudda ut avkommor som inte kommit till start. Men här hade tidningen Sulkysport hittat något märkligt som i mina ögon måste vara rent ut sagt bedrägligt agerande, regelvidrigt.

Maglya, mamman till Hitler, fick föl 1928, 1929, 1931 och 1933. (1930, 1932, 1934-1935 gick hon gall), allt enligt tryckta stamboken.

I Svensk travsports databas hade någon glömt (??) lägga in alla avkommor. På travsport.se kan ni själva se - där finns inte hennes hingstar med - vare sig Hitler eller Quintilius (döpt efter romersk fältherre?).

Hur kan detta vara möjligt? Vem har rätten att ta bort hästar ur stamboken? För det kan väl ändå inte vara censur?!

Om svenska travsport har godkänt och registrerat namnet Hitler så kan väl ändå inte -  flera årtionden senare - någon handläggare ta bort hästen ur databasen/stamboken bara för att namnet känns fel? 

Jag har kollat hur länge Maglyas blodslinjer levde kvar och hennes stolinje finns bakom hästar som är födda på 2000-talet.  Fick Hitler och Quintilius avkommor som blivit bortrensade?

I Boden startade Mengele flera gånger i modern tid. Hästen hette så.  

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information