Som enda skandinaviska webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag och Hoof Armor - nya lösningar på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel!   /Kerstin Kemlén

Mått på tygeltryck eller mäta tygeltryck?

 

Det är inte lätt att vara forskare och inte häst heller. Vem ska man tro på? Vad är hårt tygeltryck? Vad är en hård mun?

Att hästen har besvär av bettet råder ingen tvivel om. Det ser man ju när man tittar på hästar även om vi många gånger är så vana att se det att vi kommit fram till slutsatsen att "hästar gör ju så".

Sedan kan man ju se på konsekvensen utifrån tygeltryckets storlek - våra tygeltag påverkar hästens möjlighet att använda huvud och hals vilket påverkar balans(proprioception) och syresättning (luftvägshinder uppstår i svalget). Får vi bort problemet med hjälp av minskat tygeltryck?

Om man är mjuk på handen - hur påverkas en betslad häst då i jämförelse med en häst riden på tygel med hård hand? En mjuk hand borde ju vara bättre än en hård.

Man kan ju mäta tygeltryck om man tror att man blir klokare av det - hästens problem med bettet kvarstår ju oavsett. Den kan inte andas normalt med bett i munnen oavsett om någon drar i tygeln eller inte (läpparnas försegling bryts av bettet, luft kommer in i munhålan, matsmältningen triggas igång när hästen ska jobba, fysiologisk förvirrig uppstår, saliv utsöndras i en mun som under arbete ska vara förhållandevis torr innanför slutna läppar). Hur tusan löser vi det här? Vad vi än gör så blir det ju fel, eller?!

 

Tygeltrycksmätning - ger det tillförlitliga mått på ... vaddå?

Allt man studerar och försöker förstå tillför ju kunskap. Nu har forskare studerat tygeltrycksmätare för att ta reda på om det går att använda resultat från tygeltrycksmätning i vetenskapligt syfte. Det finns ju olika sätt att mäta och redovisa resultat från tygeltrycksmätningar gjorda med olika typer av verktyg. Ett gäng forskare - Lucy Dumbell, Chloe Lemon och Jane Williams - gjorde följande studie som jag hämtat från Science Direct, fritt översatt av mig:

Systematisk litteraturöversikt för att utvärdera de verktyg och metoder som används för att mäta tygeltryck

Användningen av tryck mot hästens mun via bettet, är en del i träningsmetoder för hästar i alla hästdiscipliner. Tygeltryck hänvisar till den kraft som människan utövar på tyglarna under ridning, kraften mellan människans hand och hästen mun under ridning och arbete vid hand. Att förstå effekterna av dessa krafter är viktigt för att ge information till ryttare och till forskning kring hästens välfärd.

De metodologiska protokollen som används i aktuell forskning om tygeltryck uppfattas som inkonsekventa, och hittills har ingen översyn av tygeltrycksmätning offentliggjorts. I denna studie görs en systematisk översyn av aktuell litteratur. Syftet att utvärdera de verktyg och metoder som används vid tygeltryckmätning, avsikten är att fastställa om dessa resultat är tillförlitliga.

Översynen föreslår förbättringar av studieprotokoll (där så är lämpligt), för att möjliggöra standardiserad mätning av tygeltryck. Ett sökprotokoll har utvecklats (för att hitta artiklar om tygeltrycksmätning) och andra kriterier har lagts till med hjälp av oberoende ämnesspecialister. Endast fullständiga artiklar  - tillgängliga via Google Scholar och som publicerats under de 15 senaste åren -  ingick i översynen och de skulle även innehålla specifika sökord.

Sjutton forskningsartiklar (efter 2002) granskades och hur tygeltrycket påverkades av hästen, ryttaren och den träningsutrustning som användes. Tygeltrycksstudier har begränsningar. Metoder och resultat avrapporteras inkonsekvent. Framtida forskning om tygeltryck bör syfta till att förbättra rapporteringen av hästrelaterade, ridrelaterade och prestationsrelaterade faktorer som kan påverka tygeltryck samt redovisa hur data hanterats och vilka analysmetoder som använts, allt för att öka jämförbarheten mellan studier.

 

Det där lät ju komplicerat så jag dammar av min snart 10 år gamla metod för tygeltrycksmätning. Den funkar lika bra för ryttare som för kuskar. Lätt att genomföra och utrustningen du behöver kostar under 100 kronor. Resultatet är pricksäkert och lätt att tolka, alla förstår.  De som testat min metod för tygeltrycksmätning kan jämföra sina upplevelser och slutsatser flera gånger om och även göra jämförelser mellan hästar. Och alla kan dra slutsatser och upprepa tygeltryckstesten om och om igen för att finna ut nya lärdomar. 

 

KERSTIN KEMLÉNs tygeltrycksmätning - för 2 personer

horseexplore webbutik kerstin kemlens tygeltrycksmätare juni2020

 

 

 

 

UTRUSTNING

 • 1 par tyglar men valfritt bett i andra änden
 • 1 st fiskevåg med krok (kolla Biltema, storlek max för 10 kg)
 • 1 st stol

Två personer - två roller - "Ryttaren" respektive "Tygeltrycksmätaren". Efter utförd mätning byter personerna roll och mätningen görs om.

EN SPELREGEL: Under mätningen ska tystnad råda - ingen säger något. Den individuella upplevelsen ska inte störas av ljud i omgivningen.
 

 

DEL 1 - mätning tygeltryck

 1. "Ryttaren" sitter på stolen med tygeln i handen - "Tygeltrycksmätaren" står framför ryttaren med bettet kopplat i kroken på fiskevågen.
 2. "Ryttaren" : Ta tag i tyglarna och låtsas att du rider och har hästen på bettet så som det känns när det funkar fint.
 3. "Tygeltrycksmätaren" : Kika på fiskevågen och notera i minnet utslag 1 på fiskevågen.

 

 1. "Ryttaren": Ta nu tag i tygeln som du gör när du ska ta fast hästen för att stanna upp den från galopp. Håll kvar så länge det brukar behövas för att stanna hästen. 
 2. "Tygeltrycksmätaren": Kika på fiskevågen, notera utslag och ungefär hur lång tid det tog för ryttaren att få stopp på hästen/ge eftergift som avslutning. Notera i minnet utslag 2 + skattad tid.

 

DEL 2 - applicerat tygeltryck

 1. "Ryttaren" sitter på stolen med ryggen vänd mot "Tygeltrycksmätaren".
 2. "Tygeltrycksmätaren" står bakom "ryttaren" med tyglar, bett och fiskevåg beredd.
 3. "Ryttaren" knäpper händerna framför hakan. Underarmar och armbågar hålls mot varann framför bröstet.
 4. "Tygeltrycksmätaren" lägger an bettet mot "Ryttarens" underarm strax nedanför handleden, sträcker upp tygeln i riktning bakåt på var sida om "ryttarens" axlar. Fäster tygeln i fiskevågen.
 5. "Tygeltrycksmätaren" sträcker upp tygeln tills fiskevågen visar utslag 1 - håll tygeln sträckt i ca 20 sekunder.
 6. "Tygeltrycksmätaren" sträcker därefter upp tygeln till utslag 2 och håller tygeln sträckt i skattad tid på utslag 2.    

 

KLART SLUT

Byt roller - byt plats - gör om. Säg fortfarande ingenting till varandra. 

När ni testar min tygeltrycksmätning får ni gärna tala om varifrån ni hämtat konceptet/ange källan.

 

/Kerstin Kemlén 2020-06-09

 

 

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information