Som enda skandinaviska webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag och Hoof Armor - nya lösningar på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel!   /Kerstin Kemlén

"Det är bara plast" sa hovslagarläraren

Det var för ungefär tio år sedan som jag upptäckte hovarmering - HoofArmor - och var först ut.

Beställde en laddning från USA och använde på våra travhästar. Då följde det med en kort instruktion på engelska  - med betoning på kort... - och jag hade ju använt plast på hovar innan och tänkte plast eftersom jag trodde det var plast.

Vi provade oss fram och satte ju på alldeles för tjockt lager, och använde blandningspipar från gubbens garage som garanterat blandade fel. Hästen fick stå på tre ben väldigt länge när vi försökte detaljstudera vad som skedde efter appliceringen. Men det syntes ju inget eller?! Minns inte vad vi pudrade med - det har jag nog förträngt eller så pudrade vi inte alls.

När något är nytt och man inte har något att jämföra med så läser man instruktionen .... förhoppningsvis. Och när man inte vet hur resultatet ska se ut så jämför man med ... tja, sådant man kanske sett förut ... och det är ju något helt annat. 

Hästen som var försökskanin då är en klok gammelhäst idag, har kvar honom än. Han tittade på oss då med förundran i blicken, jag minns det än idag. Han undrade nog själv vad som var så intressant under just hans fotsulor.

Med åren så har vi - jag och jänkarna - utökat instruktionerna och förklarar vad som finns i blandningen, vad syftet är och vad som sker när den mixade blandningen möter hornet, varför hoven ska vara nyverkad, torr och ren, varför man bara smetar ut så lite (ett par droppar ) hovarmering, varför det härdar så snabbt och varför man ska pudra. Och att blandningspiparna som ingår är speciellt utvalda för att blanda rätt och lämna minimalt kvar i pipen osv. Och varför det håller så bra att man kan rida barfota över 60 mil på mindre än en månad och varför travtränare använder det på starthästar som startar barfota och hur hovar och sulor utvecklas så att man efter ett tag inte behöver använda Hoof Armor längre.

Det hade jag intet en susning om när jag provade HoofArmor för 10 år sedan. 

Och det hade inte heller hovslagarläraren vars kund föreslog Hoof Armor  - hovslagaren avvisade hovarmeringen utan en blick med orden: "Det är bara plast". Han är lika offside som jag själv var för 10 år sedan men med en stor skillnad - jag var nyfiken och ville veta vad det var!  

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information