Som enda skandinaviska webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag och Hoof Armor - nya lösningar på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel!   /Kerstin Kemlén

Snart ryker bettkravet ...

Jag känner förändringens vind

 

Forskare försöker komma fram till hur länge tamhästen funnits. Ett sorgligt mått är att studera hästskallar som kommer fram via arkeologiska utgrävningar. Skallar som är i anslutning till bosättningar ser annorlunda ut. De har skador som inte kan förklaras på annat sätt än att de är utrustningsrelaterade. Våra träns, bett och remmar är så våldsamma att de ger upphov till skelettskador!

Jag är uppfödd i en tid då bettet var en självklarhet och där inga bett ifrågasattes, det var hästen det var fel på om det var svårt att ratta och bromsa. De första ridturerna däremot gjordes barbacka på unghingstar i en hage... preskriberat nu får man hoppas.... Ingen häst gjorde nåt dumt, det var mantag som gällde och så sprattlade man med benen för att vända på dom och gå åt andra hållet. Barnets oförstånd eller intuitionens magkänsla - hästar är snälla och fattar vad man menar. 

Sedan vart det kunskap via travet och ridskola och egna hästar.

För drygt 10 år sedan fick jag hjälp av professor emeritus Robert Cook och på den vägen är det. Med forskarens tydlighet och precision förklarade han hur bettet påverkade min travhäst Örjans (Skogans Surprise) rörelsemönster, störde ut hans extremt effektiva linjegång. Hur kuskens tömtag påverkade hals (rörelse) och huvud (syresättning) och hur bettet släppte in luft i munnen och saboterade andningen. Till detta kom att min veterinär/hästtandläkare Anna Semrén noterade att Örjan kunde gapa som en krokodil, överrörliga käkleder ska inte belastas med bett. 

Men Örjan var ju en travhäst och jag ville starta... hur hjälper vi hästen när det är bettkrav? 

Cook och jag utvecklade ett huvudlag där det satt ett bett vars bettryck gick att justera (HHBB-huvudlaget). Tillverkning startade och jag sålde huvudlag åt alla håll. Örjan älskade huvudlaget - speciellt då jag tog bort bettet helt och hållet. Det gick att köra hästen med bett - man följde bettkravet - men bettfunktionen gick ju att koppla bort. Hästen startade med bett i munnen men kusken använde det inte även om tömmen var kopplad till bettet. Utifrån hästens perspektiv var ju en sådan lösning lite bättre än om kusken styrde med bettet ...

Svensk travsport fattade beslut att HHBB-huvudlaget inte fick användas i löp. Tränare med hästar som hade munskador eller var ömma i munnen fattade vitsen med huvudlaget. Det är sålt till hundratals tränare och hästägare i Norden, även rekommenderade av hästtandläkare/veterinärer. Utan HHBB kunde jag inte starta Örjan...

Jag märkte ju skillnaden på mina hästar när jag körde helt utan bettryck, och ännu större förändring när jag körde utan bett. Med tanke på alla problem som ett främmande föremål i hästmunnen ställer till med i stunden och på längre sikt, så blev jag tvungen att fatta ett beslut. Vad var viktigaste? Att jag fick träna, starta och stå i stallsvängen och vråla hem hästen? Eller var det att se mina hästar i ögonen och inte medvetet orsaka smärta och skador i deras munnar? 

"Du vet för mycket för att hålla på med det här"

så sa en tidigare travtränare och lärare på travutbildningar, till mig för 12 år sedan i samband med att jag skulle starta med Örjan. Jag frågade honom om allergireaktioner till följd av de första helikopterstora sommarmyggen, om hade han erfarenhet av det i samband med start. Allergi, insektsbett drar ju igång immunförsvaret...

Som gammal lärare vet jag att ju mer man kan desto lättare är ny kunskap att bära. Men det skulle ta tid innan jag i praktiken fattade vad han försökte säga åt mig. Jag fick våldsamma abstinensbesvär - eller vad man ska kalla det för när man vill starta men inte kan det på grund av bettdilemmat. Jag velade hit och dit, rådfrågade Cook och gubben här hemma, och till slut gick jag ut i stallet och kungjorde mitt beslut. Betten ska bort, svetsas ihop till en klump och aldrig mer få plats i en hästmun. Och jag bestämde att min tränarlicensen inte skulle förnyas förrän bettvånget togs bort av Svensk Travsport. Och på den vägen är det.

Örjan är 19 år nu och de andra bettbefriade hästarna är också kvar och till åren komna. Nu jobbar de som utvecklare och testare av bettlös utrustning. Cooken är ju veterinären som forskar, han blev glad å hästarnas vägar men sa också att det var bra att jag var fri från travsportens regler/reglemente.

Idag fick jag ett mail från Cook. Han har genom åren visat mig hästkranier med bettskador och jag vet hur den levande hästen smärtreagerar och beter sig under tiden dylika skador utvecklas på benvävnad. Nu skickade han en artikel om forskning som pågår i syfte att mera exakt kunna datera hur länge tamhästen funnits.

Forskarna studerade skelettdelar och har sett ett mönster. Vissa skallar är normala, ser friska ut och utan större skador. Andra skallar uppvisade betselskador som påminner om skelett och tandskador på nutida tamhästars kranier. En betslad häst är en tamhäst och då borde man ju kunna datera tamhästen genom att datera skallar med bettskador. 

Forskarna studerar hästskallar från utgrävningar runt om i världen, flera tusen år gamla. Och vi har inte lärt oss ett skvatt eftersom dagens hästar utsätts för lidande som leder till liknande skador idag - vi törs åka ut i rymden men vi törs inte rida och köra utan bett....

Forskarna som skulle datera tamhästen tog upp den dokumenterade historien från sekelskiftet 1800-1900 då man testade att tämja och köra in zebror som har starkare fysik i jämförelse med hästar. Ett känt och sorgligt exempel var zebran Dan som var svår att hantera - icke viljestyrda smärtreflexer hörde nog till problemen med tanke på vilka skelettskador som fanns på hans skalle. 

Här ser du de stora betslingsorsakade skadorna på Dans skalle, skador från bett, hårt dragna /låga nosremmar och andra utrustningsdetaljer som lett till deformiteter på själva kraniet. 

Tillåt bettlösa alternativ - för hästens skull!

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information