Har funderat en del.
Nu när kontroll av tävlingshästars välfärd även inkluderar ponnyklasser med exempelvis undersökning av munhåla och bettläge - Danmark verkar varit först ut (se länk längst ner) - så måste det finnas hjälp till ridande ungdom och deras föräldrar. Lära dem vad de ska hålla koll på och vad de kan göra själva för att upprätthålla och även förbättra sin egen hästs välfärd när den rids på bett och förbereds inför tävling.
I travsporten kan banveterinären stryka en häst - ej i tävlingsmässigt skick - och orsakerna kan vara flera. Om inte vi som hanterar hästen märker att något är fel så är det myndigheten/tävlingsveterinären som ska agera för att värna hästen välfärd, en djurskyddsfråga med andra ord.
Vid kontrollen i Danmark ansågs ett antal ponnies ej vara i tävlingsmässigt skick p g a exempelvis munstatus och fick därför inte delta utan skickades hem av den orsaken. Hur hanterar barn och föräldrar en sådan situation? Chockade, oförstående ... posttraumatiskstress....
Ponnyryttare ska inte behöva hamna i en situationen då de blir hemskickade från tävlingsplatsen utan att själva förstå vad som blivit fel. De behöver hjälp att förstå varför hästar kan få skador av utrustning (ex bett, sporrar). Det går att förklara för barn och de begriper väldigt snabbt. Ingen ponnyryttare skulle medvetet skada sin häst om de visste hur och varför munskador uppstår. Och ingen förälder i världen skulle heller vilja se sitt barn bli hemskickad från tävling om de själva hade haft kunskap nog att förhindra det som skett.
Ni ponnyföräldrar med barn som älskar sin häst och att tävla, jag hjälper er mer än gärna att förstå och agera förebyggande. Hästungdomar är kunskapstörstande och inkännande och har därför väldigt lätt att lära och förstå varningstecken i hästens beteende. Bettrelaterad smärta leder till smärtreflexer som kan leda till olyckor.
Jag kan hjälpa ponnyfamiljen se den stora bilden som leder till en gemensam grundsyn utifrån vilken små problem kan lösas istället för att eskalera till ett större bekymmer. Och allt jag förmedlar i bettfrågan vilar på vetenskaplig grund!
Hör gärna av er via mail till mig - använd kontakta@kerstinkemlen.se
LÄNK => Här finns att läsa om varför danska ponnyekipage skickades hem på grund av bettskador i munnen, andra fick delta även om hästen hade rodnader i bettområdet. Oavsett så ska inga ungdomar hamna i en sådan situation. Det går att förebygga och lära sig vad man ska hålla koll efter.