Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Hjärtflimmer, Cresendobett och hästar som dödsstörtar

SÅ HÄR ÄR DET: Bett gör hästar illa i munnen, saboterar arbetande hästars effektiva näsandning, tygel/tömtag dikterar hästen huvudhållning, orsakar luftvägshinder och kan om det vill sig illa – vilket det gör för flera tävlingshästar varje år – leda till Sudden Death. Hästen dödsstörtar.

SÅ HÄR ILLA ÄR DET: Vi vet att över 80 % av travhästar (i Sverige och Finland) som precis startat kommer tillbaka till stallet med bettskador i munnen. Vi vet sedan längre tillbaka att hästar smärtreagerar på våra tygel/tömtag, det tar ont i munnen och icke viljestyrda smärtreflexeruppstår.  Hästen kan totalt tappa konceptet, vilket den bevisligen gör eftersom bettet tar svinont. Det enda som kan få den att bli som folk igen är att smärtan försvinner. Eftergift och mjuk följsam hand eller ta bort bettet.

HÄR KOMMER MERA BETTELÄNDE: Nästa lärdom via forskning och nu blir det obehagligt…

Minns du Charlott Kalla när hon fick hjärtflimmer? Minns du hur hon såg ut där i skidspåret? Hon tog sig knappt framåt, helt tom i blicken och man trodde hon skulle svimma eller rent av dö. Visste du att det finns farliga kopplingar mellan nervbanor i bettområdet och hjärtat och lungornas funktion? Bettet stimulerar/bankar på nerver som kan ge upphov till hjärtflimmer, ändrat blodtryck och att andningen upphör… Tänk tanken vidare… allt detta på en häst vars kropp presterar max… Hästen kan gå i backen.

Jag besökte för ett par år sedan en familj vars starthäst fått hjärtflimmer ett flertal gånger och var svårkörd. I min tankevärld så kan ett beteendeproblem vara kopplat till bettsmärta.  Jag lät mina fingrar löpa utmed lanerna i bettläget och där hittade jag små tänder(?) som stack upp vilket jag tog upp med professor Cook som sa att vargtänder finns även i underkäken. Idag vet jag att det finns en koppling mellan bett, nervbanor i huvud och munhåla och deras koppling till hjärta. Hjärtflimret på denna fina häst kan mycket väl ha haft med bett och tömtag att göra. Kan hjärtflimmer även vara ett utrustningsproblem?  

 

TIPS till dig som kör med pulsmätare

Om pulskurvorna ser konstiga ut i ibland så kanske det inte är pulsmätaren som hackar utan det kanske är så att du istället ser hur bett och tömtag kan påverka nervbanor med koppling till hästens hjärta.

Om du vill få din häst att prestera bättre så kan du ju prova ta bort bettet, låta den andas naturligt och med pulsmätaren se skillnaden på pulskurvorna.

 

Om du vill att hästen ska bete sig bättre så kan du ju prova utan bett. Vi har en enkät som man kan användas för att jämföra beteendet MED BETT och UTAN BETT.

 

Om du inte vill att hästen ska ha ont så kan du av det skälet ta bort det som orsakar smärtan – det vill säga bettet. En välfärdsfråga säger du och jag håller med.

Nu finns det ju olika synsätt på det här:

- djurskydd och tävlingsreglemente säger ju att man inte får plåga djur/utsätta djur för smärta. Bett tar ont, eliminera smärta genom att förbjuda smärtbaserad utrustning. Cook hävdar att bett i andra änden av tygel/töm kan ses som en annan slags pisk, bettet tar lika ont som pisken kan göra.

- en bråkig häst kan ha ett beteende som är orsakat av smärta. Hur löser du det? Det är en attitydfråga. Vissa sätter ”lenare” bett, andra sätter ”skarpare”. Finska forskare har med stor tydlighet visat att exempelvis Creendobett är vanligt förekommande vid fula bettskador men det innebär inte att en blödande ”Cresendomun” leder till att just den hästen slipper det skarpa bettet. Vissa anser inte att en blödande mun är ett problem, det är hästens beteende som är bekymret. Med bettet kontrollerar de den bråkiga hästen. Travhästar kan dessutom ha kuskar som med kroppstyngden drar och spjärnar med fötterna i fotstegen. Smärtan som dessa hästar försöker ta sig undan är att likna vid tortyr.

- att kontrollera en häst med bett är en myt. Det finns inga vetenskapliga belägg för att bett kontrollerar en häst. Det är alltså en myt som ligger bakom kravet på att bett måste användas på tävlande häst vilket egentligen utsätter hästar för smärta och höjer olycksrisken.

 

Nå, hur tänker du?

Användning av bett är ett djurskyddsproblem, bettet kan orsaka kvävning och leda till sudden death och av det skälet borde bett inte vara tvingande på tävlande häst?  

ELLER

handlar bettfrågan egentligen om hur man ska kunna kontrollera en häst?

 

Jag har sagt det förut och säger det igen:

Jämför!

Lästips:

Robert Cook om sudden death, 2022: 

https://worldbitlessassociation.org/resources/sudden-death-in-the-racehorse/

Kati Tuomola om bettskador och riskfaktorer på travare och tävlande ridhästar, 2022:

https://helda.helsinki.fi/handle/10138/342111

/Kerstin

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information