Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Hur går det för Gråsparv?

Gråsparv horseexplore kerstin kemlen 2022 05

Frågan har jag fått flera gånger och här kommer en uppdatering om Gråsparven.

Han blev ju hingstig mitt i en mening om man så säger. Och det märktes speciellt när jag skulle se över fötterna. Gråsparven flaxade och hade sig, typiska hingstsvar på benstimuli. Det gick ju till sig efter kastration men att verka hans fötter kräver en plan eftersom han frågar: ”- Är du klar nu?”

Om han har något helt annat att lägga fokus på så frågar han aldrig, står som klassens ljus istället tills jag verkat klart och släpper ner foten. Lös på stallgången med en höpåse är en bra pedagog. Så jag har bockat av ”Lyfta fötter” och ”Hålla balansen under verkning”. Dessa inlärningspunkter ligger under mitt mål UTVECKLA FINA FÖTTER.

Under KUNNA MUNTLIGA KOMMANDON har vi bockat av

  • Kom hit” som funkar ganska bra även på lite längre avstånd,
  • Stanna” börjar sitta bra, liksom
  •  ”Backa”.
  • Stå kvar/Vänta där” sitter klockrent vid ledet när han tas ut och in ur hagen.
  • Gå framåt” funkar perfekt vid ledet. Ibland blir är det glappkontakt (när han pedagogiskt visar mig sitt eget kommando/alternativ som betyder att han vill gå framåt åt ett helt annat håll).

Jag vill ju att han ska KUNNA VISUELLA KOMMANDO också.

  • Pekfinger + Kerstin blänger” vilket ser ut precis som det låter. Betyder skärpning i största allmänhet vilket är smart (av honom) att lära sig snabbt. Exempelvis ute i hagen när jag kommer med hö. Om han lyckats visa upp Stanna, och därefter Stå kvar så är det ju lysande fram till dess han på eget initiativ vill visa mig kommandot Gå framåt …rakt in i höbalen som jag bär… Min replik blir Backa med tillägget Pekfinger + Kerstin blänger. Kan inte misstolkas av någon här på gården.
  • Gå runt + peka ut riktning med armen” är överkurs för en snorvalp men Gråsparven är en ganska snabb tankeläsare. Jag byter utfodringsplats under dagen – finns inget mönster ens i min egen skalle förutom att starten blir när jag hämtar balar från hölogen. Hästarna har koll på när det plingar till i logdörren. Jag har fyra foderplatser:

 

a) uppe i backen bortanför huset – betyder att de måste gå upp i skogen och knata iväg efter en stig utom synhåll några hundra meter bortåt från där jag ger uppdraget ”Går runt – dit!” och pekar. Ofta kommer de i full fart och möter – jag har ju genat över gården och stånkat upp i backen. Gråsparven har kollat på de andra och lärt sig. Har ensam själv kunnat räkna ut vars maten kommer att serveras. Klart roligaste alternativet.

 

b) i foderbordet i motsatt ände av ekonomibyggnaden där stall och höloge finns – då pekar jag mot byggnadens baksida/nersida och ber Gråsparven gå runt. Jag själv går på den motsatta sida av den 35 m långa byggnaden. Även om han inte ser vars jag går så fattade han snabbt var foderbordet var och att påfyllningen kom från ”andra sidan av stallet” om man så säger. Bekväm plats att käka, inget spill, går att slicka tallriken. Inte så spännande kanske.

 

c) foder i foderbord i backen ovanför hölogen – då ser dom ju mig komma in i hagen med hö och behöver inga instruktioner... eller rättare sagt väldigt många ”stanna”, ”backa” och ”Pekfinger med Kerstin bläng”. Ganska kul att prova robba mig på hö innan servering.

 

d) Längs med staketet nedanför och bortanför stallet. Kommandot blir ”Gå runt” med riktning bortanför och nedanför stallet. De ser när jag kommer fram på andra sidan stallet och då är första alternativet foderbordet, och om jag inte stannar så blir det mat utmed staketet längre bort i hagen. Plättlätt att fatta även för en Gråsparv men turordningen som är viktig har han inte pejl på. Vem ska äta ur den här högen? Och varför? Han trängs oblygt och det syns märken i pälsen efter tillsägelser han fått.

 

PROVA TELEPATISKA INSTRUKTIONER

De andra hästarna behöver jag inte alltid instruera så här. Då tänker jag bara hur de ska gå efter stigen och hur och var jag själv placerar ut höet. Och det funkar. Prova! Gör som Henry Blake – tänk till hästen och kolla om den fattar. Eller rättare sagt, om den är tillräckligt motiverad (eller lättroad) att göra det du ville att den skulle göra.

/Kerstin

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information