Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

"Spara hov" - Stig Lindmark - Åke Lindblom - HoofArmor

Åke lindblom Hoof Armor horseexplore webbutik

Går det att kombinera konceptet ”Spara hov” med Hoof Armor? Nja, det är inte så fiffigt … och jag ska förklara varför. Hoof Armor appliceras på nyverkat horn. Har man ”sparat hov” inför barfotastart så är det gammalt döende horn som man sätter hovarmeringen på.

Hornet växer uppifrån kronranden och neråt. Det horn som en overkad hästen står på är alltså horn vars ”datum gått ut". Om man inte verkar så kommer hornet att smulas och väggen att brytas eftersom naturen fungerar så.

En oskodd häst får sina hovar ”raspade” i varje steg då hoven nöts mot underlaget. Är det hög friktion - hästen lunkar på grus eller asfalt - kommer hovarna att hållas ”nyverkade”. Varje steg ger upphov till tillväxtstimuli OCH varje steg leder till nötning. En självverkande oskodd hov får alltså lika mycket tillväxtstimuli som nötning om den befinner sig på ett underlag och rör sig i en omfattning som gör att tillväxt och nötning är i balans. Hovars utseende styrs av livsmiljön.

Den skodda hästens hovar har ett annat liv, de erbjuds tillväxtstimuli men ingen nötning alls. Går hästen på hårt underlag - som grus och asfalt – blir tillväxtstimuli kraftigt när järn möter underlag. Kraften från stöten vid hovens möte med underlaget fördelas inte successivt över hovens undersida vilket sker på en barfota häst (först möter trakthornet underlaget och därefter successivt resten av hovens undersida för att avslutas med att tån rullar över).

Eftersom ”trakten landar kroppen” kommer tillväxtstimulit alltid att vara kraftfullt där OCH det är därför trakten växer fortare. Tåväggen växer från kronrand och ner på ca 7-8 mån – för trakten tar det ca 4 månader. OCH vars ska den trakttillväxten ta vägen när skon hindrar att den nöts? Jo, den riktas framåt och sett över tiden blir trakten understucket. Den understuckna trakten är alltså resultatet av tillväxt utan nötning. Titta på hovar vinkelrätt från sidan – jämför vinkel/lutning på tåhorn och trakthorn. Lutar de lika – lyft foten och kolla. Skiljer sig lutningen – lyft och kolla hur det ser ut.

När det är dags att verka den skodda hästen kommer alltså hoven att på någon minut utsättas för 6-8 veckors ackumulerad nötning. Rena revolutionen för resten av kroppen som på ett ögonblick får ändra rörelsemönster när fötterna mitt i allt helt ändrar form.

"Spara hov" inför en barfotastart kan man ju ha åsikter om. Förr i tiden var det inte vanligt med barfotastarter, då pratade man mera om att balansera/sko hästen så den rörde sig optimalt. Den gamle Skellefteå tränaren Stig Lindmark lär ha låtit hästen verka sig själv när han själv inte fick till skoningen på just den hästen. Hästen skulle tävla med skor och den egna skoningen var inte optimal. Kanske hästen gick på sig eller rörde sig konstigt. Det han gjorde var att ta av skorna och köra ett snabbjobb med hästen på travbanan (grus) och därefter slog han på skorna igen på hovar som naturen(hästen) själv både ”verkat” och tillväxtstimulerat i full fart. Han lär ha upprepat detta om det behövdes.

Hoof Armor ska appliceras på rent, torrt och friskt nyverkat horn. Om du tänkt kombinera konceptet ”spara hov” med hovarmering så betyder det att du armera horn som redan är dött och på väg att smulas, spricka sönder och lossna av sig själv.  Det är ingen vits med det. Följ bruksanvisningen så får du ut maximalt av produkten. Gör som Åke Lindblom – med Hoof Armor kan han både träna och starta barfota.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information