Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Gråsparven avlägger rapport

gråsparv zoola och örjan sept 2022 horseexplore

Så har hösten kommit och Gråsparven ser ut att känna sig mer och mer hemmastadd. Här med Zoola och Örjan i skogshagen. Han fortsätter att vara väldigt intresserad av folk och då speciellt mig. Om jag befinner mig i hagen så hänger han med mig hela tiden, ska kolla mina skor, brallor och mitt hår, en undersökande häst. Han fortsätter att greppa tag i grepen när jag skottar i hagen, vill bära den eller kanske bara ta den. Skotta kan han inte än.

Salander och Gråsparven går på toaletten i utestallen – de är omvänt rumsrena. Verkar vara väldigt viktigt att baja och kissa i spån. För att göra det hela extra roligt så ansluter just de två när jag skottar i utestallen och de är bara i vägen där inne.

Hästarna kommer ju när jag ropar och det är nästan rörande att se när Örjan och Salander kommer i full fart och hur Gråsparven hänger bakom dem tills han inser att Zoola inte är med. Den lille grå stannar och vänder sig om och ser när Zoola går till toalettbjörken och först därefter beger sig upp mot stallet. Gråsparven står kvar och låter henne passera och följer sedan bakom henne upp på gården.

Gråsparven var från början bekymrad över att stå i en låda (läs box). Tillsammans med Zoola i en dubbelbox några dagar gjorde att den stressen snabbt försvann och det är inte heller några problem att ta in honom ensam i stallet inför verkning, tömkörning eller andra övningar. Det är en helt annan häst idag i jämförelse med när han kom för snart 11 månader sedan, då övertrött, hormonstinn och hingstig och totalt förvirrad.

För smalt för en gråsparv horseexplore set 2022

Det är en ganska rolig och väldigt kommunikativ liten häst. Själv tycker han att han blivit så stor så han inte längre får plats mellan ”stora stocken” och voltens ytterkant (dryga 70 cm). Tidigare joggade han där emellan men efter lite övertalning så fattar han att han fortfarande får plats med god marginal. Han har passerat D-ponny storlek och drar han ett djupt andetag och sträcker upp sig så är han säkert över 149 cm... Zoola är 150cm så han är minst i gänget fortfarande. Hoppas han blir åtminstone några cm högre även om ett gammalt indianordspråk säger:  ”Look at the tall, ride on the small”

Gräsklippare i Råbäcken horseexplore 2022

Under sommaren har hästarna varit lösa på gården och jobbat som gräsklippare med kontantlön. Gråsparven har fått ”kontantlön” efter träningstillfällena också dvs han har blivit visad en plats där han fått beta en stund innan han släpps ut i hagen med de andra. Det avtalet fattade han snabbt. Lite väl snabbt… Ni som har hundar som med blicken kan peka på matskålen vet vad det här handlar om. Gråsparven började på hemvägen stanna och peka mot någon maskrosrosett, han ville ha förskott. Och jag sa nix. Avtalet var lön EFTER arbete. Han justerade tekniken för att visa vad han var ute efter, en riktig filur. Man kunde inte missa budskapet. Nu betalas lönen istället ut när han står på stallgången. 

Han stannar på vissling som de andra hästarna. Han får stå lös med en hötuss på golvet framför sig när jag verkar fötterna. Ska han ta en tugga från golvet samtidigt som jag lyfter en framfot, ja då får han lösa det balansstycket själv. Det får han ta ansvaret för. Han är snart 2 år och 3 månader och har rejäla hovar som är en fröjd att verka. So far so good.

Kerstin 2022 09 25

1 kommentar

💖🐝 6 månad sedan
Vilken fin berättelse ur verkligheten.
💖🐝
Produkter

Handla

Information