Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Allt fler tävlande ridhästar med Hoof Armor på fötterna

- ”Hoof Armor är jättebra till hovsprickor!” sa hovvårdare Sara Strand. Jag instämmer.

Så här gör man: Ta bort dött horn och sätt sen ett tunt lager Hoof Armor på den friska hornytan, pudra. Inga skruvar, brickor eller plattor. Prova så får du se.

Så här fungerar det: Det friska hornet blir täckt av ett supertunt ytskikt som innehåller bakteriedödande medel och kevlarfibrer vilket skyddar ytan mot slitage och utestänger mikroorganismer under tiden vägghornet växer ner. Vägghornet skapas ju högst upp på hoven och växer alltså uppifrån och ner. Så ytan där sprickan satt kommer att förflytta sig neråt varje dag, ca 1 cm per månad beroende på hur mycket hästen rör sig. Ju mer rörelse desto mer stimuli till horntillväxt. Upprepa vid nästa skoning/verkning och fram till dess sprickan försvunnit. Gör så även vid ytliga sprickor så slipper mikroorganismer underminera en liten hornskada till att utvecklas till en fulspricka.

Bilden nedan visar hur hoven såg ut på en häst som hade fastnat med foten i boxgallret och klämt den riktigt illa. Det syntes först bara som ett horisontellt sår i kronranden. När nytt horn växte ner bildades en horisontell "hovspricka" och den nedre delen av hovväggen började bli instabil. (Kan jämföras med när vi själva klämmer en fingertopp och får en rejäl blånagel som sedan börjar bli instabil för att till slut lossna.)

Tidsaxel: Olyckan inträffade 7 februari 2017

Hästen var initialt under veterinärvård. 

Bilden visar hur det såg ut när främre hovväggen hade lossnat.

Så här användes Hoof Armor.

21 juni - veterinär överlåter rehab till hovslagare David T Jones (utvecklare av Hoof Armor) då det i fickan bakom den instabila hovväggen samlats bakterier. Första appliceringen av Hoof Armor i den väl rengjorda och torkade glepan, även på sula och stråle. Trakthornet har vuxit ner och når snart marken i trakten.

25 juni rengöring och torkning av glepan bakom hovväggsbiten som fortfarande är instabil. Andra appliceringen av Hoof Armor i glepan, även på sula och stråle. Hovväggen instabil men vill ej släppa än.

9 juli lossnar hovväggsbiten. Nu har trakthornet vuxit ner och når marken. Tredje appliceringen av Hoof Armor nu som ersättning för förlorad hovvägg, sätts även på sula och stråle. Kolla nu på bilden nedan. Så här såg det ut då. Med hoven skyddad av Hoof Armor kunde hästen vara ute i hagen så horntillväxt stimulerades. Den nya friska hornet växer ju uppifrån och neråt, se så friskt det nya hornet ser ut! .  


20 juli - fjärde applicering 

7 augusti - femte appliceringen 

9 augusti - hoven verkas och sjätte appliceringen

27 augusti - hoven verkad och det är sjunde appliceringen med HoofArmor. 

Bilden nedan visar hoven i september - fullt återställd. Med Hoof Armor som substitut för hovvägg gick rehabiliteringen smidigt. Så fint resultat på en häst som helt saknade hovvägg och bar upp sin vikt på sula och stråle. Med hjälp av Hoof Armor kunde rehabiliteringen ske utan sjukbeslag och med möjlighet för hästen att vara ute i hagen och röra sig. Bra va?!

 

Sara berättade också att det är allt vanligare att hopphästar tävlar barfota. Hon får applicera Hoof Armor på deras hovar, ett koncept som använts länge på barfotastartande travhästar. Och nu är korsdrag i lagret när travets storloppssäsong är i gång. Det är inte bara proffstränare Åke Lindblom som gillar Hoof Armor. (Vi följer GDPR, avslöjar inte vilka storloppsfavoriter som redan nu har hovarmering på fötterna…).

Beställ här horseexplore.se

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information