Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Om vildhästars välfärd, Hippodromen i Kiev, HoofArmor

God fortsättning på det nya året!

Meddelande från Hippodromen i Kiev

Vi får hoppas att kriget i Ukraina slutar. Olga Bondar skickade mail, hon har alltsedan krigets början tagit hand om hundratals trav- och galopphästarna på Hippodromen i Kiev. Så här beskrev hon läget dagen före julafton och alldeles innan det ryska bombardemanget intensifierades över Kiev och resten av landet:

”Sorry for my late answer. It is because of the almost total blackout period. We have no electricity and internet for 20 hours every 24 hours. Sometimes we have nothing for 24 hours. We and all the horses are safe. We are working despite the situation. Predominantly we have water at the stable. There is auto watering for the horses normally. Sometimes there is no water. We are using reserves of the barrels of water. We water the horses with buckets in these cases. We buy food for the horses regularilly. We use sawdust instead of straw. There are some difficulties with supplies of sawdust but we are managing to get it.

Sincerely yours, Olga Bondar”

Skicka gärna ett bidrag till Hippodromen i Kiev via Europeiska Travamatörfederationen (FEGAT) och Claes-L Ljung som överför till Olga Bondar (vice president i amatörklubben på banan i Kiev och tidigare även vicepresident i FEGAT).

Swisha till FEGAT/Claes-L Ljung via 0705906415 - skriv Kiev + ditt namn.

 

Ännu inga leveranser från HOOF ARMOR

Hoof Armor i USA har haft stora problem under hösten då världsläget orsakat komponentbrist som lett till massor av beställningar blivit restnoterade. Senaste beskedet från Hoof Armor var att en  underleverantör lovat leverans i mitten av december. Har inte fått besked om att produktionen kommit igång. Hovarmeringen passar ju på skodda, barfota och hästar med hovboots så det är ju inte konstigt att kundkretsen vuxit lavinartat världen över.

Om du behöver hovarmering så kontakta våra återförsäljare i Sverige, Finland, Norge eller Danmark. Kan eventuellt finnas kvar något hos dem.   https://horseexplore.se/hoof-armor/hoof-armor-starter-kit/

 

Certifierad Animal Aromatherapy Specialist

Är certifierad av Dr Roark, USA, veterinär med essentiella oljor som specialområde. Jag är visst först i Sverige med denna utbildning och erbjuder konsultationer för främst hundar och hästar. Essentiella oljor är ett stort forskningsområde och bland utbildningens föreläsare finns exempelvis Dr Scott A Johnson, världskänd forskare inom just essentiella oljors egenskaper och effekt på molekylnivå. Det är stimulerande när man finner vetenskapligt stöd för det man gör. 

 

Gråsparven – ser ut som en Sothöna

Gråsparven har satt en tät men inte så lång vinterpäls. Och snabbt gick det, som från en dag till en annan. Nu är han väldigt mörk, stritthåren är så svarta så de är nästan mörkblå. En helt fantastisk vacker färg och en ypperlig förklädnad när han står i snön bland trädstammarna. Nästan omöjlig att se. Han och Örjan står mycket på bakbenen numera, dag som natt, och brottas trots 20 års åldersskillnaden. Trevligt att se. Gråsparven är stor nu, 2,5 år, 150 hög och 400 kg enligt måttbandet. Bra, nu kan jag släppa osäkerheten inför hur stor han blir med tanke på att rida. Ser ut som en nätt kallblodstravare mer än en grov liten bloding. Han är fin men barnslig som få.

 

Review of the Foundational Knowledge Required for Assessing Horse Welfare

Om du känner dig bekväm i att läsa engelska texter så kommer här ett intressant lästips - Dr David Mellor forskar om animal welfare och han tillsammans med några till forskare har tagit tamhästens välfärdsfrågor till en ny nivå. När vi pratar om djurparksdjur så jämför vi ju deras livsmiljö med deras viltlevande artfränders omgivning och utbredningsområden. Och vi har många åsikter om vad som är bra och dåligt för vilda djur uppfödda i zoomiljö och hur deras naturliga egenskaper får plats i deras liv i djurparkens hägn. Hästar har ju funnits vid människans sida i många tusen år och det vi ser är den ”zoomiljö” som tamhästen erbjuds inbjuder till jämförelser. Vad är bra eller dålig livsmiljö för en tamhäst i jämförelse med en vild? David Mellor och hans forskarkollegor har tittat närmare på olika välfärdsfrågor men fokuserat på vilda hästars livsmiljö på olika platser på jordklotet. Vissa dör av svält, andra drunknar eller blir bytesdjur åt rovdjur. Om jag tänker tamhäst så finns det väl tamhästar som dör av ”för mycket mat”, bräcker ner under tävling eller får ”arbetsskador”, felaktig (?) skötsel, etc etc.

Har läst artikeln och lagt till en nattgiva med grovfoder. Vilda är ju aktiva dygnet runt, söker föda eller aktiverar sig med lek eller förflyttningar. Mina vilar på ”sovtider” som de vilda och nu vet jag att Örjan och Gråsparv brottas i snön även mitt i kolsvarta kalla vinternätter, vilket var nytt för mig. Låter hästarna vara ute under natten och leva ut sina ”nattliga lustar”, sprider maten bättre över dygnes alla timmar och ger ”kallortstillägg”. Komma in i stallet kan de göra när det är deras naturliga sovtid. Mellor tyckte det var intressant hur jag för att höja välfärden gör det möjligt för mina hästar att utöva ett naturligt vildhästbeteende. Länk:  Https://doi.org/10.3390/ani12233385  

Länk: https://www.mdpi.com/2076-2615/12/23/3385

 /Kerstin

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information