Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Arkiv

Hur går det för Gråsparv?

Frågan har jag fått flera gånger och här kommer en uppdatering om Gråsparven.Han blev ju hingstig mitt i en mening om man så säger. Och det märktes speciellt när jag skulle se över fötterna. Gråsparven flaxade och hade sig, typiska hingstsvar på benstimuli. Det gick ju till sig efter kastration men att verka hans fötter kräver en plan eftersom han frågar: ”- Är du klar nu?”Om han har något helt annat att lägga fokus på s&ari…

Ska en blödande mun strykas? Forskare förklarar

För dig som tycker det är jobbigt att läsa finska avhandlingar på engelska, den jag länkat till tidigare, så har jag här en kortfattad summering av avhandlingens kärnfråga - ur mitt perspektiv: BIT-RELATED LESIONS AND RISK FACTORS IN COMPETING TROTTERS AND EVENT HORSES av Kati TuomolaI pilotenkätstudien presenterades scenarier med fotografier på skador i hästmunnar för olika intressenter (banveterinärer och veterinärassistenter, tränare och andra). De tillfr&a…

Hjärtflimmer, Cresendobett och hästar som dödsstörtar

SÅ HÄR ÄR DET: Bett gör hästar illa i munnen, saboterar arbetande hästars effektiva näsandning, tygel/tömtag dikterar hästen huvudhållning, orsakar luftvägshinder och kan om det vill sig illa – vilket det gör för flera tävlingshästar varje år – leda till Sudden Death. Hästen dödsstörtar.SÅ HÄR ILLA ÄR DET: Vi vet att över 80 % av travhästar (i Sverige och Finland) som precis startat kommer tillbaka till stallet…

Forskningsfronten - Kati Tuomolas avhandling om bettskador sporthäst

Här har du länken till avhandlingen: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/342111 Avhandlingen presenteras och försvaras på fredag 6 maj, kl 13.00 finsk tidLink to live stream here: https://helsinginyliopisto.etapahtuma.fi/kalenteri/english.aspx#.Ym5kd51ByUk

Beduinhuvudlag för inkörning

Nu är det ”walk the talk” som gäller, att verkligen göra det man snackar om. Vissa auktoriteter säger att bettlöst bara är en konst då allt är bettlöst redan från början. Att själva konsten är att finna ett strukturerat sätt att kommunicera med hästen.Mina travhästar, numera pensionärer, är tävlade och välutbildade. När jag kört i repgrimma med Felix hakrem har det inte varit något problem. Å andra sidan s&ari…

Minska risken att bräcka ner -Stride SAFE

Under 2011-2012 dog 21 galoppörer på en bana i USA (Aqueduct), de bräckte ner så illa, fick så allvarliga frakturer att det ledde till avlivning i samband med start. Forskare – och allt hästfolk – undrar ju om det går att identifiera vilka hästar som ligger i riskzoonen och nu har det hänt grejor.21 av 22 hästar som dog i Santa Anita under 2018-2019 visade vid obduktion tecken på befintlig patologi i området där skadan uppstod. Om vi kring hästen inte ser t…

Hjälp Ukrainas hästar! Donera en slant!

Tidskriften Sulkysport har en artikel om Europeiska Travamatörfederationen FEGAT och den förfärliga situationen som hästar och frivilliga befinner sig i, och vädjat om ekonomiska hjälp. I krigets Ukraina och i huvudstaden Kiev finns en hästsportanläggning för trav och galopp där hundratals tävlingshästar befinner sig just nu – Kyiv Hipodrom. Situationen är allvarlig och läget är kritiskt. Inom travsportens led jobbas det för att hjälpa till så att…

"En konstgjord bärrand" sa lektor Hallander

1954 importerade min farfar en häst från Finland. Tulldokumentet visar statistiska värdet 1 000 kronor och tullavgift 50 kronor. Min pappa berättade om finnhästen som han och bröderna fick utföra sysslor med. När de satte för och körde bortåt gick hästen så sakta att den nästan stod stilla. När de lastat klart och den insåg att det var hemåt, då var det full fart som gällde. Han kunde skratta som vuxen åt den där hästen, men ja…

Karenstidsmärkta hästprodukter

Alla ni som tävlar eller har tävlat känner ju till spelreglerna för doping. Man måste ha järnkoll påvad hästen får i sig,vad man använder för preparat (liniment etc) ochvilken karenstid det är på medicin som veterinären använt eller ordinerat och på fysiska behandlingar i anslutning till start (laser etc).Sedan finns det judiverse örter, essentiella oljor,homeopatpiller ochsmått och gott ute i terrängen som hästen kan smaka på. Och d&…

Bett, munhålans nervbanor och förmaksflimmer

Idag är det tre veckor sedan Gråsparv blev kastrerad. Han och Zoola fick igår åter förenas med Örjan och Salander. Gråsparven ”föltuggade” och visade att han inte tänker bråka med någon och efter lite pipande och stampande så var det budskapet mottaget. Han har fått ha travsele på sig och nu ska jag passa in ett bettlöst ”huvudlag” och påbörja inkörningen.Hagkompisar sedan längeZoola visade tydlig glädje öve…

"Det är inte jag som lägger mig på hovslagaren."

Jag hade en lättlärd nordsvensk unghingst i mitten av 1990-talet - till höger på bilden ovan. Jag presenterade honom som grabben som hade femmor i alla ämnen men en fet svart bok där det stod anmärkningar i ordning och uppförande. I arbete var han en mönsterelev och var perfekt så länge han hade en uppgift att lösa. Om han var sysslolös kunde han hitta på både det ena och det andra. Det var egentligen inget större bekymmer utan det verkliga problemet uppstod he…

Kastration och invasion

Den 22/2 – 22 kom så äntligen dagen för kastration. Veterinären hade varit sjuk men då skuttade han omkring och var redo att komma till stallet. Det vi inte visste då var att det samtidigt pågick intensiva ryska förberedelsen inför invasionen av Ukraina och där landets hästfolk började vara oroliga för hur de ska få sina hästar över gränsen och ut ur hemlandet.Världen ser olika ut beroende på var vi befinner oss.Gråsparv har ju varit…

Övertrött sexualdåre?!

Det har varit en intensiv period här på gården efter den lille gråe kom hit. Lillhingsten har varit här i 3 månader nu och det har tagit tid innan jag fattade vad som störde honom. Det visade sig att transporten hit och allt det nya varit mentalt jobbigt för honom. Från början uppfattade jag inte honom som stressad, han var väldigt lugn och hängde som morsgrisen bakom gamla trygga Zoola. Det första jag noterade när han kom var istället den helt bombade blicken. Dro…

Det här blir fult, sa veterinären

För sisådär 15-20 år sedan hade vi en inhyrd starthäst här, en varmblodig valack med glädjespring i benen. Det var vår och man såg att han sökte efter något geggigt i syfte att snygga till frisyren. Han rullade ganska nära elstängslet och sedan var han trebent.Elstängslet var orört men strax utanför hagen fanns en skiftesmarkering rest. Såg ut som en stentavla ställd på högkant. Mot den vassa övre kanten hade baksida/utsida på s…

Blod i munnen straffas men tävlingsreglementet kräver bett?

Hur hänger det ihop? Munundersökningar har gjorts i Finland (och även i Sverige) på travhästar efter lopp, det finns även andra liknande studier gjorda på isländare och andra typer av hästar. 219 av 261 undersökta finska travhästar hade bettskador i munnen direkt efter lopp - 84 %!! Svenska undersökningen visade liknande siffror. Och hästarna hade både gamla och nya bettskador.13 av de 261 hade blod på bettet när det togs ur munnen utan att det för den skul…

Ny flocksammansättning i Råbäcken

Första veckan fick lillgrabben gå grundkurs i öppna och stänga ledet i hagen. Hur man ska gå in i hagen samtidigt med Zoola, stanna och vända sig mot ledet. Vänta medans jag stänger tills jag är klar och lossar karbinen från grimman. Oavsett om vi ska gå ut eller in i hagen, samma regel gäller. Hästen har nog gått hagkurs hos uppfödaren redan, om inte så måste han vara snabbtänkt och lättlärd. Gå bakom en som går bakomLillgra…
Produkter

Handla

Information