Som enda skandinaviska webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag och Hoof Armor - nya lösningar på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel!   /Kerstin Kemlén

Arkiv

Här kan du köpa en hov-app!

För över 10 år sedan började jag fördjupa mig i Applied Equine Podiatry - via Institute of Applied Equine Podriatry, USA. Utbildningsansvarige KC La Pierre berättade att trenden var tydlig på utbildningar som han höll i USA och runt om i Europa, och även här på min gård. Majoriteten av deltagarna var kvinnor som hade egen häst. På hovslagarutbildningen i Skellefteå i nutid var 8 av 9 elever kvinnor vid första intaget, nu är de fler än 9 elever dä…

Loppet då Erik Adielsson inte vågade svara spets ...

Här en gammal krönika publicerad i min spalt HÄSTLIV i tidningen NSD, februari 2005. Den handlar om en tävlingsdag som jag och min gamla kusk Lotta brukar minnas och skratta gott åt. Då var jag igång och startade med gamle Ajax och Lotta körde - om hon inte satt i buren vill säga. På den tiden var hon lärling hos proffstränare Mats Bucht, Umåker, vilket innebar att om hon gjorde något fel i loppen (ex tjuvstart) så var det lärande (?) straffet för lä…

Sulkysport v 13 - 2019 -

Här kommer min andra artikel publicerad i Sulkysport, liksom den förra från 2017 - finns här längre ner - så handlar det om hästars problem med bett. Här kan du läsa:

Less is more - eller vad tyglar har med Hoof Armor att göra

Det har varit mycket snack om monté den senaste tiden. Ryttarna ska göra godkända fystester och ryttarvikterna föreslås bli spelarinfo och redovisas efter invägningen. Vi som hade montéhäst från början för snart 15 år sedan ville ju naturligtvis ha en fjäderlätt smidig ryttare med god balans. Då tillkännagavs ryttarnas vikter efter invägningen och man hade järnkoll på vad alla vägde. Och med andras vikter som argument hade jag och min ry…

HÄSTLIV - då tidningskrönikör - nu gästkrönikör

Under 2000-talet var jag under fler år hästkrönikör i NSD, Norrlands största dagstidning, och skrev om allt möjligt som hade med hästar att göra. Det var väldigt roligt eftersom jag fick så mycket feedback från läsarna - det var innan digitaliseringen så det var papperstidning som gällde. Ett par med koppling till travsport berättade att de nästan slogs om tidningen på lördagmorgonen. Den som var först fick sköta högläsningen av mi…

Hovarmering eller plastning? 

Den frågan är egentligen ointressant eftersom det är två helt olika koncept. Ska försöka förklara skillnaden: En häst i proffsträning som ska starta barfota på plastade fötter, ställs i ordning av hovslagaren i anslutning till start. Delar av plasten kan försvinna all världens väg under loppet. Och efter löpet ska skorna på och då kan det bli lite mixtrande med plast som är kvar. Prislapp för detta? Det varierar naturligtvis men för en…

Behöver du hjälp att ändra bett som biter?

Frågan om bett eller bettlöst är inte en diskussion som bara handlar om hästens välbefinnande. Det har visat sig att användning av bett även påverkar ryttaren och då börjar hela frågeställningen bli ganska komplex. Om du känner igen dig i det som är beskrivet nedan så är du inte ensam, bara så du vet.Vi backar filmen lite. Professor emeritus Robert Cook är alltså veterinär och började 1958 (!!) forska om hästars sjukdomar i ö…

Nu behöver jag din hjälp

Skor du?Slår du på tappskor?Riktar du skor?OM du svarat JA på någon av dessa frågor och du dessutom är en kvinna så är du extra välkommen att delta i en innovativ process. Nytt koncept - skoriktare för travskor - könsneutral designDu har kanske sett Ergo Shape riktverktyg här i webbutiken? Den skoriktaren passar för nätta travskor och är väldigt effektiv och lätt att använda, passar perfekt för både män och kvinnor och lätt att b…

Sommaren kan ge problem med spruckna hovar till vintern

Hetta, torka och låga grundvattennivåer kan leda till bekymmer med hovarna som visar sig först till vintern. Jag tar det igen - det hästen har tillgång till i sin livsmiljö idag kommer att avspegla sig på hornkvaliteten längst ner på hovarna om 7-8 månader. Dagens foderbekymmer kan på många hästar resultera i en sämre hornkvalitet som visar sig först i februari/mars 2019. Vatten, näring och övriga ting som påverkar hästens hälsa är…

​Hur gick det för hovarna på 60 mila turen från Höga Kusten till Jokkmokk?

Ailsa Page - ryttarinnan från Wales, boende i Moliden - som planerade och genomförde "The Long Ride North" har skickat feedback på sina erfarenheter av användning av Hoof Armor. Hennes häst togs över till Sverige från Storbritannien i slutet av mars 2018 och hovarna förbereddes med noggrann verkning och HoofArmor hovvårdssystem samtidigt som den sista träningen inför långritten genomfördes. I månadsskiftet maj-juni begav dom sig av och en månad senare va…

Fördelen med rynkor

Jag har haft häst sedan mitten på 1970-talet vilket nog kan sägas vara tiden då hästantalet nådde sitt bottenrekord här i Sverige. Nästan alla hästar i skogs- och jordbruk hade försvunnit och militärhästarna började också avvecklas. Ridsport och trav var inte alls så stora som idag.Det fanns kring 75 000 hästar i Sverige då och under mitt hästliv har antalet hästar femdubblats! Att få ha varit en del av den utvecklingen är i sig fanta…

Fastnade med hoven i boxgallret - se rehabilitering efter allvarlig kronrandsskada

Se framför dig hur en äldre häst sitter fast med vänster bakben i boxgallret. Hur det gick till har hästen inte berättat men den har slitit och dragit i sitt desperata försök att komma lös. Hoven har suttit fast som i ett skruvstäd och blodet rinner från den illa klämda hoven som till slut lossnar av att boxgallret böjs.Vad kan det här jämföras med? Fastna med fingertoppen i en dörr vars lås slår igen och inte går att öppna? Att du m&ari…

Stig H-akademin kursdag om hästhalsar och prestationer - proffstränare inbjudna - 2017-08-25

Äntligen börjar det hända grejor! Det har gått 8 år sedan jag började diskutera travhästar, bett, huvudhållning, tömtag etc med professor emeritus Robert Cook, Tufts University, USA.Sommar 2017 kommer en sammanställning av forskning kring hästars andningsproblem och den omfattar över 160 referenser (!!) varav flera refererar till Cooks forskningsresultat. Så det är ett brett underlag som ligger till grund för de slutsatser som presenterades i den artikeln. Förfa…

Håll koll på vattenvärmaren! Undvik otäck olycka

Fick ett sorgligt meddelande från en av mina kontakter i USA. I meddelandet fanns en bild som var så obehaglig så jag vet inte vad jag ska säga.Men så här var det: hästgård som många andra, vinter med risk att vattnet fryser. Vattenbalja med någon form av vattenvärmande grej. De hade haft den länge och det hade fungerat men denna dag gick precis allt åt skogen. En av hästarna böjer ner skallen i baljan för att dricka, faller ihop stendöd. Finito, kaputt…

​HETT TIPS! Känn på hästens laner - tänk om det sitter tänder där...

Kände på lanerna på två svårkörda men jättesnälla hästar. De skulle få körhuvudlag med ställbart bettryck så de kunde vila munnen under träning. Upptäckte avvikelser på lanerna på båda hästarna i området där bettet ligger.Första hästen hade en slemhinneklädd stor, rundad, hög och hård bula och den andra hästen en liten vass naken punkt som kändes som en liten vargtand som precis stuckit upp skall…

Geggiga hagar som fryser och skottsäkra västar

Geggiga hagar i kombination med lösdrift gör att hovars livsmiljö kan bli nog så besvärlig. Största delen av dygnet befinner sig hovarna i geggan och hinner inte torka upp de stunder hästen är inne i ligghall. Bärrandsröta, strålröta och hovbölder är exempel på bekymmer som kan uppstå. Men det finns lösningar!TIPS! Nästa gång du verkar hovarna => använd Hoof Armor!Se till att de nyverkade hovarna blir rena och torra - borsta bort gammalt…
Produkter

Handla

Information