Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Arkiv

Ny flocksammansättning i Råbäcken

Första veckan fick lillgrabben gå grundkurs i öppna och stänga ledet i hagen. Hur man ska gå in i hagen samtidigt med Zoola, stanna och vända sig mot ledet. Vänta medans jag stänger tills jag är klar och lossar karbinen från grimman. Oavsett om vi ska gå ut eller in i hagen, samma regel gäller. Hästen har nog gått hagkurs hos uppfödaren redan, om inte så måste han vara snabbtänkt och lättlärd. Gå bakom en som går bakomLillgra…

Flyttens första mil joggade han bakom en cykel

Vad är det för häst jag köpt? En observant betraktare, bra på läsa hästspråket – det vet jag hittills.Lär sig cykla ...Resan hit hade gått bra ur människoperspektivet. Första biten – hemifrån till E4 – blev en joggingtur efter vägen bakom en cykel. 12 km var nog lite förvånande för lillgrabben men nästa överraskning kom när Grens stora hästbuss rullade in på rastplatsen efter E4. Går upp på transporte…

Travets bettkrav - efter 10 år slutar jag vänta på förändring

Efter att i mer än tio år (!) väntat på förändrade utrustningsregler inom travsporten så har jag nu gett upp. Bettlösa alternativ tillåts fortfarande inte.Walk the talkhar varit min tanke. Att verkligen göra det jag säger. Köpa en fölunge, köra in och träna upp den bettlöst med hopp om att bettlösa alternativ hunnit bli tillåtna i löp när vi blivit redo att tävla. Bettlösa hästar har bättre balans i kroppen och kan syres&…

Hästkunskap då och nu - hur får dagens hästungdomar svar på sina frågor?

”Handbok för hästvänner” skrev greve C G Wrangel 1887. Den jag har är Hööks nytryck 1992 av andra upplagan från 1911-1913. Ett riktigt praktverk, 2 band, totalt över 1200 sidor om allt som har med hästar att göra nedtecknat under en tid då hästar användes till precis allt. Ett ovärderligt tidsdokument för nutidens hästmänniskor. Jag har skrivit om hovars tillväxtstimuli och nötning mot underlag. Det gjorde Wrangel också som redovi…

Gaffelbandsväder

Förra veckan skulle det bli nattkallt vilket betyder fruset knockel i hagarna. Tore drog traktorskopan där hästarna brukar ha sina promenadstråk. Kring foderbordet var det lindrigt sagt ojämnt när nattkylan slog till. Jag brukar under ”knockelperioden” sätta Hoof Armor på sulhornet för att göra det bekvämare för mina seniorhästar. Hoof Armor innehåller ju kevlar som finns i skottsäkra material så toppiga knockel göre sig ej besvär."Har…

Kan hästar dopa sig själv?!

Min aloe vera har använts till sårvård i över 20 år. Trots skamfilat yttre uppnår växtsaften lysande resultat vid sårläkning och är motivet till att Forever Livings aloe vera produkter finns här i webbutiken. När jag hade starthäst använde jag aloe vera gelé till sårvård och hästarna fick en klunk aloe vera juice då och då. Tävlar man måste man verkligen ha kontroll på vilka produkter man använder. Märkta p…

Boxplats uthyres - byta stall - bryta upp hästrelationer

Idag bor jag på egen gård men det har funnits tider då jag liksom så många andra haft hästen inhyrd i något stall. När man är sin egen president så kan man ju ändra och förbättra så snart man upptäcker någon detalj, fixa något som kanske gör livet enklare för en själv eller trivsammare för hästen. Är man inhyrd och vill förändra så måste man kanske byta stall.Första hyrda boxplatsen När ja…

Ömfotad med slitna hovar?

Om jag vill hålla hästen barfota så måste jag ha koll på nötningen. Helikopterperspektivet säger att det perfekta förhållandet uppstår då hästens hov har en tillväxt som är lika stor som nötningen, perfekt för då är ju hästen självverkande.Hovväggen växer uppifrån kronranden och ner. Varje steg hästen tar ger upphov till en stöt när foten möter marken. Stöten fortplantar sig via hovväggen upp…

Häng på - testa Five Domain Model på din egen häst

Vad är naturligt för en häst? Jag är människa och hästen är en häst. Bara för att jag tror att det jag gör fungerar så är det ju inte säkert att det garanterar en god livsmiljö för hästen. Hur vet jag att något är bra eller dåligt? Vi har ju haft hästar i fångenskap – jo, jag väljer det ordet – i tusentals år och vi hästmänniskor följer beprövade rutiner för skötsel, metoder utformade…

Nokota - en ny bekantskap

Fick tips om nokota av hästfysioterapeut Ailsa Page, Sidensjö – hon som red barfota från Höga kusten till Jokkmokk sommaren 2018. The Long Ride North – mer än 60 mil på mindre än en månad med Hoof Armor som enda hovskydd för sitt fina sto Ayesha.Vilken bedrift av ryttare och häst och även av produkten Hoof Armor som genom Long Ride North visade sin kvalitet. Hovarmering funkar även för distansryttare och travtränare vilka kan både träna och tävl…

Vad vi kan göra själva

En hovvårdare som sedan några år tillbaka förutom verkning även tillhandahåller tjänsten att armera de nyverkade hovarna ringde härom dagen. Hon berättade att hon lärt upp flera kunder så att de själva kunde applicera Hoof Armor på hästen efter att hon hade verkat den.Hoof Armor är ju - när man förstått produkten - väldigt lätt att använda. Läs först och använd sedan är en uppmaning som jag skickar med till alla ny…

Skor löser hästägarproblem, ej hovproblem?

Hoven är tänkt att befinna sig mellan hästkroppen och underlaget. That’s it. Varför är skon där?Själva funktionen hos hovkapseln är ju – utifrån hästen perspektiv – att fungera som ett skydd för hästbenets nedre inre delar som hovben, blodkärl, brosk, ligament etc. Och samtidigt, vilket är minst lika viktigt, kunna signalera till hästkroppen så att den kan justera sina rörelser och balans utifrån hur underlaget varierar; här lutar…

TMK desinfektion mot corona och herpesvirus

Nu har jag använt TMK Hypoklin Des Vet under hela våren. Det är ju ett desinfektionsmedel som tar både Corona och Abortvirus, bakterier, virus, svamp och mögel. I dessa tider kan man aldrig vara för försiktig och det är skönt att ha testad och effektiv desinfektion till hands. Har haft en flaskan i bilen, den lilla 100 ml, till handtvätt när jag varit och handlat men också som säkerhet när jag varit i andras stall. Tvätta händer först och starta bilen fö…

Grattis till hästen som utvecklade HHBB-huvudlaget - 20 år idag

Skogans Surprise alias "Örjan" 20 år idag och så vackert apelkastadIdag för exakt 20 år sedan föddes Skogans Surprise alias ”Örjan”. Namnet kom sig av att hans mamma – elitstoet Skogsbotösen – var konstaterat tom förra säsongen och skulle kollas inför kommande seminering. Veterinären som gjorde undersökningen mötte ett par … framfötter så det var många hakor som tappades efter den överraskningen.Ägaren och…

Angående att hyra bettlöst - "Vi har fått en mycket lugnare häst"

(Illustration Ulf Abrahamsson, "Nix"Under ett flertal år har jag erbjudit hästägare att prova/hyra bettlösa träns, HHBB-huvudlag och ridträns med ställbart bettryck. Och känner man att utrustningen funkar så dras hyran av från prislappen. Hyra brukar som oftast leda till köp och det är ju skoj.Hästägarbekymmer med hästen och hästens bekymmer med bettetDe som hör av sig har problem med sin häst och det är för det mesta kopplat till be…

Bara corona försvinner ....

Ailsa Page med sin älskade Ayesha under ritten från Höga Kusten upp till Jokkmokk ovan Polcirkeln, 2018.En fantastisk prestation i skymundanAilsa Page kommer ursprungligen från Skottland men har flyttat till Skureå, Sidensjö, som ligger vid Höga Kustenområdet innanför Örnsköldsvik. Hon är en erfaren hästägare och dessutom hästterapeut med erfarenhet av behandling av rescue horses och även tagit hand om paraolympiska hästars kroppar. 2018 ville hon fira liv…
Produkter

Handla

Information