Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Arkiv

Hjälp Ukrainas hästar! Donera en slant!

Tidskriften Sulkysport har en artikel om Europeiska Travamatörfederationen FEGAT och den förfärliga situationen som hästar och frivilliga befinner sig i, och vädjat om ekonomiska hjälp. I krigets Ukraina och i huvudstaden Kiev finns en hästsportanläggning för trav och galopp där hundratals tävlingshästar befinner sig just nu – Kyiv Hipodrom. Situationen är allvarlig och läget är kritiskt. Inom travsportens led jobbas det för att hjälpa till så att…

"En konstgjord bärrand" sa lektor Hallander

1954 importerade min farfar en häst från Finland. Tulldokumentet visar statistiska värdet 1 000 kronor och tullavgift 50 kronor. Min pappa berättade om finnhästen som han och bröderna fick utföra sysslor med. När de satte för och körde bortåt gick hästen så sakta att den nästan stod stilla. När de lastat klart och den insåg att det var hemåt, då var det full fart som gällde. Han kunde skratta som vuxen åt den där hästen, men ja…

Karenstidsmärkta hästprodukter

Alla ni som tävlar eller har tävlat känner ju till spelreglerna för doping. Man måste ha järnkoll påvad hästen får i sig,vad man använder för preparat (liniment etc) ochvilken karenstid det är på medicin som veterinären använt eller ordinerat och på fysiska behandlingar i anslutning till start (laser etc).Sedan finns det judiverse örter, essentiella oljor,homeopatpiller ochsmått och gott ute i terrängen som hästen kan smaka på. Och d&…

Bett, munhålans nervbanor och förmaksflimmer

Idag är det tre veckor sedan Gråsparv blev kastrerad. Han och Zoola fick igår åter förenas med Örjan och Salander. Gråsparven ”föltuggade” och visade att han inte tänker bråka med någon och efter lite pipande och stampande så var det budskapet mottaget. Han har fått ha travsele på sig och nu ska jag passa in ett bettlöst ”huvudlag” och påbörja inkörningen.Hagkompisar sedan längeZoola visade tydlig glädje öve…

"Det är inte jag som lägger mig på hovslagaren."

Jag hade en lättlärd nordsvensk unghingst i mitten av 1990-talet - till höger på bilden ovan. Jag presenterade honom som grabben som hade femmor i alla ämnen men en fet svart bok där det stod anmärkningar i ordning och uppförande. I arbete var han en mönsterelev och var perfekt så länge han hade en uppgift att lösa. Om han var sysslolös kunde han hitta på både det ena och det andra. Det var egentligen inget större bekymmer utan det verkliga problemet uppstod he…

Kastration och invasion

Den 22/2 – 22 kom så äntligen dagen för kastration. Veterinären hade varit sjuk men då skuttade han omkring och var redo att komma till stallet. Det vi inte visste då var att det samtidigt pågick intensiva ryska förberedelsen inför invasionen av Ukraina och där landets hästfolk började vara oroliga för hur de ska få sina hästar över gränsen och ut ur hemlandet.Världen ser olika ut beroende på var vi befinner oss.Gråsparv har ju varit…

Övertrött sexualdåre?!

Det har varit en intensiv period här på gården efter den lille gråe kom hit. Lillhingsten har varit här i 3 månader nu och det har tagit tid innan jag fattade vad som störde honom. Det visade sig att transporten hit och allt det nya varit mentalt jobbigt för honom. Från början uppfattade jag inte honom som stressad, han var väldigt lugn och hängde som morsgrisen bakom gamla trygga Zoola. Det första jag noterade när han kom var istället den helt bombade blicken. Dro…

Det här blir fult, sa veterinären

För sisådär 15-20 år sedan hade vi en inhyrd starthäst här, en varmblodig valack med glädjespring i benen. Det var vår och man såg att han sökte efter något geggigt i syfte att snygga till frisyren. Han rullade ganska nära elstängslet och sedan var han trebent.Elstängslet var orört men strax utanför hagen fanns en skiftesmarkering rest. Såg ut som en stentavla ställd på högkant. Mot den vassa övre kanten hade baksida/utsida på s…

Blod i munnen straffas men tävlingsreglementet kräver bett?

Hur hänger det ihop? Munundersökningar har gjorts i Finland (och även i Sverige) på travhästar efter lopp, det finns även andra liknande studier gjorda på isländare och andra typer av hästar. 219 av 261 undersökta finska travhästar hade bettskador i munnen direkt efter lopp - 84 %!! Svenska undersökningen visade liknande siffror. Och hästarna hade både gamla och nya bettskador.13 av de 261 hade blod på bettet när det togs ur munnen utan att det för den skul…

Ny flocksammansättning i Råbäcken

Första veckan fick lillgrabben gå grundkurs i öppna och stänga ledet i hagen. Hur man ska gå in i hagen samtidigt med Zoola, stanna och vända sig mot ledet. Vänta medans jag stänger tills jag är klar och lossar karbinen från grimman. Oavsett om vi ska gå ut eller in i hagen, samma regel gäller. Hästen har nog gått hagkurs hos uppfödaren redan, om inte så måste han vara snabbtänkt och lättlärd. Gå bakom en som går bakomLillgra…

Flyttens första mil joggade han bakom en cykel

Vad är det för häst jag köpt? En observant betraktare, bra på läsa hästspråket – det vet jag hittills.Lär sig cykla ...Resan hit hade gått bra ur människoperspektivet. Första biten – hemifrån till E4 – blev en joggingtur efter vägen bakom en cykel. 12 km var nog lite förvånande för lillgrabben men nästa överraskning kom när Grens stora hästbuss rullade in på rastplatsen efter E4. Går upp på transporte…

Travets bettkrav - efter 10 år slutar jag vänta på förändring

Efter att i mer än tio år (!) väntat på förändrade utrustningsregler inom travsporten så har jag nu gett upp. Bettlösa alternativ tillåts fortfarande inte.Walk the talkhar varit min tanke. Att verkligen göra det jag säger. Köpa en fölunge, köra in och träna upp den bettlöst med hopp om att bettlösa alternativ hunnit bli tillåtna i löp när vi blivit redo att tävla. Bettlösa hästar har bättre balans i kroppen och kan syres&…

Hästkunskap då och nu - hur får dagens hästungdomar svar på sina frågor?

”Handbok för hästvänner” skrev greve C G Wrangel 1887. Den jag har är Hööks nytryck 1992 av andra upplagan från 1911-1913. Ett riktigt praktverk, 2 band, totalt över 1200 sidor om allt som har med hästar att göra nedtecknat under en tid då hästar användes till precis allt. Ett ovärderligt tidsdokument för nutidens hästmänniskor. Jag har skrivit om hovars tillväxtstimuli och nötning mot underlag. Det gjorde Wrangel också som redovi…

Gaffelbandsväder

Förra veckan skulle det bli nattkallt vilket betyder fruset knockel i hagarna. Tore drog traktorskopan där hästarna brukar ha sina promenadstråk. Kring foderbordet var det lindrigt sagt ojämnt när nattkylan slog till. Jag brukar under ”knockelperioden” sätta Hoof Armor på sulhornet för att göra det bekvämare för mina seniorhästar. Hoof Armor innehåller ju kevlar som finns i skottsäkra material så toppiga knockel göre sig ej besvär."Har…

Kan hästar dopa sig själv?!

Min aloe vera har använts till sårvård i över 20 år. Trots skamfilat yttre uppnår växtsaften lysande resultat vid sårläkning och är motivet till att Forever Livings aloe vera produkter finns här i webbutiken. När jag hade starthäst använde jag aloe vera gelé till sårvård och hästarna fick en klunk aloe vera juice då och då. Tävlar man måste man verkligen ha kontroll på vilka produkter man använder. Märkta p…

Boxplats uthyres - byta stall - bryta upp hästrelationer

Idag bor jag på egen gård men det har funnits tider då jag liksom så många andra haft hästen inhyrd i något stall. När man är sin egen president så kan man ju ändra och förbättra så snart man upptäcker någon detalj, fixa något som kanske gör livet enklare för en själv eller trivsammare för hästen. Är man inhyrd och vill förändra så måste man kanske byta stall.Första hyrda boxplatsen När ja…
Produkter

Handla

Information