Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Arkiv

Bara corona försvinner ....

Ailsa Page med sin älskade Ayesha under ritten från Höga Kusten upp till Jokkmokk ovan Polcirkeln, 2018.En fantastisk prestation i skymundanAilsa Page kommer ursprungligen från Skottland men har flyttat till Skureå, Sidensjö, som ligger vid Höga Kustenområdet innanför Örnsköldsvik. Hon är en erfaren hästägare och dessutom hästterapeut med erfarenhet av behandling av rescue horses och även tagit hand om paraolympiska hästars kroppar. 2018 ville hon fira liv…

Hur många blandningspipar behövs till en häst?

Hans-Owe Sundberg är en känd proffstränare på Solvalla som använt Hoof Armor i flera år. Och berättat för andra hur hovarmeringen fungerar och gett exempel på vilka hästar som det givit extra stor effekt på. Ett stående skämt hos användare av hovarmering är frågan:- ”Hur många blandningspipar behöver du till en häst?” En patron med Hoof Armor åtföljs av ett par skyddshandskar och 8 st blandningspipar. Patronens inneh&arin…

Förbättringar av hästars välfärd - är du för eller emot?

Tjurfäktning – är du för eller emot? - Ernest Hemingway lär ha sagt att ens inställning till tjurfäktning beror på vems perspektiv man tar – tjurens eller tjurfäktarens. Jag kom att tänka på det när jag läste en vetenskaplig studie där djurförespråkare och galoppens aktiva fick kommentera bilder tagna på vanliga rutiner för en galoppör under en helt vanlig tävlingsdag på galoppbanan. Bilderna de fick se var - helbild på sa…

Använder du bett? Läs här!

Finska bettforskarna är på bettet – igen. För tre dagar sedan publicerades nästa finska bettskräckis – eller vad man ska kalla forskningsresultat kopplade till undersökningar gjorda på betslade hästar. Jag blir snart mörkrädd… ju mer jag fördjupar mig i vetenskapliga förklaringar till hästars bettproblem, desto mer förstår jag de betslade hästar jag hanterade under mina första 35 år som hästägare. Det byttes bett och jag ha…

Varför används tungband? 

Den frågan ställde ett gäng forskare från två universitet i Australien i en begränsad pilotstudie publicerad för precis en månad sedan.Jag har aldrig använt tungband på mina hästar så svaren från 112 tränare av galoppörer och sulkyhästar var ju intressant att ta del av. 9 av tränarna var från Sverige men deras bakgrund, trav eller galopp, framgick inte.Tungband är ju förbjudna i de flesta hästsporterna men förekommer lika frekve…

Fridtjof Hansons viskande tyglar

Fridtjof Hanson är från Nya Zeeland, honom har jag nämnt flera gånger. Han är pensionerad kärlkirurg, distansryttare, skulptör och utvecklare av Fridtjof Hanson tyglar och konceptet Viskande tyglar.Fridtjof och Robert Cook (professor emeritus, forskande veterinär, Tufts University) har undersökt hur hästar reagerar på bettlösa koncept som cross under, Felix Hunger hakrem och Beduin huvudlag. Jag har här på andra sidan jordklotet testat utrustningen på mina travh&au…

Bett man kanske bör undvika - ny finsk studie

Ännu en ny färsk finsk studie om travhästars munhälsa. Deras resultat är bra att ta till sig och kan nog resultera i bättre livsvillkor för en och annan häst. Forskarna har jobbat som tidigare finska forskargäng gjort - undersökt munnen på travare direkt efter lopp.Förra finska studien visade att över 80 % av starthästarna hade bettskador i munnen efter loppet. Forskarna i den nya studien noterade färska bettskador som uppstått i samband med start (värmning…

Hästar äter utan händer

Alla har sett en häst äta hö eller beta. Det är väl inget konstigt med det? Jo, för mig är det väldigt intressant. Ju mer jag studerar hästarna desto mer beklämd blir jag över att det tog så lång tid för mig att fatta vad jag egentligen höll på med.Titta på den ätande hästen. Den sorterar och väljer grässtrån med bara mulen till hjälp. Den har inga armar, händer eller bestick. Den har bara mulen men kan ändå f…

Använder du hovsmörja? Läs detta!

Intressant labbtest Facebookinlägg av Hoof Armors utvecklare – hovslagare David T. Jones: En aktuell studie har avslöjat ett nytt användningsområde för Hoof Armor som jag inte tänkt på tidigare. Jag har använt en egen metod för att bedöma hur långt in i hornet Hoof Armor tränger in. När jag testat tidigare så trängde Hoof Armor igenom till ett pappersarks djup men inte lika mycket som ett kartongark. Mina tester var inte särskilt vetenskapliga men det enda…

Hästvälfärdsgruppens översättning av Cooks artikel i Horse&People

Läs gärna denna artikel från Hästvälfärdsgruppens hemsida.Cook kontaktade mig efter att Horse&People fått in en förfrågan från svenska Hästvälfärdsgruppen. De ville översätta Cooks artikel som var publicerad i deras hästmagasin. Så klart de ska översätta! Och nu nästan ett helt coronaår senare så är översättningen klar.Här kan du läsa den:https://hastvalfardsgruppen.wordpress.com/det-ar-dags-att-rensa…

Bit Blindness - vad är det?

"Bit Blindness" är en term som professor emeritus David J Mellor, Massey University, Nya Zeeland använder. Han forskar inom Animal Welfare och jobbar med tävlingshästars välfärd inom bland annat galoppsporten i Nya Zeeland. ”Bit Blindness” handlar om att vi är så vana vid att se betslade hästar att vi tror att det betslade hästar gör är normalt beteende, men det har forskning visat att det inte är. Mellor använder sig av Five Domain Model som är en…

Är en armerad hov en skodd eller barfota hov?

Inför barfotaförbudet: ”Räknas en hov med Hoof Armor som barfota eller skodd?”En av mina HoofArmor-kunder (travtränare, kusk, skor själv) ställde frågan till Svenska Travsport. Han var bland de första travtränarna som började använda Hoof Armor och vet vad han talar om. Hovarmering används också av tävlande distansryttare som färdas betydligt längre än vad starthäst gör en tävlingsdag. Hoof Armor är ett välkänt hovsky…

Ömfotad vid första köldknäppen med knockel i hagen

Här har vi ganska bra underlag i hagarna MEN det finns ju områden som blir lite geggiga under vår och höst. Och nu kommer ju snart första riktiga köldknäppen, den dagen då man höjer ögonbrynen. Är det nåt epidemiskt på gång när alla hästar rör sig så konstigt i hagen?!Nå, det är ju precis så det ska vara. Är man häst och man känner av fulgrus eller fruset hagknockel, ja då börjar varningslampor blinka p&ari…

Återgälda naturen 3 - Värna världens arbetande hästdjur

Fina väl omhändertagna åsnor - Bild hämtad från www.lakarmissionen.se - Åsnor räddare i nödenHar du tänkt på hur åsnor får slita ont, vara hällade med remmar runt framfötterna, bära tunga laster och ha illasittande utrustning? Det lär finnas över 100 miljoner arbetande hästdjur i utvecklingsländerna och deras livssituation kan uppröra oss. Deras vedermödor stör vårt synsätt på hur människa - djur kommunikat…

Skärpta utrustningskrav via nya djurskyddslagar

Nu kan det bli böter för de som använder utrustning som skadar hästen. Nya Zeeland bryter ny mark när det gäller hantering av hästar. Deras regering har godkänt nya regler som blivit lagar nu i augusti 2020. För att ge hästfolk tid att förstå sina nya skyldigheter enligt förordningarna, kommer de allra flesta reglerna att träda i kraft först den 9 maj 2021.Regler som har åtalbara brott kan leda till böter och brottmålsdomar. Andra är övertr&au…

Zoola lurar döden

Det har varit intensiva 14 dagar, dagar då mycket annat inte känts viktigt längre. Men nu är vi något så när tillbaka i rutinerna.Journalister Jokke Nordlund sammanfattar bakgrunden:https://nsd.se/lokalt/artikel/drama-i-hastvag-zoola-lurade-doden-i-den-djupa-backen/7r3woexj
Produkter

Handla

Information