Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Arkiv

Bett man kanske bör undvika - ny finsk studie

Ännu en ny färsk finsk studie om travhästars munhälsa. Deras resultat är bra att ta till sig och kan nog resultera i bättre livsvillkor för en och annan häst. Forskarna har jobbat som tidigare finska forskargäng gjort - undersökt munnen på travare direkt efter lopp.Förra finska studien visade att över 80 % av starthästarna hade bettskador i munnen efter loppet. Forskarna i den nya studien noterade färska bettskador som uppstått i samband med start (värmning…

Hästar äter utan händer

Alla har sett en häst äta hö eller beta. Det är väl inget konstigt med det? Jo, för mig är det väldigt intressant. Ju mer jag studerar hästarna desto mer beklämd blir jag över att det tog så lång tid för mig att fatta vad jag egentligen höll på med.Titta på den ätande hästen. Den sorterar och väljer grässtrån med bara mulen till hjälp. Den har inga armar, händer eller bestick. Den har bara mulen men kan ändå f…

Använder du hovsmörja? Läs detta!

Intressant labbtest Facebookinlägg av Hoof Armors utvecklare – hovslagare David T. Jones: En aktuell studie har avslöjat ett nytt användningsområde för Hoof Armor som jag inte tänkt på tidigare. Jag har använt en egen metod för att bedöma hur långt in i hornet Hoof Armor tränger in. När jag testat tidigare så trängde Hoof Armor igenom till ett pappersarks djup men inte lika mycket som ett kartongark. Mina tester var inte särskilt vetenskapliga men det enda…

Hästvälfärdsgruppens översättning av Cooks artikel i Horse&People

Läs gärna denna artikel från Hästvälfärdsgruppens hemsida.Cook kontaktade mig efter att Horse&People fått in en förfrågan från svenska Hästvälfärdsgruppen. De ville översätta Cooks artikel som var publicerad i deras hästmagasin. Så klart de ska översätta! Och nu nästan ett helt coronaår senare så är översättningen klar.Här kan du läsa den:https://hastvalfardsgruppen.wordpress.com/det-ar-dags-att-rensa…

Bit Blindness - vad är det?

"Bit Blindness" är en term som professor emeritus David J Mellor, Massey University, Nya Zeeland använder. Han forskar inom Animal Welfare och jobbar med tävlingshästars välfärd inom bland annat galoppsporten i Nya Zeeland. ”Bit Blindness” handlar om att vi är så vana vid att se betslade hästar att vi tror att det betslade hästar gör är normalt beteende, men det har forskning visat att det inte är. Mellor använder sig av Five Domain Model som är en…

Är en armerad hov en skodd eller barfota hov?

Inför barfotaförbudet: ”Räknas en hov med Hoof Armor som barfota eller skodd?”En av mina HoofArmor-kunder (travtränare, kusk, skor själv) ställde frågan till Svenska Travsport. Han var bland de första travtränarna som började använda Hoof Armor och vet vad han talar om. Hovarmering används också av tävlande distansryttare som färdas betydligt längre än vad starthäst gör en tävlingsdag. Hoof Armor är ett välkänt hovsky…

Ömfotad vid första köldknäppen med knockel i hagen

Här har vi ganska bra underlag i hagarna MEN det finns ju områden som blir lite geggiga under vår och höst. Och nu kommer ju snart första riktiga köldknäppen, den dagen då man höjer ögonbrynen. Är det nåt epidemiskt på gång när alla hästar rör sig så konstigt i hagen?!Nå, det är ju precis så det ska vara. Är man häst och man känner av fulgrus eller fruset hagknockel, ja då börjar varningslampor blinka p&ari…

Återgälda naturen 3 - Värna världens arbetande hästdjur

Fina väl omhändertagna åsnor - Bild hämtad från www.lakarmissionen.se - Åsnor räddare i nödenHar du tänkt på hur åsnor får slita ont, vara hällade med remmar runt framfötterna, bära tunga laster och ha illasittande utrustning? Det lär finnas över 100 miljoner arbetande hästdjur i utvecklingsländerna och deras livssituation kan uppröra oss. Deras vedermödor stör vårt synsätt på hur människa - djur kommunikat…

Skärpta utrustningskrav via nya djurskyddslagar

Nu kan det bli böter för de som använder utrustning som skadar hästen. Nya Zeeland bryter ny mark när det gäller hantering av hästar. Deras regering har godkänt nya regler som blivit lagar nu i augusti 2020. För att ge hästfolk tid att förstå sina nya skyldigheter enligt förordningarna, kommer de allra flesta reglerna att träda i kraft först den 9 maj 2021.Regler som har åtalbara brott kan leda till böter och brottmålsdomar. Andra är övertr&au…

Zoola lurar döden

Det har varit intensiva 14 dagar, dagar då mycket annat inte känts viktigt längre. Men nu är vi något så när tillbaka i rutinerna.Journalister Jokke Nordlund sammanfattar bakgrunden:https://nsd.se/lokalt/artikel/drama-i-hastvag-zoola-lurade-doden-i-den-djupa-backen/7r3woexj

Vem tog bort Hitler?

Svensk Travsports insatser mot fula drivningar ger ingen effekt. Och när de drar till med storsläggan i ren frustration - mot italiensk respektive norsk tränare - så funkar inte det heller och de backar och lindrar straffet.Propulsionhistorien är också märklig när det gäller Svensk Travsports hantering av det amerikanska exportcertifikatet, lika märligt när Propulsion undersöktes av ST(?!) veterinärer i sällskap med säkerhetschefen. Och sedan fick säkerhetschefen…

Att återgälda naturen 2 - Regelvidriga drivningar

Felaktigt drivning – problem orsakat av pengar löses med samma myntFula drivningar vill ingen se. Svensk Travsport (ST) delar ut böter och avstängningar som straff för drivningsförseelser men skyddar det hästen från slag? Såg på trav på tv häromdagen. Lade märke till en häst som drevs fult och hårt – kollade i resultatlistan efteråt om kusken blev bestraffad för drivningen – jodå. Djurskydd handlar ju om hästar - inte om kuskar - s…

Att återgälda naturen 1 - Om vi inte gör det – vem ska då göra det?

Svensk Travsport (ST) har uppdaterat utrustningsbestämmelser för travlopp i Sverige. Läs här:https://www.travsport.se/siteassets/regelverk/tavlingar/utrustningsbestammelser.pdf?366 Bestämmelserna inleds med orden: ”Djur får enligt djurskyddslagen inte utsättas för lidande i samband med träning eller tävling eller av den utrustnings som används.” I närtid har TravRonden redovisat den finska studien av finska starthästars munstatus direkt efter lopp – dryga 80% av…

... och tempen bara fortsatte att stiga...

Sigge köptes 1980, det var min första fölunge, en vacker liten fuxhingst som behövde lekkamrater när han växte upp. Grunduppfostran blev ganska spännande eftersom han var som en krokodil emellanåt. Han var väldigt påhittig – speciellt när jag ledde honom för då han kunde gå ner på knä och börja brottas med mina ben, som om jag vore frambenen på hans hästkompis.Engelsmannen måste väl ändå svamla...?Jag hade läst H…

Mått på tygeltryck eller mäta tygeltryck?

Det är inte lätt att vara forskare och inte häst heller. Vem ska man tro på? Vad är hårt tygeltryck? Vad är en hård mun?Att hästen har besvär av bettet råder ingen tvivel om. Det ser man ju när man tittar på hästar även om vi många gånger är så vana att se det att vi kommit fram till slutsatsen att "hästar gör ju så".Sedan kan man ju se på konsekvensen utifrån tygeltryckets storlek - våra tygeltag p…

Första hästen - sådant man fattar och begriper långt senare

Året var 1976Min första häst var en gammal bekant, Tom Shot var passhästen från travet. Han hade haft en hjärtmuskel och ägarna valde att låta honom sluta tävla. Köpte ”Tommen” på avbetalning – 2 500 kr - var 20 år, gillade hästen och tyckte väl att jag kunde något eftersom jag både ridit på ridskola och pärsat på travet.​Tommen var hingst, snäll och hade startat med mycket bra resultat. Var i proffsträning hos Gus…
Produkter

Handla

Information