Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Arkiv

Zoola lurar döden

Det har varit intensiva 14 dagar, dagar då mycket annat inte känts viktigt längre. Men nu är vi något så när tillbaka i rutinerna.Journalister Jokke Nordlund sammanfattar bakgrunden:https://nsd.se/lokalt/artikel/drama-i-hastvag-zoola-lurade-doden-i-den-djupa-backen/7r3woexj

Vem tog bort Hitler?

Svensk Travsports insatser mot fula drivningar ger ingen effekt. Och när de drar till med storsläggan i ren frustration - mot italiensk respektive norsk tränare - så funkar inte det heller och de backar och lindrar straffet.Propulsionhistorien är också märklig när det gäller Svensk Travsports hantering av det amerikanska exportcertifikatet, lika märligt när Propulsion undersöktes av ST(?!) veterinärer i sällskap med säkerhetschefen. Och sedan fick säkerhetschefen…

Att återgälda naturen 2 - Regelvidriga drivningar

Felaktigt drivning – problem orsakat av pengar löses med samma myntFula drivningar vill ingen se. Svensk Travsport (ST) delar ut böter och avstängningar som straff för drivningsförseelser men skyddar det hästen från slag? Såg på trav på tv häromdagen. Lade märke till en häst som drevs fult och hårt – kollade i resultatlistan efteråt om kusken blev bestraffad för drivningen – jodå. Djurskydd handlar ju om hästar - inte om kuskar - s…

Att återgälda naturen 1 - Om vi inte gör det – vem ska då göra det?

Svensk Travsport (ST) har uppdaterat utrustningsbestämmelser för travlopp i Sverige. Läs här:https://www.travsport.se/siteassets/regelverk/tavlingar/utrustningsbestammelser.pdf?366 Bestämmelserna inleds med orden: ”Djur får enligt djurskyddslagen inte utsättas för lidande i samband med träning eller tävling eller av den utrustnings som används.” I närtid har TravRonden redovisat den finska studien av finska starthästars munstatus direkt efter lopp – dryga 80% av…

... och tempen bara fortsatte att stiga...

Sigge köptes 1980, det var min första fölunge, en vacker liten fuxhingst som behövde lekkamrater när han växte upp. Grunduppfostran blev ganska spännande eftersom han var som en krokodil emellanåt. Han var väldigt påhittig – speciellt när jag ledde honom för då han kunde gå ner på knä och börja brottas med mina ben, som om jag vore frambenen på hans hästkompis.Engelsmannen måste väl ändå svamla...?Jag hade läst H…

Mått på tygeltryck eller mäta tygeltryck?

Det är inte lätt att vara forskare och inte häst heller. Vem ska man tro på? Vad är hårt tygeltryck? Vad är en hård mun?Att hästen har besvär av bettet råder ingen tvivel om. Det ser man ju när man tittar på hästar även om vi många gånger är så vana att se det att vi kommit fram till slutsatsen att "hästar gör ju så".Sedan kan man ju se på konsekvensen utifrån tygeltryckets storlek - våra tygeltag p…

Första hästen - sådant man fattar och begriper långt senare

Året var 1976Min första häst var en gammal bekant, Tom Shot var passhästen från travet. Han hade haft en hjärtmuskel och ägarna valde att låta honom sluta tävla. Köpte ”Tommen” på avbetalning – 2 500 kr - var 20 år, gillade hästen och tyckte väl att jag kunde något eftersom jag både ridit på ridskola och pärsat på travet.​Tommen var hingst, snäll och hade startat med mycket bra resultat. Var i proffsträning hos Gus…

"Det är bara plast" sa hovslagarläraren

Det var för ungefär tio år sedan som jag upptäckte hovarmering - HoofArmor - och var först ut.Beställde en laddning från USA och använde på våra travhästar. Då följde det med en kort instruktion på engelska - med betoning på kort... - och jag hade ju använt plast på hovar innan och tänkte plast eftersom jag trodde det var plast.Vi provade oss fram och satte ju på alldeles för tjockt lager, och använde blandningspipar från gub…

Kolla här - så här ser Hoof Armor ut på hoven

När man aldrig använt Hoof Armor - hovarmering - så tror man att det är hovplast av något slag. Så är det inte!Plastade hovar är alltså plast på hovar - Hovarmeringen är förenad med själva hornet.Plast kan lossna från plastade hovar - Hovarmering sitter ihop med hornet och verkas bort.För att du ska få en uppfattrning om vad hovarmering är så kolla på den här bilden: Hovarmeringen appliceras på torr nyverkad hov - på sulhorn,…

Så här undersökte forskarna travhästarnas munnar

De finska veterinärerna som gjorde studien på finska starthästars munhälsa direkt efter löp, har gjort en kort video som visar tillvägagångssättet. 5-20 minuter efter loppet kollades hästarnas munnar, hästarna hade bara sin egen grimma på sig.Tips för att det ska gå lätt att undersöka hästmunnen: var tyst själv och ta det lugnt och stilla. Artikeln heter: Oral Lesion in the Bit Area in Finnish Trotters after a Race: : Lesion Evaluation, Scoring and Occcur…

Pappa, varför slår kusken hästen med spöet?

Svensk Travsport efterlyser forskning om variationer i hästhudens känslighet med tanke på spödrivning. Och? Vad tillför det? Den som ens funderar på svaret på den frågan borde rimligen ställa sig först i ledet av frivilliga till den undersökningen.Spödrivning handlar i allmänhetens ögon inte om att SMÅ-slå eller STOR-slå. Dopning handlar inte om att SMÅ-dopa eller STOR-dopa. Dopning handlar om det oetiska i att fuska. Spödrivning handlar om…

Hästens minibehov uppfyllda - men resten då?

Forskare visar varningstecken - tävlingshästar som inte mår bra även om baskrav är uppfyllda 2017 - forskarna definierade bett som en djurskyddsfråga. Sen kom bedömningsmallen för expertutlåtanden vid djurskyddsärenden. Och igår skickade dom mig resultatet av en workshop där bedömningsmallen diskuterats med aktiva från hästsporten i Nya Zeeland. Det går att lära sig se om hästen är löpglad eller desperat när den pullar.Jag har tagit d…

Snart ryker bettkravet ...

Jag känner förändringens vind Forskare försöker komma fram till hur länge tamhästen funnits. Ett sorgligt mått är att studera hästskallar som kommer fram via arkeologiska utgrävningar. Skallar som är i anslutning till bosättningar ser annorlunda ut. De har skador som inte kan förklaras på annat sätt än att de är utrustningsrelaterade. Våra träns, bett och remmar är så våldsamma att de ger upphov till skelettskador!Jag är…

Fransk travhästutrustning och Svensk Travsports bettkrav

Förra veckan besökte jag mässan och travhästauktionen på Vincennes travbana i Paris. Där fanns – förutom hästar - alla slags produkter till travsportens utövare. Allt från stängsel, träningsunderlag, foder, fodertillskott, hovslageri, skor, rehab-utrustning, övervak, hästtransporter, avelshingstar, kläder till kuskar, jockey osv osv.Jag är ju intresserad av hästutrustning så jag satt fart mot just dessa utställare. Där fanns fina tä…

Gott Nytt År och några hundtips

Gott Nytt ÅrHoppas ni haft trevligt under jul och att ni laddat inför det nya året. Det blir ju en omstart eller en nystart vid varje årsskifte. Här i webbutiken har vi inlett samverkan med Sápmi Innovation AB, Jokkmokk, som levererar horntugg till oss. Vi som har häst har ofta hundar så det hänger ju ihop. Här på gården har vi Vaktis (äldre renvallartik från Finland), Kålla (schäfer/collie/aussie) och deras unge Larma - vår testpanel. HorntuggHorntu…

God Jul!

Hoppas Du får en lugn och skön jul! Och att du kan tillbringa extra tid i stallet.Det finns inget härligare än att sitta i stallet och t sig tid till att lyssna på hästarnas hötuggande. Rena meditationen...God Jul och trevlig helg!
Produkter

Handla

Information