När vi använder bett kommer våra tygeltag att påverka ett metallföremål som vi placerat i munhålan. Vi ser det inte så vi vi vet inte heller vad bettet gör inne i hästens mun när vi med tygel och töm försöker kommunicera något till hästen. Professor emeritus Robert Cook har forskat om bett och hur dessa påverkar munhålan. Här kan du se hur bettets rörelser påverkar munhålan.
Videon visade hur bettets rörelser orsakar smärtor som man behöver vara medveten om. Men bettet ställer till fler besvär för hästen. Bettet triggar igång matsmältning och salivutsöndring vi helt fel tillfälle - under fysisk ansträngning - vilket ställer till med problem i hästens kropp. En häst med bett i munnen brottas alltså med två olika problem samtidigt - a) bettorsakad smärta som orsakar beteendeförändringar, b) fysiologisk förvirring i kroppen till följd av att bettet stimulerar och triggar igång matsmältningen när vi samtidigt kräver fysisk ansträngning
Bettets stimuli på tungan gör att munhåla och svalg triggas igång för att äta och svälja SAMTIDIGT som vi vill använda hästkroppen till fysisk aktivitet vilket ställer krav på att matsmältningen är satt åt sidan, svalget låst för näsandning och munnen stängd med tungan på rätt plats. Detta innebär att om saliven i munnen pockar på så kommer sväljreflexer att utlösas för eller senare. Men hästen kan inte andas och svälja samtidigt av det enkla skälet att hästen är näsandare - den kan inte andas med munnen. Och kommer luft in i munhålan när hästen är i arbete så kommer det att orsaka luftvirvlar i svalget vilket förr eller senare ger "arbetsskador" i svalgets slemhinnor.
Hästen på bilden ska precis vända upp bakom startbilen - men kroppen är förberedd på att mat ska tuggas och sväljas ner. Kanske det här är en häst som "spottar ut grejorna" i sista sväng för att ta fatt i grejorna ett ögonblick senare - dvs en som slutar andas mitt under maxad ansträngning för att kroppen måste svälja undan saliv. Och hästens kropp har inget val - endera andas eller svälja. Det är kroppsliga funktioner - inte nåt som hästen styr och ställer över.
En häst som ska anstränga sig behöver slutna läppar ooch torr mun. Det finns inget positivt med en arbetande häst som "tuggar på bettet" och dreglar. Hästen som biologisk varelse ställs inför motstridiga icke viljestyrda kroppssignaler när vi använder bett, det går inte att göra som vi själva gör - andas både via näsa och mun. Blöt mun och särade läppar visar problemet och konsekvensen för hästen blir att insipprande luft virvlar och stör slemhinnor i svalget och att sväljreflexer vill få tillgång till svalget. Vill det sig illa så kan saliv hamna "i fel strupe".
Om hästen behöver vila munnen och man själv inte vill använda bettlösa alternativ så är våra ridträns och körhuvudlag en lösning.
Vårt ridträns med ställbart bettryck används med ditt vanliga bett. Du kan välja att rida med dubbla tyglar eller med en tygel och BitByPass. Dina tygeltag ger ju upphov till bettryck som du själv kan styraa på ett helt nytt sätt. Du kan låta hälften av tygeltrycket nå fram till bettet och resten fördelas över tränsets "whole head hug".
Många av dessa "besvärliga" eller "svårridna/svårkörda" hästar är hur trevliga som helst när de inte har bett i munnen. Detta innebär att du har möjlighet att få hästen att lika trevlig i arbete som i vila genom att eliminera delar eller hela bettrycket i munhålan. OM din häst uppvisar något av nedanstående bettrelaterade beteenden så kan det vara en god idé att använda ett HHBB-huvudlag med ställbart bettryck för att analysera hästens reaktioner på tömtryck. Ett mycket bra analysverktyg när man vill förstå problembeteenden på betslad häst och själv försöka ändra sina körhänder i syfte att störa hästen så lite som möjligt.
Kontakta kundtjänst om du vill hyra - 350 SEK per månad + frakt. Om du vill köpa HHBB-huvudlaget så drar vi av hyreskostnaden från priset.
Nedanstående tabell illustrerar bettrelaterade beteenden som ställer till besvär för oss som ska hantera hästen under arbete och vissa smärtreaktioner är farliga för oss - forskningens exempel på bettrelaterade smärtreaktioner är uppdelade efter hur smärtreaktionen yttrar sig. Vissa av dessa smärtreaktioner avklinga eller försvinna då bettet tas bort - det har forskning också visat. Ulf, som varit B-tränare för både nordsvenska- och varmblodstravare och även utbildad ridlärare med tävlingserfarenheter inom banhoppning/terränghoppning, har överlämnat sina originalbilder och videofilmer till Folktankar för publicering här i Horseexplore webbutik. Det är med stolthet som vi visar humoristiska men allvarligt menade exempel på bettorsakade smärtreaktioner hos häst.
Hästen är ängslig, oförutsägbar, het, nervös, skygg, spänd, stressad, svettas, tittig, får panik
Hästen är svår att stanna eller sakta ner, springer genom hinder, tar inte styrning
Sur, arg, irriterad, backar, argumenterar, protesterar, vill bestämma, är "tvärsöver"
Parkerar, blir ståendes, går ej att få vare sig framåt eller bakåt, vägrar hoppa, flockbunden, vägrar backa, beter sig som en åsna, motsträvig