av David T. Jones, USA - hovslagare och utvecklare av Hoof Armor.
Verka hoven, balansera och raspa den plan. Vi utgår från att varje hov är unik och använder en verkningstekniken som är enkel och traditionell. Hoven balanseras till sin naturliga form vilket sker genom att man lär sig läsa av hoven och tillåta den att tala om för oss vad den behöver. Visa respekt för hästens hovar - använd professionell hovslagare/hovverkare.
Verka eller raspa inte i sulan - den är hästens naturliga skydd mot stenar.
Borsta ur hoven med stålborste så allt löst horn och annan smuts försvinner.
Hoven MÅSTE vara torr! Om det behövs så låt hästen stå på torrt underlag ett par timmar eller blås torr med hårtork/värmepistol.
Ta på skyddshandskar och förbered Hooof Armor genom att sätta på en ny blandningspip på patronen i dispensern.
Hoof Armor är lättflytande och det är bara en liten mängd Hoof Armor som behövs.
Hoof Arm kan appliceras på sulhorn, bärrand, på nedre kanten på hovväggen och på en frisk hel stråle (på strålens del som berör marken).
OBSERVERA
Lämna alltid den senast använda blandningspipen kvar på patronen - återanvänd INTE patronens originalkork. Senaste använda blandningspipen fungerar som ny kork!
Blandningspipens innanmäte består till största delen av plast så det blir ytterst lite Hoof Armor som lämnas kvar i pipen.
Det tunna lagret Hoof Armor härdar ihop med sulhornet och ser ut som tunn genomskinlig lack. Ett för tjock lager härdar inte och därför släpper det - det ska vara ett tunt.
Hoof Armor kan användas på sula och trakthorn och nedre kanten på hovväggen (nivå med sömhålen, för att ge ytterligare skydd mot flisning).
Kan även användas på friska hela strålar utan hålrum/fickor men bara på den del av strålen som berör marken. Övrig applicering på strålen fyller ingen funktion.
Det tunna lagret av Hoof Armor pudras med talk, jord eller sand vilket förhindrar Hoof Armor ytlager från att härda ihop med något annat än sulhornet (exempelvis underlag, cementgolv/gummimattor) innan det reagerat och hunnit härda ihop med sulhornet.
Eller applicera Hoof Armor inne i välströdd box.
För att få mått på vad som finns kvar i Hoof Armor patronen så kan du göra så här:
1. När du använt upp en hel patron, dra ett streck med tuschpenna som visar innersta läget på kolven när en patron är tom. Först därefter byter du till en ny patron.
På bilden så har jag markerat linjer för att varna mig själv att nu snart är hovarmeringen slut. När linjen längst till höger försvinner in i dispensern - då är patronen helt tömd. Som du ser så finns det kvar en hel del i patronen på bilden - det är långt kvar till varningsstrecken. Just denna patron har använts på tre hovar på en normalstor varmblodstravare - den fjärde hoven armerades med en annan patron vars kolv hade passerat mittersta strecket på min kolv. Om du gjort mätlinjer så vet du alltid hur mycket hovarmering som finns i patronen. Du lär dig bedöma hur mycket hovarmering som går åt till respektive hästarna.
2. Kolven trycker armeringens komponenter ner mot blandningspipen. När patronen är tömd på sitt innehåll så har kolven tryckts in ca 9 cm.
Vitsen med att ha koll på hur mycket som finns kvar är av betydelse när du ska armera hovar. Om du har lite kvar - räcker det till en hel hov? Är det då kanske bättre att spara det lilla som är kvar och istället använda det till en häst som bara ska armeras i tån?
Här en video där David applicerar Hoof Armor på en nyverkad häst - det tar drygt 4 minuter att sätta på hovarmering runt om! Davids fru Brenda berätttar om de olika momenten på engelska.
Har du läst hit ner så vet du redan hur det går till och då är det inget hinder att demonstrationsvideon är på engelska.
Hoof Armor är mycket lättflytande när den kommer ur patronen så du behöver inte trycka hårt på dispenserns avtryckare för att Hoof Armor ska blandas och fördelas. Använd skinn- eller gummihandskar när du med fingrarna gnuggar in Hoof Armor i sulhornet. Det ger rätt tjocklek och gör att Hoof Armor snabbare härdar ihop med sulhornets översta lager.
Hoof Armor lägger sig som en tunn lackad yta och är exotermisk dvs när ingredienserna blandas i blandningspipen uppstår en kemisk reaktion som skapar värme som öppnar porerna i sulhornet och tillåter Hoof Armor att penetrera ytan i en tjocklek motsvarande ett pappersark. Hoof Armor härdar ihop med sulhornet och är alltså inte bara en ytbeläggning, den förseglar hoven och förhindrar nötning. Tjockare är inte bättre - om du sätter på för tjockt lager härdar den inte korrekt och kommer då att lossna.
Direkt efter att Hoof Armor applicerats fördela rikligt med talk eller liknande puder så att alla ytor med Hoof Armor blir täckta - använd exempelvis sand eller jord. Det förhindrar Hoof Armor från att härdas ihop i något annat än sulhornet. Hoven kan även sättas ner på sandig mark, torr lera eller i spånet i en välströdd box – dessa lösa partiklar fastnar på Hoof Armors ytskikt. Hoof Armor kommer fortfarande att härda ihop med sulhornet medan sand/talk på ytskiktet nöts bort när hästen börjar gå.
Låt INTE den nyarmerade hästen stå på cement, gummimattor eller annan hård yta den närmaste timmen – helst det närmaste dygnet. Jag rekommenderar att hästen får vara i hage eller i välströdd box ett par timmar så Hoof Armor härdar ihop med sulhornet och ingenting annat.
Sätt INTE på petroliumprodukter, hovolja eller annan smorning på ytor som ska täcks med Hoof Armor.
HUR TORRA ska hovarna vara innan applicering av Hoof Armor? Om det är nödvändigt och det bara varit regnväder, ställ hästen i box eller på annan torr plats med spån, torr sand eller lera i 1-2 timmar. Optimalt är att stå torrt över natten eller i flera timmar.
OM Hoof Armor inte ser ut att finnas där - Snälla, tro inte att det inte är där! Hoof Armor ger en genomskinlig blänkande yta som börjar nötas när hästen rör på sig. Hoof Armor är förenat med sulhornet och kommer att fortsätta att skydda. Om du ser att hoven inte nöts, då gör Hoof Armor jobbet att skydda hoven. Om hornet blöts kan man se ytor som fortfarande är blankare än normalt.
OM Hoof Armor flagnar av, släpper – Ytan var inte tillräckligt rengjord. Hoof Armor fäster i vad än det appliceras på – lös sand, smuts, damm. Stålborsta ytan ren. Kan ha applicerats i för tjockt lager - Hoof Armor ska ju bara härda ihop med det översta lagret av sulhorn och behöver därför bara appliceras i ett tunt skikt.
Ett andra lager kan appliceras 24 timmar efter det första om så önskas. Om det av någon anledning behövs kan Hoof Armor även appliceras under långturen, gör bara ren ytan med stålborste och sätta på Hoof Armor igen.
Optimal härdningstemperatur är runt + 24 0 C. Det kan ta längre tid att härda vid lägre stalltemperaturer kring +/- 0 grader men min erfarenhet är att den exotermiska reaktionen sker i alla temperaturer. Håll Hoof Armor patronen varm i fickan, nära kroppen, i väntan på att du ska använda den. Det kan hjälpa att värma sulan med hårtork och kanske även själva patronen. Om du täcker ytan med talk och låter hästen stå i boxen en timme eller två, så kommer inte hovarmeringen att släppa. Vi har kunder i Yukon som framgångsrikt använder Hoof Armor hela vintern. (Anmärkn - Yukon ligger på breddgrader som motsvarar Norrbotten)
Håll Hoof Armor sval på sommaren och varm på vintern. Förvaras torrt i rumstemperatur - sörj för god ventilation.
Hoof Armor fryser inte eftersom den inte innehåller vatten, men kan bli trögflytande när den är kall - värm patronen genom att ha den i fickan så återfår den sin rätta konsistens.
I en solvarm bil kan Hoof Armor bli överhettad, då blir produkten rinning och vill inte härda. När refillen återfår sin arbetstemperatur - 15-32 grader - så fungerar den igen. Använd kylväska om du ska ha reiller i bilen på sommaren!
I samband med skoning innan sko slås fast - Hoof Armor kan användas i kombination med skor. Hovslagaren verkar och balanserar. Se till att hoven är torr. Applicera Hoof Armor på sulhornet, pudra och låt hästen stå i boxen en stund. Därefter slås skon fast. Hoven bibehåller sin naturliga inre fukt och Hoof Armor utestänger fuktig miljö. Att jämföra med plastsulor (vars vikt påverkar rörelsemönstret) som släpper in och håller kvar vätan mellan sulan och hoven vilket skapar passande miljöer för mikroorganismer (svamp, bakterier, sporer).
På nyskodd hov - Hoof Armor kan underlätta för snöklibb att släppa från den nyskodda hoven. Jag föreslår att du värmer sulhorn och patron med en hårtork. Sedan är det samma procedur som tidigare – applicera Hoof Armor på sulan innanför skon. Om du har frisk stråle, hel och utan fickor, kan du applicera Hoof Armor på den del av strålen som berör marken. Pudra ytan.