Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

HOOF ARMOR hovvårdssystem

- hovslagare och utvecklare David T Jones berättar

 

hovarmering i sverige

 

Hoof Armor är ett hovskydd 

  • Hoof armor är en genomskinlig vidhäftande beläggning
  • Hoof Armor skyddar hovens undersida från slitage och kan skydda vägghornet mot flisning.
  • Beläggningen är flexibel och tillåter hoven expandera naturligt
  • Hoof Armor tillåter optimal cirkulation och hovhälsa

 

På startsidan såg du säkert bilden från Tevis Cup, Cougar Rock, 2012. Tera Allen tävlade i distansritt på sin häst JAZZ som var barfota med Hoof Armor på.

Efter 88 km bröt Tera Allen då hon själv fick värmeslag och inte kunde fortsätta. Hästen klarade både terrängen och värmen utan problem och hade passerat check points utan anmärkning. Bilden ovan visar hur hästens hovar såg ut efter att ha färdats barfota i skiftande terräng i 88 km - hovarnas skydd mot nötning och fulgrus var alltså Hoof Armor vilket även använts under uppbyggnaden av hoven när den förbereddes inför att övergå till att arbeta barfota.

En häst som varit skodd länge behöver vänja sig successivt till att vara barfota och Hoof Armor används för att stärka upp hovarna under den övergångstiden. Även en häst som hålls barfota kan behöva extrastöttning med Hoof Armor under perioder då underlaget förändras drastiskt, exempelvis då hagen fryser till och blir ett vasst och ojämnt underlag. Travhästar som startar barfota kan behöva Hoof Armor som extra skydd mot slitage de gånger banunderlaget förändrats så att friktionen ökar och därmed hornslitaget.  

 

Hoof Armor är hovskyddet som KAN göra hoven starkare

  • Hoof Armor är alltså en del i ett hovvårdssystem som bygger på regelbundna verkningar som följs upp med applicering av Hoof Armor.
  • Hoof Armor i kombination med korrekt verkning och skötsel gör det möjligt för hoven att bli starkare med tiden
  • Hoof Armor underhållssystem är ett regelbundet arbete som förbättrar hovarna - och används på liknande sätt som koncept som förbättra hästens övriga hälsa och kondition.
  • Hoof Armor kan användas både på skodd eller barfota häst.
  • Erfarenhet har visat att effekten av Hoof Armor blir synlig efter ca 3 verkningsperioder.

 

Här kombineras Hoof Armor med en broddad vintersko vilket skyddar hoven mot vinterns fuktiga hagmiljö som är en riktig grogrund för mikroorganismer. Hovarmeringen gör att hovens inre fuktbalans bibehålls och den yttre fuktvariationen(blöt hage på dagen, torrt strö i boxen på natten, miljöer som kan göra sulor tunna) utestängs eftersom Hoof Armor fungerar som en fuktspärr. För att detta ska fungera behöver hoven vara torr när HoofArmor appliceras.

Snöklibbsproblemen minskar då hovarmeringen gör hornet glatt. En effektiv kombination för att slippa snöklibbseländet på skodda hästar som skiftar skor och brodd ofta - travhästar exempelvis - är att vintertid alltid applicera hovarmering och ha Polar Pad till hands när det är riktigt klibbföre. Lika lätt att ta på och av.

Hoof Armor ska INTE kombineras med hovsmörja av något slag. Hovsmörja bildar en hinna över hornet vilket gör att Hoof Armor inte får direktkontakt med hornet och därmed inte heller kan förena sig med hornet vilket gör att effekten uteblir.

 

Hoof Armor – Året runt skydd för hoven

Sommaren – När torkan kommer torkar hoven och ser ut att dra ihop sig. Om du studerar en verkad skiva av hovväggen ligga i solen, så ser du att den dra ihop sig och ändrar form. Så skulle hoven också göra om den inte hade sin skyddande yta (periople – den blanka ytan på hoven) som hjälper att hålla hovens fukt kvar. Hoof Armor hjälper sulan att inte negativt påverkas av markens fuktnivåer, vilket gör att hoven bibehåller hälsan genom torrperioder.

Hösten - kan vara mycket fuktig men Hoof Armor, applicerad på torr hov,  utestänger mikroorganismer från att attackera hoven. Bärrandsröta kan bestå av en kombination av mer än 40 svampar, aeroba och anaeroba bakterier. Hovarna hålls i toppform året runt med Hoof Armor i kombination med regelbunden verkning.

Vintern – efter många år som hovslagare vet jag att varje årstid har sina utmaningar när det gäller skor och boots. I norra USA tar många av skorna inför vintern och i snöbältet minns jag att jag fick ta av skorna i oktober och inte se hästen igen förrän i maj. Det fanns en anledning till detta – hästarna tappade skorna. Om inte snön drog av dom så gjorde leran det. Om skorna satt kvar så klibbade istället snö fast vilket orsakade iskoner som var både svåra och farliga för hästen att gå på. Om hovarna inte blev verkade under vintern så var de spruckna på våren. Jag minns hur svårt det var att sko när det inte fanns något att fästa sömmen i. I kontrast till detta så kan Hoof Amor skydda hoven hela vintern förutsatt att hovarna verkas regelbundet så kan man förhindra att väggen frasas sönder. Hoof Armors yta förebygger att snö fastnar och håller även ute fukten som kan underminera hoven.  Snö som packas blir puckar som släpper. Hoof Armor blir halkig på is!

Våren – En blöt vinter kan följas av en våt vår. Bland det värsta för hoven är blöta och torra perioder som avlöser varandra och orsakar sprödhet och små sprickor. Hoof Armor gör det möjligt för hoven att bibehålla en inre fuktnivå genom att skydda sulan på liknande vis som periople naturligt skyddar hoven från att få in för mycket fukt eller släppa ut för mycket fukt via hovväggen. 

 

Hoof Armor vid hovrehabilitering

Här finns länk till en fallbeskrivning av en allvarlig kronrandsskada som resulterade i att hovväggen lossnade. Hoof Armor är en bra produkt för hovslagare som får hantera och planera rehabilitering av skadade hovar. Läs mer här:

 

Hoof Armor testad i Sverige under ritt som var över 60 mil lång

Hoof Armor har ju funnits ett tag och vi vet att produkten fungerar. Under juni månad gjordes en test då Ailsa Page red från Höga Kusten upp förbi Polcirkeln till Jokkmokk. Här kan du läsa om den "expeditionen" som var en bedrift i sig oavsett om hästen var skodd, barfota eller hade hovarmering på hovarna. Ett äventyr som blev framgångsrikt för alla parter. Hoof Armor bidrog med hovarmering och denna webbutik bidrog med Kerstin Kemléns specialkunskaper. Läs mer här: 

Tillbaka till förstsidan

Produkter

Handla

Information