Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

 

Konstnär Anette Kynman, född Pettersson 1954

Horseexplore konstnär Anette Kynman 2018

Anette lärde jag (Kerstin Kemlén) känna på stallbacken på Torpgärdan (sedemera Bodentravet) tidigt 1970-tal. Först borstade hon hästar och sopade stallgången hos travtränare Sten Gradling för att därefter börja jobba och köra häst hos travtränare Mats Furberg. Jag har alltid kallat henne för Peta - hon hette ju Pettersson då. Redan på den tiden satt hon med lilla skissblocket vid köksbordet och med blyertspenna skapades hästar i alla möjliga och omöjliga positioner. Petas skisser, akvareller (speciellt av apelkastade hästar!!) och skulpturer av hästar är välkända i norrländska hästkretsar. Hennes tavlor är uppskattade hederspris i travlopp. Petas kanske mest kända och visade skulptur är nog nordisen som drar på ett timmerlass med den frusne kusken gående bredvid. Ett fantastiskt detaljerat konstverk gjort i papier maché. 

På Sunderby folkhögskolas konstlinje utbildade hon sig till konstpedagog och där träffade hon även sin livskamrat Neville Kynman, konstnär ursprungligen från Hull i Stor Britannien. De flyttade sedemera till Umeå och gifte sig 2011 och Anette Pettersson blev Anette Kynman och då ändrades Petas gamla signatur AP till att bli AK. I Umeå har Peta jobbat med blommor, hela tiden på Hansskogs Plantskola, och det är just blommor som är hennes största intresse vid sidan om familj, hästar och fotografering.

Hon har haft egna utställningar och även ställt ut ett flertal gånger på exempelvis "Konst i det gröna" i Luleå men hon har hela tiden haft andra jobb, inte livnärt sig enbart på konsten. Jag har samlat på verk av Anette "Peta" Kynman alltsedan vi började umgås för över 40 år sedan, här några exempel hämtade ur min privata samling:

 

Olja från 1979

Horseexplore Nordis vid myrkant olja av Anette Kynman 1979

Här en av de första konstverken som jag har av Anette, året var 1979 och hon var 25 år gammal. På trädstammen berättas historien bakom motivet som är gjort i olja.


 

Akvatint etsning tidigt 1980-tal 

horseexplore etsning anette kynman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etsningen visar öppna stalldörrar, det är på vårkanten innan snön hunnit smälta undan. Stallet existerade i verkligheten och låg inte alltför långt från Sunderby Folkhögskola där Peta gick Konstlinjen. För er med koppling till travsporten så var det i det här stallet som Mats Rånlund började sin karriär inom travet, blev sedemera tränare på Bodentravet och numera proffstränare på Jägersro, Malmö. 


Akvarell 1983

horseexplore akvarell vinnbaus anette kynman 1983

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peta måste ha haft en speciell häst i åtanke när hon målade denna. Vid den här tiden så kördes Damlopp - bara kvinnor i de loppen. Peta var en bra kusk och kom extra bra överens med Horseexplores illustratör Ulf Abrahamssons nordsvenske hingst Vinnbaus. En väldigt trevlig nordis som alltid var hingstig, gnäggade, dansade och bar smeknamnet Stickan... uppkallat efter hans trinda mage. Stickan och Peta slog till och vann första gången de startade tillsammans. 

 


Akvarell 1984

horseexplore tvätt efter jobb anette kynman 1984

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peta jobbade ju med travhästar och de vanliga stallrutinerna kopplade till träning har hon dokumenterat i många av sina målningar. Här tvättas hästen av efter ett snabbjobb vilket många gånger skedde med svamp och hink på den tiden. 

 


Akvarell 1985 

horseexplore lekande nordis akvarell anette kynman 1985

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här en glad nordis som busar i hagen. Kanske Peta var inspirerad av Stickan, vad vet jag men jag blir glad när man ser hästen. 


Pastell från 1991

horseexplore Nordishingst pastell Anette Kynman 1991

Så himla fin! Tavla från 1991 som visar Anettes hästöga och känsla speciellt för hingstar vilket inte är konstigt med tanke på hennes bakgrund som hästskötare på travet.


Skulptur lera 2014

horseexplore skulptur lera anette Kynman 2014

Peta har gjort mängder av skulpturer i lera och även i trä. Här ett vackert hästhuvud i lera som fångar ögat. Så fin.

 


Akvarell med bladguld 2016

Horseexplore Guldhästen akvarell med bladguld Anette Kynman 2016

Den här ska ses i verkligheten. En akvarell vars bakgrund är i bladguld som ändras beroende på från vilken vinkel man studerar bilden. Peta känner ju till min hästhistoria och jag fick denna tavla när jag fyllde jämnt. Notera vad hästen är utrustad med! Det är ett beduinhuvudlag som jag fick av Fridtjof Hansen, Nya Zeeland, och vars förlaga är en gåva professor emeritus Robert Cook fick av ägaren till en beduinhäst han undersökte i munnen för länge sedan. Detta skedde i Mellanöstern och Cook trodde att det var en uppvisningsgrimma, en prydnad och hängde beduinhuvudlaget på väggen. Flera årtionden senare kom beduinhuvudlaget på tal i vårt lilla diskussionsgäng och den pensionerade kirurgen Fridtjof Hansen fick uppdraget att testa hur beduinhuvudlaget funkade. Så originalet flög från USA till Nya Zeeland och från Nya Zeeland flög en kopia som Fridtjof hade gjort till mig. Helt magiskt huvudlag.   Akvarellen visar exakt hur beduinhuvudlaget ser ut. Tygeln fästs bara på en punkt - på den löst hängade kedjan som vilar på en yllebädd över nosryggen. Så denna gyllene akvarell är mer än en bild som ni förstår. Så vacker och så fin! /Kerstin Kemlén oktober 2018 


Vill du köpa en akvarell gjord av Anette Kynman? Klicka här: 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkter

Handla

Information