Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Om oss

horseexplore om oss hemma på gården

 

Vetenskapligt skolad systemvetare och erfaren utvärderare

Jag, Kerstin Kemlén, är systemvetare, vetenskapligt skolad vid Luleå Tekniska universitet där jag också jobbade under många år. För mig är det naturligt att söka kunskap hos vetenskaplig expertis likväl som bland erfarna praktiker ute i stallarna. Bland uppdragen finns projektansökningar, utvärderingar och slutrapporter åt organisationer/företag som driver utveckling med stöd från EU. Systemperspektiv på problemsituationer ger ett användbart helikopterperspektiv som leder in mot innovativa lösningar och samtidigt ger ett verktyg för kritisk granskning av informationsflöden.

Sprang i travstall och på ridskola, köpte lös min passhäst från travet (1976) och har allt sedan dess haft häst, de flesta har varit travhästar men även bruksnordisar. Har kört  med allt från slåttermaskin till sulky. Utbildat, ridit och kört in ett flertal hästar och även erfarenhet av egen uppfödning. Här har vi alltså erfarenhet av prestationsdjur - trav- och arbetshästar. Vi har haft anledning att fundera över vad som påverkar djurens arbetsinsatser i sele och under sadel. Funderingar som även inkluderar slädhundarna som vi hade under många år. Jag tävlat i långdistans utefter ryska gränsen och med hundspannen har vi tillbringat mycket tid i Jokkmokksfjällen - som längst en hel vintermånad i ett sträck inne i Sareks nationalpark.

I ungdomen tävlat i hoppning för att i vuxen ålder med egna hästar tävlat i såväl hoppning som trav. 2012 fattade jag beslutet att sluta använda bett på hästarna vilket ledde till att jag slutade med trav eftersom tävlingsreglementet kräver bett. Är fortfarande medlem i Norra Norrlands Travsällskap. På gården finns för dagen fem medelålders travhästar som inte tävlar utan har övergått till att vara kurshästar, delta i tester och andra produktutvecklingsaktiviteter.

 

Webbutiken Horseexplore

drivs av mig och ägs av FOLKTANKAR som funnits i över 15 år och vars syfte är att vara bryggan mellan vetenskap och vi vanliga hästmänniskor. Problem och frågeställningar ligger som ett radband utefter ens livsväg och i min värld så blir frågorna drivkraften och sökandet efter svaren själva livselexiret. Ett frågetecken måste helt enkelt rätas ut! Mitt sätt att vara har resulterat i fördjupningar i alla slags ämnen - från slaktteknik, foderlära, hästmassage, hästhomeopati, GPS-mätning av hästars betesmönster och rörelseanalys, pulsmätare vid träning, grovfoderanalyser osv.

Sedan 2008 har jag fördjupat mig i hästhovars uppbyggnad och funktion under ledning av Kc LaPierre (Institute of Applied Equine Podiatry, USA) och har körkort (är diplomerad) på hästhovar. Sedan 2009 har jag - under ledning av professor emeritus Robert Cook, (Tufts University, USA) - fördjupat mig i bettrelaterade problembeteenden och prestationshästars respirationsproblem orsakade av bett, och detta har resulterat i ett rekommendationsbrev från Cook som går i god för mina expertkunskaper om travhästars bettrelaterade smärtreaktioner.

Webbutiken är en förlängning av mig och FOLKTANKAR vilket framgår av de produkter som säljs här. Målet med webbutiken är att ge tillgång till produkter som är resultatet av driftiga veterinärers, hovslagares och hantverkares vilja att förbättra. Deras innovationer har resulterat i nya koncept - nytänk som gör livet lättare både för folk och hästar. Produkterna använder vi själva - jag sköter allt utom tandvården på hästarna, ansvarar själv för skoning och hovvård.

Bor sedan 1990 tillsammans med sambo Tore Eliasson (boxningstränare, dekorbyggare, rekvisitör) på en hästgård utanför Boden. Hästarna käkar mat från sin egen gård - initialt var det hässjeslåtter med travhäst och brukshäst. Numera löspress och skulltork och järnkoll (analyserat grovfoder) på vad hästarna får i sig.

 

Horseexplores Nyhetsbrev blir min nya hästkrönika

Under många år på 2000-talet var jag hästkrönikör i Norrländska Social Demokraten. Under rubriken "HÄSTLIV" avhandlade jag varje vecka alla möjliga ämnen som hade med hästar att göra. Det var en uppskattad hästspalt som försvann när tidningen ändrade koncept inför digitaliseringen. Min gamla hemsida med blogg - www.kerstinkemlen.se - kommer att få finnas kvar även om den är inaktiv och läsarna hänvisas hit till webbutiken.

Å så en sak till som måste lösas:

Hästar har ju varit mitt stora intresse alltsedan jag var en liten parvel som i timmar kunde studera hur en häst gjorde med mulen när den betade. Funderade samtidigt på hur man skulle kunna få den härliga hästdoften ner i en parfymflaska - vad behöver man blanda ihop för att få "sommarmule" i ett doftkrus?! Kanske sommarmule-doften går att utveckla på syntetisk väg idag? Tänk om den produkten i framtiden finns i mitt sortiment!? Vilken grej för alla allergiska hästungar! Scrolla neråt - Anmäl dig till Horseexplores NYHETSBREV!

 

Välkommen!

 

Kerstin & Tore

 

 

 

 

Produkter

Handla

Information