Som enda skandinaviska webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag och Hoof Armor - nya lösningar på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel!   /Kerstin Kemlén

Samarbeten

 

 

Professor emeritus Robert W Cook, Tufts University, USA

Samarbete sedan 2009. En världsledande specialist inom bettrelaterade problem hos hästar. Forskande veterinär känd för sin forskning kring bettets påverkan på prestationshästar och "The airflow factor" som handlar om prestationshästars syreupptagningsförmåga. Designat HHBB-huvudlaget tillsammans med med mig, Kerstin Kemlén. Cook är känd för CBB - ett bettlöst ridträns som bygger på "whole head hug"-konceptet och som han utvecklat utifrån sina forskningsresultat. Bettrelaterade frågor som jag inte kan svara på vidarebefodrar jag till Cook. 

 

Ailsa Page, Moliden - Fyra Fötter Rehab och Friskvård - extrem långdistansryttare

Horseexplore webbutik är glada över att kunna presentera Ailsa Page från Moliden, tidigare Edinburgh, som nu samverkar med oss. Hon besvarar frågor på både svenska och engelska. Sommaren 2018 utförde Ailsa Page en extrem test av Hoof Armor då hon red från Trehörningssjö, Höga Kusten och till Jokkmokk, ovan Polcirkeln. En ridtur som sträckte sig över 600 km och tog ungefär en månad att genomföra och Ailsa använde endast Hoof Armor som hovskydd. Hon hade med sig hovboots som hon aldrig behövde använda. Ailsa driver Fyra Fötter Rehab och Friskvård (se fyrafötter FB) och svarar på frågor från webbutikens kunder och för er som bor i Höga kusten området så tillhandahåller hon Hoof Armor tjänster. Vill du ställa frågor om användning och hennes erfarenheter av Hoof Armor eller hur man planerar och genomför riktiga äventyr så når du henne på epost: fyrafotter@yahoo.com

 

Hoof Armor, David och Brenda Jones, USA     

David är hovslagaren som för snart 20 år sedan utvecklade det prisbelönade alternativet till hästskor och hovboots - Hoof Armor - som blivit en storsäljare bland distansryttare som tävlar barfota. Produkten är intressant här i Skandinavien där barfotastarter är ett etablerat koncept. Hoof Armor är ett ypperligt hjälpmedel för travtränare och jag har själv erfarenhet av hovarmering sedan 2011. Här kan du läsa feedback från holländsk travtränare som både tävlar och tränar på Hoof Armor och från svenska travtränare både proffs och amatörer. Om du har frågor angående hovarmeringsprodukten - vars svar du inte finner här i butiken - kan jag vidarebefodra dessa till David T. Jones.

 

Ergo Shapes tidigare ägare Martin Karlsson, Skellefteå

Horseexplore äger varumärket Ergo Shape nu (hösten 2017). Tidigare ägaren och utvecklaren Martin Karlsson är numera en kompetensresurs hos Horseexplore. Ergo Shape är ett riktverktyget för travskor - som enkelt och tyst ersätter hammare och städ. Ett nytt sätt attt rikta travskor. Verktyget är ett resultat av samverkan mellan utvecklare och branschfolk som ex proffstränare Leif Eriksson, Skellefteå. Riktverktyget är en rejäl norrlandsprodukt - utvecklat och tillverkat i Västerbotten (Skellefteå Rostfria, Danod i Robertsfors, Rofab i Ånäset).

Ergo Shape har även hovstöd i två storlekar - vuxen häst respektive ponny. Ett nytt hydrauliskt riktverktyg för de grövre hästskorna har precis lämnat ritbordet och den fortsatta utvecklingen till att bli ett lätt och effektivt verktyg för den moderne hovslagaren pågår i Horseexplores regi  med Martin Karlsson som bollplank.

 

 

PHS Saddlery Inc., USA

HHBB-huvudlag och Cooks andra bettlösa alternativ har sålts av BitlessBridle Inc. USA,  som ägs av PHS Saddlery Inc. Alltsedan tiden för utvecklingen av HHBB-huvudlaget (2009-2011) har det varit PHS Saddlery som sytt upp prototyper som testats och utvärderats av mig, Kerstin Kemlén, och de tillverkade även den färdiga produkten. De bettlösa träns och körhuvudlag som är märkta med Bitlessloggan är alltså tillverkade och sålda av PHS Saddlery. Vi tar emot beställningar och PHS Saddlery syr upp exakt efter huvudmåtten vilket är bra speciellt på minishettisar och riktigt små ponnies som faller utanför måttabellen för standardstorlekar.

 

Jokkmokk Hundsport, Åsa Tuolja

Tillverkare av häst- och hundutrustning. Tillhandahåller olika typer av sytjänster med hjälp av kraftfulla symaskiner. Tävlar med slädhundar och har även en bakgrund med all slags körning med nordsvensk brukshäst, utbildad på Wången.

Åsa driver projektet "Produkt- och tjänsteutveckling via företagssamverkan" som finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Leader Polaris. Folktankar ingår i företagssamverkan avseende utveckling av hästutrustning, testning av prototyper och även försäljning via denna webbutik och det är därför dessa logotyper finns med här. Åsa ska alltså utveckla sitt företag Jokkmokks Hundsport till att även tillverka hästutrustning på beställning.

Den första av Horseexplore produkter som tillverkas av Jokkmokk Hundsport är vårt vadderade bolster som är ett för hästen behagligt tillbehör som passar till alla BitlessBridles träns. Detta bolster ingår - utan extra kostnad - som standard i alla Horseexplores träns och huvudlag med ställbart bettryck.

 

Illustratör Ulf Abrahamsson, Boden

Tecknare och filmare av allt som har med hästar att göra. Amatörtränare sedan 1960-talet, utbildad ridlärare på Strömsholm för länge sedan. Tävlat i hoppning, trav och kört alla slags redskap med häst. Lugn hästkarl ofta anlitad när hästar av någon anledning blivit traumatiserade. Ulf har gett oss tillgång till alla hans originalbilder, videofilmer och hjälper oss med sprängskisser.

 

Förläggare Sabine Kells, Canada

Författare och förläggare, utgivare av Metal in The Mouth skriven av professor emeritus Robert W Cook. Den boken kom till på uppmaning av veterinär Hiltrud Strasser som tyckte att Cook skulle redovisa sina forskningsresultat i syfte att informera hästfolk om bettets skadliga inverkan på hästar och hur detta påverkar hästars beteende. Jag översätter den boken till svenska.

 

Lärare och forskare, Luleå tekniska universitet

Ett projekt är precis i startgroparna (våren 2017) med syftet att undersöka om det finns alternativa material som kan ersättta stål med målsättningen att bibehålla stålets egenskaper men resultera i konstruktioner som är betydligt lättare - optimera vikt på maskin. Vi medverkar även i andra projekt där universitetet ingår men de projektet är inte direkt kopplade till hästverksamhet.

 

Råbäcken Gård AB, Boden

Utvecklingen av ny hästutrustning startar upp prototyper vilka kommer att testas och utvärderas. Bland testryttarna finns tävlingsryttare från Råbäcken Gård AB - ryttare med inriktning mot hoppning.

 

Produkter

Handla

Information