Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

 

Samarbeten

 

 

Professor emeritus Robert W Cook, Tufts University, USA

Samarbete sedan 2009. En världsledande specialist inom bettrelaterade problem hos hästar. Forskande veterinär känd för sin forskning kring bettets påverkan på prestationshästar och "The airflow factor" som handlar om prestationshästars syreupptagningsförmåga. Designat HHBB-huvudlaget tillsammans med med mig, Kerstin Kemlén. Cook är känd för CBB - ett bettlöst ridträns som bygger på "whole head hug"-konceptet och som han utvecklat utifrån sina forskningsresultat. Bettrelaterade frågor som jag inte kan svara på vidarebefodrar jag till Cook. Relationen till Cook har genom åren utvecklats till en vänskap med strävan att hjälpa hästen genom att sprida forskningsresultat direkt till alla som hanterar hästar och använder bett.

 

Fridtjof Hanson, pensionerad kärlkirurg, erfaren ryttare (långturer, jakter och distanstävlingar) Nya Zeeland

Fridtjof Hanson, professor emeritus Robert Cook och jag ingår i ett nätverk med fokus på hästars bettrelaterade fysiska och beteendemässiga problem. Under ett antal år har vi utbytt erfarenheter, diskuterat och testat olika typer av bettlös utrustning utifrån perspektivet smärtfria signaler som hästen förstår och följer. Min input är fokuserad mot körning och körning av travhäst. De lärdomar vi fått via användning av CBB, utveckling av HHBB-huvudlag och tester av Beduin-huvudlaget har fört oss vidare till Felix-halter. 2019 har vi kommit fram till en kombination av beduin halter och Felix halter vars funktion inte stör hästens möjligheter att bibehålla kroppens i balans, att få andas utan smärta och inte bli störd i sina rörelser av människans tygel/tömtag (proprioception). En artikel av Fridtjof Hanson är under publicering hösten 2019.  Vi har testat bettlösa alternativ och analyserat funktion och hästens reaktion. Han har ridit och jag har kört och vi har delat erfarenheter och lärt oss massor.

 

Anders Persson, Gällivare skogssameby

De renskinnsprodukter som säljs av Horseexplore webbutik levereras av renägare Anders Persson, Purnu, Gällivare kommun, vilket garanterar både renens ursprung och även att renhuden är hantverksmässigt lufttorkad på traditonellt skogssamiskt vis av Anders själv. Om du har speciella önskemål på en renskinnspad, sadelunderlägg hör av dig till webbutiken, likaså om du är i behov av stora torkade renhudar (pimpelhudar), värmande sittlappar etc. 

 

Konstnär Anette Kynman, Umeå

Anette är ett välkänt namn bland trav- och hästfolk. Är utbildad konstpedagog med stor kärlek till hästar och blommor, målar hästar och fotograferar och jobbar med blommor. Här kan du läsa mer om Anette och ta del av min(Kerstin Kemlén) privata samling av verk gjorda av Anette.

 

Sápmi Innovation AB, Jokkmokk

Företaget levererar horntugg från ren och älg. Försäljningen av horntugg startar i januari 2020 här i webbutiken. Sápmi Innovation AB ursprungsmärker varje horntugg för att kunden ska känna sig trygg. Spårbarhet uppnås genom att etiketten visar från vilken av Norrbottens samebyar som hornet kommer. 

Ni som är intresserade av och vill komma i kontakt med den samiska kulturen kan via Horseexplore få kontaktupgifter till Sápmi Innovation AB som arbetar med samiska näringar.

 

Ailsa Page, Moliden - Fyra Fötter Rehab och Friskvård - extrem långdistansryttare

Horseexplore webbutik är glada över att kunna presentera Ailsa Page från Moliden, tidigare Edinburgh, som nu samverkar med oss. Hon besvarar frågor på både svenska och engelska. Sommaren 2018 utförde Ailsa Page en extrem test av Hoof Armor då hon red från Trehörningssjö, Höga Kusten och till Jokkmokk, ovan Polcirkeln. En ridtur som sträckte sig över 600 km och tog ungefär en månad att genomföra och Ailsa använde endast Hoof Armor som hovskydd. Hon hade med sig hovboots som hon aldrig behövde använda. Ailsa driver Fyra Fötter Rehab och Friskvård (se fyrafötter FB) och svarar på frågor från webbutikens kunder och för er som bor i Höga kusten området så tillhandahåller hon Hoof Armor tjänster. Vill du ställa frågor om användning och hennes erfarenheter av Hoof Armor eller hur man planerar och genomför riktiga äventyr så når du henne på epost: fyrafotter@yahoo.com

 

Hoof Armor, David och Brenda Jones, USA     

David är hovslagaren som för snart 20 år sedan utvecklade det prisbelönade alternativet till hästskor och hovboots - Hoof Armor - som blivit en storsäljare bland distansryttare som tävlar barfota. Produkten är intressant här i Skandinavien där barfotastarter är ett etablerat koncept. Hoof Armor är ett ypperligt hjälpmedel för travtränare och jag har själv erfarenhet av hovarmering sedan 2011. Här kan du läsa feedback från holländsk travtränare som både tävlar och tränar på Hoof Armor och från svenska travtränare både proffs och amatörer. Om du har frågor angående hovarmeringsprodukten - vars svar du inte finner här i butiken - kan jag vidarebefodra dessa till David T. Jones.

 

 

Ergo Shapes tidigare ägare Martin Karlsson, Skellefteå

Horseexplore äger varumärket Ergo Shape nu (hösten 2017). Tidigare ägaren och utvecklaren Martin Karlsson är numera en kompetensresurs hos Horseexplore. Ergo Shape är ett riktverktyget för travskor - som enkelt och tyst ersätter hammare och städ. Ett nytt sätt attt rikta travskor. Verktyget är ett resultat av samverkan mellan utvecklare och branschfolk som ex proffstränare Leif Eriksson, Skellefteå. Riktverktyget är en rejäl norrlandsprodukt - utvecklat och tillverkat i Västerbotten (Skellefteå Rostfria, Danod i Robertsfors, Rofab i Ånäset).

Ergo Shape har även hovstöd i två storlekar - vuxen häst respektive ponny. Ett nytt hydrauliskt riktverktyg för de grövre hästskorna har precis lämnat ritbordet och den fortsatta utvecklingen till att bli ett lätt och effektivt verktyg för den moderne hovslagaren pågår i Horseexplores regi  med Martin Karlsson som bollplank.

 

 

PHS Saddlery Inc., USA

HHBB-huvudlag och Cooks andra bettlösa alternativ har sålts av BitlessBridle Inc. USA,  som ägs av PHS Saddlery Inc. Alltsedan tiden för utvecklingen av HHBB-huvudlaget (2009-2011) har det varit PHS Saddlery som sytt upp prototyper som testats och utvärderats av mig, Kerstin Kemlén, och de tillverkade även den färdiga produkten. De bettlösa träns och körhuvudlag som är märkta med Bitlessloggan är alltså tillverkade och sålda av PHS Saddlery. Vi tar emot beställningar och PHS Saddlery syr upp exakt efter huvudmåtten vilket är bra speciellt på minishettisar och riktigt små ponnies som faller utanför måttabellen för standardstorlekar.

 

Jokkmokk Hundsport, Åsa Tuolja

Tillverkare av häst- och hundutrustning. Bilden på Åsa och hennes hundspann är från Vindelälvsdraget 2019 där hennes lag Team Jokkmokks Hundsport kom på en mycket hedrande 5:e plats. Tillhandahåller olika typer av sytjänster med hjälp av kraftfulla symaskiner. Tävlar med slädhundar och har även en bakgrund med all slags körning med nordsvensk brukshäst, utbildad på Wången.

Åsa driver projektet "Produkt- och tjänsteutveckling via företagssamverkan" som finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Leader Polaris. Folktankar ingår i företagssamverkan avseende utveckling av hästutrustning, testning av prototyper och även försäljning via denna webbutik och det är därför dessa logotyper finns med här. Åsa ska alltså utveckla sitt företag Jokkmokks Hundsport till att även tillverka hästutrustning på beställning.

Den första av Horseexplores produkter som tillverkats av Jokkmokk Hundsport är vårt vadderade bolster som är ett för hästen behagligt tillbehör som passar till alla BitlessBridles träns. Detta bolster ingår i alla Horseexplores träns och huvudlag med ställbart bettryck. Åsa har under projektet sytt upp Beta Biothane-detaljer som vi testat och förfinat. Hon syr även upp hundartiklar till webbutiken.

Projektet avslutades i augusti 2019 med ett slutseminarium som hölls på hotell Akerlund i Jokkmokk där intresserad kunde ta del av våra erfarenheter av att jobba i ett EU-projekt och vilken nytta vi haft av det. 

 

Illustratör Ulf Abrahamsson, Boden

Tecknare och filmare av allt som har med hästar att göra. Amatörtränare sedan 1960-talet, utbildad ridlärare på Strömsholm för länge sedan. Tävlat i hoppning, trav och kört alla slags redskap med häst. Lugn hästkarl ofta anlitad när hästar av någon anledning blivit traumatiserade. Ulf har gett oss tillgång till alla hans originalbilder, videofilmer och hjälper oss med sprängskisser.

 

Förläggare Sabine Kells, Canada

Författare och förläggare, utgivare av Metal in The Mouth skriven av professor emeritus Robert W Cook. Den boken kom till på uppmaning av veterinär Hiltrud Strasser som tyckte att Cook skulle redovisa sina forskningsresultat i syfte att informera hästfolk om bettets skadliga inverkan på hästar och hur detta påverkar hästars beteende. Jag översätter den boken till svenska.

 

Lärare och forskare, Luleå tekniska universitet

Ett projekt startade våren 2017 med syftet att undersöka om det finns alternativa material som kan ersätta stål med målsättningen att bibehålla stålets egenskaper men resultera i konstruktioner som är betydligt lättare - optimera vikt på maskin. Vi medverkar även i andra projekt där universitetet ingår men de projektet är inte direkt kopplade till hästverksamhet. Projektet identifierade ett nytt material med stålets egenskaper och med en vikt som bara var 20% av stålets. Priset var högre men uppvägdes av att viktbehovet var mindre.

 

Råbäcken Gård AB, Boden

Utvecklingen av ny hästutrustning startar upp prototyper vilka kommer att testas och utvärderas. Bland testryttarna finns tävlingsryttare från Råbäcken Gård AB - ryttare med inriktning mot hoppning.

 

Horseinsight Danmark

Tabita Svane Espensen är vår återförsäljare av Hoof Armor i Danmark. Hon tillhandahåller verkning och applicering av Hoof Armor. Titta gärna in på hennes hemsida: https://horseinsight.dk/

 

Albretsen Hest&Hov, Norge

Charlotte Albretsen, Grimstad, är vår återförsäljare av Hoof Armor i Norge. Titta gärna in på hennes facebook sida: https://www.facebook.com/albretsenshestoghov/

Produkter

Handla

Information