Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Ställbart bettryck och "whole-head-hug" koncept

av Kerstin Kemlén


Ställbart bettryck

HHBB-huvudlag använt med bett

HHBB-huvudlaget -liksom även vårt körhuvudlag - kan alltså användas med bett.

På bettet fäster man BitByPass-remmar som kopplas till tömmen - se på bilden.

HHBB-huvudlagets crossunderrem som löper runt huvudet kopplas också den till tömmen - se bilden.

OM BitByPass remmen är lång så kommer dina tömtag att först ta på crossunderremmen och när du drar kommer den remmen att sträckas upp mot huvudet ("whole-head-hug") och först därefter kommer dina tömtag att även sträcka upp remmen till bettet. Bilden visar en lång BitByPass-rem. Den här inställningen är vänlig för hästmunnen och som du ser så är mungipan helt avslappnas fastän tömmen är så pass spänd att cross underremmen ligger tight an mot underkäke och kindens hud. 

OM BitByPass remmen är kort kommer tömtagen att nå bettet först och därefter kommer crossunderremmen att sträckas upp.

 

"En genial konstruktion" sa Årjängsamatören

Under den inledande utbildningen av hästen ställer du in BitByPassremmen så att dina tömtag når bettet först. Hästen känner igen sig och för dig är det som att köra med ett vanligt huvudlag men den skillnaden att bettet ligger stilla i munnen - det glider inte i sidled i munhålan när du ska ställa eller svänga med hästen. Eftersom crossunderremmarna följer dina tömtag så följer också hästens huvud med i dina rörelser. Dit du styr dit riktar du alltså hästens huvud och bettet ligger stilla i munnen och följer med i huvudets rörelser.

Bara denna lilla finess gör livet lätttare för en häst som är öm i munnen och reagerar vid ex voltning då bettet hamnar mera på ena sidan av munnen, det glider alltså i sidled över lanerna vilket medför att bettet belastar underkäkens vävnad snett och osymmetriskt. Detta smärtreagerar hästar på - slår med skallen, gapar, joxar med munnen, blir svårstyrda, biter tag i ena sidan av bettet osv.

 

Justera från 100 % bettryck till 0 % bettryck

Du kan variera bettrycket hur mycket du vill och kan köra "bettlöst" utan bettryck alls även om du har ett bett i munnen på hästen. Hästar är ju olika och reagerar olika så det enklaste är alltså att börja köra med 100 % bettryck - kort BitByPass-rem - och när det känns fint så förlänger du bara remmen till bettet med ett hål. Då minskar du bettrycket och crossundertrycket ökar.

Och så kan du successivt faktiskt ta dig till att bettet bara hänger i munnen utan att du använder det - och funkar hästen på det så kan du ju helt ta bort bettet när du tränar vilket gör det möjligt för hästen att andas normalt - 100 % näsandning med läpparna slutna vilket är omöjligt när bettet brutit läpparnas försegling.

 

TIPS till dig som använder huvudlaget på flera hästar

När du kommit fram till en passande inställning av huvudlaget och hästen känns fin att köra - notera på en KOMIHÅG-lapp vilka hål du ställt in på

  • nosrem
  • crossunderrem
  • bit by pass-rem till bettet.

När du byter häst så ställer du in på rätt hål på de remmar som behöver ändras och sätter därefter på huvudlaget. Hästar är ju individer och det bettryck som passar en häst behöver inte passa alla andra. Anteckningar är bra - minnet är kort.

 

 


"Whole-head-hug" koncept

 

 

HHBB-huvudlag använt utan bett

När HHBB-huvudlaget - liksom även vårt körhuvudlag - används utan bett bygger det på konceptet som visas på bilden bredvid.

Huvudlaget har crossunder-remmar som tömmen fästs i och dessa remmar löper genom ett par ringar i nosremmen. Funktionen är väldigt logisk för hästen. Titta på bilden till höger som visar huvudet underifrån:

- när kusken drar i ena tömmen (GULA pilen) så sträcks cross under-remmen upp och ger ett lätt tryck (ROSA pilarna) på andra sidan av huvudet. - ett tömtag åt vänster leder till att hästens högra kind får ett tryck åt vänster. Tömtagen styr alltså huvudet i färdriktningen.

När man kör bettlöst med ett HHBB-huvudlag får man verkligen använda skallen i dubbel bemärkelse.

 

 

 

 

 


HHBB-huvudlag med ställbart bettryck och "whole-head-hug"

 

Varje stall borde ha ett HHBB-huvudlag i selkammaren

Hästar som använder bett får förr eller senare bettrelaterade problem i munhålan. Om ett HHBB-huvudlag - eller vårt körhuvudag - finns i stallet så går det att fortsätta att träna hästen utan att skada munnen ytterligare - hästen kan ges möjlighet att vila munnen.

Unghästar som skiftar tänder är extra känsliga och att ha tillgång till ett huvudlag där du kan styra bort tömtrycket från bettet gör att den unga hästen slipper traumatiska smärtupplevelser.

Heta och besvärliga hästar brukar som regel vara lättsamma och trevliga så länge de inte har bett i munnen. Problembeteenden är exempel på smärtreaktioner som inte är viljestyrda utan bara ett exempel på ett bytesdjurs tysta smärtreaktioner som kan yttra sig på så många olika sätt. Smärtreaktioner kan inte utbildas bort eller läras av, det är själv smärtan som vi måste lokaliseras. Om vi inte känner till hästens smärtreaktioner så kan vi förväxla smärtbeteende med dålig uppfostran eller korkad häst.

 

Hästen mörkar bettsmärta - smärtreagerar under tystnad istället

Hästar låter inte när det tar ont - de kommer de aldrig att göra av det enkla skälet att deras beteende är ett exempel på ett bytesdjurs tysta strategi för överlevnad. De vill inte med ljud dra till sig rovdjurets uppmärksamhet när de blivit sårade - de mörkar smärta men den observante kan se att de smärtreagerar.

 

"Stekhet idiot som inte tar styrning"

En het häst som grabbar tag i bettet så man tappar styrning är en häst som mörkar smärta och möter smärtan(biter tag och låser fast bettet mellan tänderna i rent självförsvar). Om bettsmärtan minskar avklingar en "grabbers" beteende - och bettlöst kan det visa sig att beteendet försvinner helt och hållet - det har forskning visat.

 

HHBB som analysverktyg  - är det bettet eller körhanden som orsakar smärtreaktioner?

Med ett HHBB-huvudlag - och även vårt körhuvudlag - kan du ändra bettrycket och analysera hästens reaktioner, prova olika bett och se om det är bettet eller bettrycket som hästen smärtreagerar på.

 

Produkter

Handla

Information