Som enda skandinaviska webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag och Hoof Armor - nya lösningar på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel!   /Kerstin Kemlén

Vanliga frågor & svar

 

Vanlig fråga: Vad föreställer bilden?

Det är ett föl som diar.

 

Nedan finns helt andra frågor sorterade efter ämne. Alla frågeställare förblir anonyma men här anges vem som besvarat frågan.

Om du inte hittar din fråga här kan du istället ställa din fråga här:  Fråga experten

 


Vad är Biothane?

Fråga besvarad av Oliver Antkowiak, Worring Leder, Tyskland

1. Huvudlag och träns är tillverkade i Biothane - vad är det?

Kännetecken för biothane

 

  • lika stor styrka över hela sin längd - finns i olika tensile strenght
  • lätt att rengöra och desinficera
  • håller sig mjuk även i kallt väder
  • bakterier och odörer fäster inte på materialet
  • hygieniskt - möglar inte
  • tappar inte formen när man syr eller gör hål i materialet
  • väger lite

 


Bettrelaterade problem

Frågor besvarade av Kerstin Kemlén

 

 


 

1. Vad är bättre ett smalt eller ett tjockt bett?

Hästens mun - när den är tom och stängd - har inget extra utrymme för ett bett. Ett brett bett tar upp plats som inte finns vilket leder till att hästen kommer att gapa för att undvika tryck mot gommen eller mot tungan. Ett smalt bett orsakar samma problem men i mindre skala.

Båda betten bryter läpparnas försegling och leder till att luft sipprar in i munnen och skapar luftvirvlar i bakre delen av munhålan. Båda betten kommer att belasta munnens slemhinna och långvarigt bettryck leder till vävnadsskador.

Valet du står inför är som att välja mellan pest eller kolera. Ett smalare bett kan göra livet lättare för hästen - förutsatt att du har en följsam och förstående hand vill säga. Typen av bett du väljer, påverkar var i hästens mun som bettrycket stör vävnaden.

horseexplore bett ger upphov till tryck i munhålan

Delat bett belastar vävnad i munhålan -

Bild från Cook, Metal in The Mouth

horseexplore rakt bett belastar vävnad i munnen

Rakt bett belastar också vävnad i munhålan -

Bild från Cook, Metal in The Mouth

 

2. Kan det vara så att man kväver hästen utan att se det utifrån. Det ser inte ut som om man drar ihop hästen så mycket men att man kanske gör det ialla fall?

En naken häst, utan utrustning, som springer i full fart sträcker ut huvud och hals vilket vilket ger fria luftvägar.

 

När vi tränsar hästen och tar tag i tygeln så uppstår ju ett tryck mot hästens mun som hästen reagerar på vilket påverkar huvudets vinkel i relation till halsen.

 

Ju mindre vinkeln är mellan huvud och hals desto trängre blir luftpassagen.

Översta genomskärningen motsvarar den fritt löpande hästen med utsträckt huvud.

Den nedersta motsvarar bilden på hästen med kandar.

Svaret på din fråga kan egentligen bara hästen ge genom sitt beteende. Bilderna ger dig en vägledning om vad som ligger bakom hästens reaktioner.

Bilder R W Cook, Metal in The Mouth

 

Här kan du läsa en artikel angående halsproblem hos travhäst.

Sulkysport 2017


Hoof Armor

Frågor besvarade av hovslagare David T. Jones, utvecklare Hoof Armor

.

 

1. Funkar Hoof Armor när det är kallt? Den optimala temperaturen är + 24 grader Celcius men här är det ju - 24 grader Celsius på vintern...

Jag föreslår att du värmer hov och Hoof Armor-patronen med en hårtork/värmepistol. I övrigt är det samma procedur som vanligt när du sätter på Hoof Armor på hoven. Det blir inga problem om du värmer hov och patron. Men skrapa bort isen ur hoven först först ... :>)

Min erfarenhet är att den exothermiska reaktionen fungerar i alla temperaturer. Det underlättar att värma sulhornet med hårtorken och kanske även patronen också. Det kan ta lite längre tid att härda i låga temperaturer men applicerar du talk på hoven och låter hästen stå inne på ströbädden en timme eller två så släpper inte hovarmeringen.

Vi har kunder i Yukon som använder Hoof Armor framgångsrikt på vintern för att förebygga snöklibb. (Kerstins anmärkn: ungefär samma breddgrad som Norrbotten.)

 

2. Förstörs Hoof Armor om den fryser?!

Hoof Armor fryser inte eftersom det inte finns något vatten i produkten. Den blir dock mer trögflytande. Ha patronen i fickan eller nära kroppen så hålls den varm till dess du ska använda den.

 

3. Du tipsade om att använda Hoof Armor för att få snö att släppa fortare - hur gör man när hästen är skodd?

Du behöver inte ta av skon. Sätt Hoof Armor på sulhornet och på översta delen av strålen - förutsatt att strålen är hel och frisk och inte har håligheter. Det är på strålens del som möter marken som Hoof Armor på vinter kan göra nytta. Tänk på att du bara ska sätta på översta delen - det fyller ingen funktion att sätta på annan del av strålen,  det är bara slöseri.

 

4. Hur funkar Hoof Armor?

Patronen innehåller ju som du ser två delar som blandas under sin väg genom blandningspipen. En kemisk reaktion startar vilken skapar värme under härdningsprocessen. Värmen öppnar porerna i hoven och gör det möjligt för Hoof Armor att ta sig genom översta papperstunna ytan. Detta förseglar hoven och hjälper mot nötning.

 

5. Hur länge sitter Hoof Armor kvar på sulan?!

Med vanlig användning (ex rida ut, ridning på ridbana, gå i hage) håller hovarmeringen från en verkning till nästa verkning - ca 6 veckor.

 

6. Hur får man bort Hoof Armor?

Hoof Armor sitter kvar på hornet till det verkas bort med det övriga överflödiga hornet. När det gäller dig själv så föreslår jag hovslagarförkläde och handskar - Hoof Armor förenar sig med den yta som blandningen möter. Det är därför som du ska beströ hoven med talk, puder, sand eller dylikt direkt. Då förenas hovarmeringen med talket samtidigt som härdningen mot sulan pågår.  Du ska inte sätta ner en nyarmerad ej pudrad hov på gummimatta eller cementgolv eftersom hovarmeringen tar fast i underlaget innan det tagit fast och förenats med hornet.

 

7. Hindrar Hoof Armor hoven från att andas?

Tvärtemot vad många tror så andas inte hoven nedanför kronranden utifrån vilken hovväggen växer fram. Hoven får sin näring från insidan. Nyligen gjorda studier vid Univeristy of Pennsylvania, USA, visar att celler i den yttre delen av hoven är tätare för att kunna försegla fuktnivån i hoven (optimal fuktnivå i hovväggen=25%, i sulan=50%).

Kronranden skapar själv, när hovvägggen växer ner, en blank yta som bibehåller fukten. Hoof Armor gör precis samma sak på sulan. Användning av Hoof Armor året runt upprätthåller samma fuktnivå och hovarna ser bra ut hela tiden.

 

8. Vad är det gjort av? Är det giftigt?

Innehållet i Hoof Armor är i huvudsak en giftfri epoxybas, Huvudingrediensen är godkänd av U.S. FDA för kontakt med livsmedel. En annan ingrediens är Kevlar som används bland annat i skottsäkert material.

 

9. Hur funkar Hoof Armor på travhästar?

Den frågan ska ju travtränare besvara - se här feedback från en holländsk travtränare.

 

10. Jag är hovslagare och undrar varför hoven måste vara nyverkad, torr och varför du pudrar ytan efteråt?

NYVERKAD - HoofArmor kan appliceras när som helst men det mest ekonomiskt vettiga är att applicera Hoof Armor på en nyverkad hov. HoofArmor kan appliceras oftare på ytor som nöts mer (som exempelvis tån) för att minska och balansera upp nötning.

TORR HOV - Vatten/fukt försvagar Hoof Armor när den är i vätskeform vilket gör att Hoof Armor inte fäster lika bra i hoven. Samma sak uppstår vid all användning av vidhäftande material som Equilox eller Vettec. 

PUDRA - Talk används när hästen står på gummimatta eller cementgolv i samband med hovarmeringen. Syfte är att förhindra att Hoof Armor kletas av mot underlaget och att Hoof Armor härdar fast  i golvytan. Talk puder är glatt. Puder behövs inte om man sätter ner hoven i sand eller finare grus. Sanden som fastnat mot ytan faller av när Hoof Armor torkat. 

 

11. Vad gör jag för fel? För varje gång jag tar av korken så blir hovarmeringen mer trögflytande?

Återanvänd INTE original korken - när du använder hovarmeringspatronen första gången så ska du slänga originalkorken. Blandningsmunstycket som du använt låter du sitta kvar när du är klar. Det använda munstycket fungerar som kork till nästa gång. Låt bara blandningsmunstycket sitta kvar.

 

12. Bakplåtspapper på stallgången efter pudring - så gör jag!

Det är viktigt att täcka hela den applicerade ytan med puder så att inte hovarmeringen smetas av mot golvet innan det tagit fast i hornet. Vi vill ju inte heller att det börjar ta fast i underlaget. Din lösning med puder först och sedan bakplåtspapper är ovanlig men jag förstår att den fungerar.

 

13. Verka en hov med Hoof Armor - vad blir skillnaden?

När man ska verka en hov som applicerats med Hoof Armor, så är Hoof Armor hårdare än hoven och det är svårare för raspen att få grepp och den tenderar att slinta och för verktången är det tuffare att skära igenom. Det är inte omöjligt, det är bara svårare till att börja med. När du väl kommit igenom den tunna ytan med hovarmering så är det som att verka en vanlig bar hov.

 

14. Kan jag verkligen använda vanlig jord att pudra med? Från marken utanför stallet?

Ja, det kan du. Avsikten med att pudra ytan som du precis applicerat Hoof Armor på, är att materialet som du pudrar med ska bilda en yta som hindrar att hovarmeringen börjar smetas av ellet börjar härda ihop med stallgångens cementyta eller gummimatta. Hoof Armor förenas med sulhornet under härningsprocessen som sätter igång direkt. Så svaret på din fråga är att du kan visst använda jorden du har utanför stallet.  Du kan även använda sand, torr finfördelad lera eller fint grus. Vi har valt att inte inkludera pudermaterial i Hoof Armor Starter Kit eftersom "puder" av olika slag alltid finns tillgängligt GRATIS i och utanför stall. Vårt beslut minskar kundens fraktkostnader. 

 


 

ERGO SHAPE riktverktyg

Frågor besvarade av utvecklare Martin Karlsson och användare Kerstin  Kemlén

 

1. Går alla skor att rikta med ditt riktverktyg? (Martin Karlsson svarar)

Riktverktyget är avsett för travskor och andra lättare skor. Som du kanske såg i videon med travtränare Thomas Lönn så syns det verkligen hur lätt riktverktyget hanterar travskor.

Riktverktyget är inte avsett för grövre skor som används till ridhästar och andra tyngre hästar och inte avsett för ponnyskor i små storlekar. Vi arbetar just nu med att utveckla ett hydrauliskt riktverktyg för den typen av skor. Anmäl dig till Nyhetsbrevet så får du info om den utvecklingsprocessen.

 

2. Är det svårt att lära sig hur riktverktyget fungerar? (Kerstin Kemlén svarar)

Det följer med instruktioner. Planscher med stora bilder som visade hur skon skulle placeras - en bild säger mer än tusen ord. Planscherna (A3-storlek) var inplastade så jag hade dem liggande på stallgolvet bredvid. När man fattat logiken så är det ett väldigt lättarbetat verktyg till skillnad mot städ och slägga... som jag haft svårt att få till precisionen med. Med Ergo Shapen går det verkligen att finlira. 

Och så är det skönt att det är helt ljudlöst.

 

 

 

 

 

Produkter

Handla

Information