Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Mykotoxinbindare - skydd mot mögelgifter

Mykotoxinbindare - skydd mot mögelgifter

Förra sommaren var bedrövlig ur ett grovfoderperspektiv. Dåliga skördar, långa slaktköer och hästägare som fick samla ihop foderpartier från alla håll och kanter. Och det är inte färdigt ännu...

Hästarnas magar har fått hantera otaliga foderbyten och kanske också foderkvaliteter. Vädret har verkligen varierat under året - värme och kyla, torrt kallt väder som har slagit om till fuktigt och varmt. Både grovfoder och kraftfoder har ställts inför en omgivning som inte varit bra. Mykotoxiner kan därför finnas i fodret utan att vi har en aning om det.

Mykotoxiner skapas av svampar som producerar det som kallas sekundära metaboliter - mögelgifter - som förorenar både foder och betesmarker. De är svåra att upptäcka eftersom de inte syns och dessutom är lukt- och smaklösa. 

Hästar har en förmåga att sortera ut smånubb ur helhavren och de kan också känna av mögelangrepp och svamp. De sorterar undan sådant som inte känns bra. Vi kan förvisso kalla sådana hästar för petiga men de är lika effektiva som knarkhundar. När de lämnar foder så finns det en anledning som vi aldrig ska underskatta. 

Problemet som hästen står inför är att den är helt utelämnad till det foder vi serverar, det är den mat som finns, det finns inget annat. Ibland måste de äta sådant som de själva hade ratat om det funnits andra alternativ. Hö serverat på marken ute i hagen blir förorenat och då kan det slinka med sådant som hästen inte kan spotta ut. Geggiga hagar är en källa till bekymmer. 

Kolla på bilden ovan - tagen med mobilen - ser normalt ut när man tittar iförd sina läsglasögon. MEN hästen nosade, vände och gick.

mögel på pellets

Kolla på den här bilden  - tagen uppifrån i bättre belysning och med vanlig kamera - här syns "mögelludd" tydligt. En normalbegåvad häst ska alltså backa undan från såna pellets för att undvika mykotoxinrelaterade besvär i mage och tarm. 

Om du haft bekymmer med foderpartier och har en häst med skumma symptom - vilket kännetecknar förekomst av mögelgifter i hästars foder -  som exempelvis dessa

  • tappat vikt
  • presterat sämre
  • slö och håglös
  • dålig aptit
  • problem med skumma hältor/rörlighet
  • andningssjukdomar
  • besvär mage/tarm ex kolik
  • försämrat immunförsvar

Känner du igen något? Om du misstänker mögelgifter: 

Safeguard EQ 975 gram

TIPS

- använd Hygains SAFEGUARD EQ som är en bredverkande mykotoxinbindare som snabbt och effektivt absorberar mykotoxinerna och leder dem igenom matsmältningsorganen och ut via avföringen - utan att hästen tar skada.2019-03-01

Produkter

Handla

Information