Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Horseexplore webbutik - ställbart bettryck

Vi utvecklade konceptet för ställbart bettryck 2011 med avsikten att hjälpa travhästar hantera bettrelaterad smärta. HHBB-huvudlaget - Harness Horse Bitless Bridle - utvecklades för starthästar och senare designade vi en enklare modell avsedd för träning - körhuvudlag med ställbart bettryck. 

Såväl proffstränare som amatörer använder HHBB-huvudlag för att låta hästarna vila munnen mellan starterna, vid tandömsning etc. Även inom ridsporten har ställbart bettryck varit vägen vid övergång till bettlöst. 

Under åren som gått sedan ställbart bettryck såg dagens ljus så har forskningen kommit fram till att bettanvändning orsakar lidande för hästen och därför definierat bettet som varandes ett djurskyddsproblem som behöver åtgärdas. Forskare har uppmanat hästsportsorganisationerna att ändra tvingande regelverk (bettkrav) men den förändringen står still samtidigt som allt fler försöker hjälpa sina tävlingshästar med deras bettproblem.

Förutom att bettet orsakar smärta i hästens känsliga munhåla så uppstår även ett ännu allvarligare problem när man använder bett. Hästen är en näsandare som måste ha läpparna slutna för att upprätthålla vakuum i munhålan vilket är förutsättningen för naturlig näsandning. Betslade hästar får in luft i munhålan och våra tygel/tömtag påverkar dessutom huvudhållningen (exempelvis dressyr) under arbete vilket leder till luftvägshinder i svalgregionen. Hästen får svårt att andas och syresätta sig och tappar luften. Oerhört stressande för hästen. 

Bettet triggar igång matsmältningssystemet, saliv produceras och hästen tuggar. Hästkroppen blir förvirrad med bett i munnen, å ena sidan betyder det arbete och stort syresättningsbehov, å andra sidan får tunga och mun signaler att det är (konstig) mat i munnen.

Forskare inom animal welfare kan visa upp varningstecken, tecken på stress hos våra hästar vilket kan härledas till de problem som de får när vi använder bett. Forskning har även visat att smärtreflexer orsakade av bettet är en vanlig anledning till hästolyckor, farliga oförutsägbara reaktioner från hästen. Och att vi inte får hästen att fungera i arbetet och med tiden sablar ner oss själva och vårt hästkunnande.  

Med detta i bakhuvudet och med hopp om att hästsporternas bettkrav tas bort, så ser vi fler och fler som övergår till bettlöst körning och riding. Och det forskningen har visat blir resultatet av den förändringen - och som blir er belöning - är att de små och stora bekymmer ni haft med hästen kommer att bli färre. Utan bett blir ni själva och hästen mer samspelta. Många av våra problem i ridning och körning beror inte på att vi själva inte kan - orsaken ligger i att vi valde bettet som kommunikationsmedel.   

 

Produkter

Handla

Information