Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Ömfotad vid första köldknäppen med knockel i hagen

Här har vi ganska bra underlag i hagarna MEN det finns ju områden som blir lite geggiga under vår och höst. Och nu kommer ju snart första riktiga köldknäppen, den dagen då man höjer ögonbrynen. Är det nåt epidemiskt på gång när alla hästar rör sig så konstigt i hagen?!

Nå, det är ju precis så det ska vara. Är man häst och man känner av fulgrus eller fruset hagknockel, ja då börjar varningslampor blinka på instrumentbrädan. Varningar för att lägga kroppsvikten på en fot som känner av ett kraftigt punkttryck. Hästen tvärlyfter foten för att minska punkttrycket mot sulan. Inget konstigt med det. Lite skumt kan det ju se ut när hästen gör så på alla fötterna samtidigt...

Hästens rörelser => INDIKATOR för hur lyhörd/känslig hästens fötter är för underlaget. 

Sen kan det ju vara av intresse att kolla hur hästen gör när fötterna inte kan placeras plant - placeras och bära tyngd centrerat över lederna. Ju mer det lutar hitåt och ditåt desto mer snedbelastas lederna. Om det går riktigt åt fanders så kan hästen stuka sig, vricka sig.

Lek med tanken att varje hov lutar åt varsitt håll när hästen står stilla och när den rör sig. Då får resten av kroppen fullt upp med att bibehålla balansen och man kan ju misstänka att det uppstår lite reaktioner i några småmuskler här och där, småmuskler som inte brukar jobba ihop eller vad man ska kalla det. Det är ju en sak att gå uppför och nedför och på skrå, i fruset hagknockel lutar hela världen åt alla håll samtidigt oavsett vars fötterna placeras. Hela havet stormar med andra ord.

Hästens rörelser => INDIKATOR på hur leder, ligament och muskler klarar kraftiga små lutningar/nivåskillnader under fötterna. 

Oavsett så rör hästarna sig konstigt när det fryser på. Jo, man kan bli bekymrad av det man ser. Osäker på vad du ser?

  • Skaffa en visitertång 
  • jämför hur hästen rör sig på yta utan knockel
  • Kolla på hästens uppsyn och minspel när den rör sig i knocklet - verkar den bekymrad? 
  • Är hästen varm kring leder och olustig - ja, då vet vi att den reagerat på underlaget

Det jag vill ha sagt är att bara för att hästen går försiktigt eller osymmetriskt eller konstigt så behöver det inte betyda att den är sjuk på något sätt. Det är en kropp som justerar sina rörelser i relation till sin omgivning. Om fysiska reaktioner uppstår efter första hela dagen med knockel, ja då har vi lärt oss det om just den hästen.

Precis som vi själva rör oss med "träningsvärk" till följd av nya rörelser, tvingad att gå på knockel en hel dag. Men då är det minsann inte någon som reagerar och föreslår att man ska besöka vårdcentralen...

 

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information