Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Förbered övergång till barfota med hjälp av HOOF ARMOR

av hovslagare David T Jones, utvecklare av Hoof Armor

 

Hoof Armor återförsäljare i Skandinavien

 

 

Sträva mot barfota - med hjälp av kunnig hovslagare/verkare

Att göra det möjligt för din häst att vara barfota är inte en hobby som plockas upp när det passar.  Det är en pågående strävan som du måste arbeta med i tillsammans med din häst. Hästar i vilt tillstånd vänjer sina hovar i varje ögonblick för att kunna vara redo att förflytta sig över alla slags underlag. Hovarna blir hårdare, tjockare och valkiga när det kontinuerligt utsätts för oländig terräng.

Mustanger som vanligtvis lever i ökenområden har hovar som är torra och hårda nog för att färdas smärtfritt över stenar.  De rör sig i genomsnitt 40 km varje dag i tuff terräng. Tamhästar färdas inte över de distanserna och hålls dessutom i allmänhet på ett mjukare underlag.  Därför behöver tamhästen bibehålla så mycket tjocklek och hårdhet i sulan som de bara kan. Om vi verkar eller raspar i sulan tar vi bort det skydd som hästen har utvecklat. Om den som verkar inte är utbildad så blir det fel och leder till obalanser i hovkapseln vilket försämrar hästens rörelsemönster. Därför är det viktigt för hästägaren att sträva efter att anlita bästa tänkbara hovslagare/hovvårdare - för hästens skull.

 

Hoof Armor är en cyklisk permanent (per verkning) lösning

Hoof Armor skyddar hoven från ett verkningstillfälle till nästa gång hoven verkas.  Hoven ges ett skydd som ger den möjlighet att växa sig tjockare och Hoof Armor skyddar hoven mot för mycket markfukt som kan göra hoven mjuk.  Med en bra, balanserad traditionell verkning som hindrar hovväggarna att bli långa och spricka, så gör Hoof Armor det möjligt för din häst att kunna vara barfota och förberedd inför de olika underlag som du vill färdas över.

 

På vilken typ av underlag hålls hästen?

Hästar som hålls i en fuktig miljö - som på gräsbetesmark - gör att hovarna tar upp ett överskott av fukt och att de bli mjukare; vilket är okej så länge de rids/körs på ett liknande underlag.  När mjuka hovar måste färdas över vassa stenar kommer de inte ha den hårdhet som behövs och hästarna ser ”ömfotade” ut. De är inte halta; bara känsliga och försiktiga som vi skulle varit om vi var satta i samma situation.  Ta av skorna och gå över vassa stenar... lägger du hela vikten på det som är vasst eller väjer du undan för att inte göra dig illa?  Hästar gör likadant. 

Det ideala vore att hästar dagligen hölls i den terräng och på det underlag som de förväntas blir ridna/körda på, men detta är sällan möjligt.  Hovboots är en tillfällig lösning, precis som när vi själva använder skor. När hovbootsen inte används lämnas den oförberedda hoven oskyddad.

 

Hoof Armor skyddar sulan och hästens rörelser visar förändringen

Till skillnad från hästskor skyddar Hoof Armor sulan vars tjocklek är nyckeln till okänslighet för stenar. Tillsammans med en korrekt verkningsrutin (där sulan inte verkas konkav) och att yttersta kanten på hovväggarna rundas, så används Hoof Armor för att hjälpa sulan växa sig tjockare. Detta i sin tur gör det möjligt för sulan att hjälpa väggen att bära upp hästens kroppsvikt och att tillhandahålla skydd mot stentramp. Det verkliga problemet med tunna hovväggar är att hovväggen ensam inte var tänkt att bära upp hästens kroppsvikt. 

Vid sidan om skyddet som Hoof Armor ger mot nötning och flisning, så är det sulans möjlighet att fördela vikt över en större yta som förhindrar att tunna väggar spricker och bitar lossnar. När skorna tas av kan det ta så mycket som två eller tre applikationer av Hoof Armor - lika många verkningar - för att sulan ska växa till tillräcklig tjocklek. Du kommer att lägga märke till skillnader i hur hästen rör sig när han kan känna de nya villkoren för fötterna. 


 

LÄS HÄR : Veterinär Fredricsson angående hur man får hållbara hästar och utvecklar sunda hovar

Hästen behöver röra sig dygnet runt under uppväxten och ridhästen kan jobba och tränas upp utan skor:

Med hjälp av Hoof Armor kan du effektivt skydda hornet mot slitage och tänk på att distanshästar kan både träna och tävla utan skor - med hjälp av just Hoof Armor.

 

 

Produkter

Handla

Information